Kuvassa vasemmalla herkkutatti, keskellä ylälokerossa kantarelleja ja alalokerossa suppilovahvero, oikealla lampaankääpiä. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Kuvassa vasemmalla herkkutatti, keskellä ylälokerossa kantarelleja ja alalokerossa suppilovahvero, oikealla lampaankääpiä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tällaisilta paikoilta suppiksia, lampaankääpiä, kantarelleja ja herkkutatteja kannattaa etsiä. Lue vinkit ja katso myös resepti-ideat jokaiselle sienelle!

Kantarelli

eli keltavahvero on tuttu niillekin, jotka eivät muita sieniä tunnista. Kantarelli viihtyy monenlaisissa kasvupaikoissa, kuten mäntykankailla ja ja vanhoissa lehdoissa. Useimmin se kuitenkin vilahtelee heinikkoisissa koivikoissa. Tiheistä metsistä kantarelleja ei kannata etsiä. Tarkasta hyvät paikat säännöllisesti pitkin kesää, sillä sieni viihtyy samalla kasvupaikalla, ja on satoisa pitkälle syksyyn.

Resepti-idea:

Jätä kerma tauolle ja kokeile kantarellia vaihteeksi tomaatin kanssa lohikeitossa. Keittoon sopivat myös tatit, orakkaat ja kehnäsienet.

Kantarelli-lohikeiton reseptin löydät täältä.

Herkkutatti

on helpointa löytää loppukesästä ja alkusyksystä. Elo–syyskuun vaihde on satoisina vuosina hyvää herkkutattiaikaa. Usein neuvotaan suuntaamaan sammal- tai neulaspeitteiseen havumetsään, mutta herkkutatti viihtyy muuallakin. Etsi metsäaukeita, joissa näkyy yhtä aikaa taivas ja metsänpohja. Hyvä vinkki on sekin, että punakärpässieni viihtyy samanlaisissa elinympäristöissä kuin herkkutatti. Jos tarvitset saappaita, olet väärässä paikassa.

Resepti-idea:

Tee tateista carbonara. Jos haluat lihaa pastan ympärille, voit paistaa lisäksi rapeaa pekonia.

Tatticarbonaran reseptin löydät täältä.

Lampaankääpä

hohtaa kermanvalkoisena sammalpeitteisessä vanhassa kuusimetsässä. Isot rengasmaiset kasvustot näkee usein jo kaukaa. Sienet ovat herkullisimmillaan nuorina, kämmenen kokoisina yksilöinä. Otollisin kasvuaika on elokuusta lokakuuhun. Lampaankääpä muuttuu paistaessa kellanvihreäksi. Se onkin paras tapa erottaa lampaankääpä typäskäävästä, joka sekin on ruokasieni, muttei läheskään yhtä herkullinen.

Resepti-idea:

Tällä kertaa pihvit on tehty sienistä ja kastikkeessa on lihaa. Kokeile lampaankääpäschnitzeleitä pekonikastikkeella!

Reseptin lampaankääpäschnitzeleihin ja pekonikastikkeeseen löydät täältä.

Suppilovahvero

löytyy samalta paikalta vuodesta toiseen. Kun sammaleisissa havumetsissä ja rinnekuusikoissa törmää muutamaan suppilovahveroon, kannattaa niillä sijoillaan tarkistaa lähiympäristö. Viereisen sammalmättään, kiven tai puun takana ja mustikanvarpujen joukossa niitä kasvaa suurina ryppäinä. Suppilovahveroita voi kerätä syksystä lumen tuloon asti, ja jopa sen jälkeen, sillä ne ovat käyttökelpoisia jäätyneinäkin.

Resepti-idea:

Tämä supillovahveropiirakka on hieman tavanomaisesta poikkeava. Se on nimittäin ranskankerman mehevöittämä tarte flambée eli liekkitorttu, joka on alsacelainen versio pizzasta.

Täältä löydät suppilovahveropiirakan ohjeen.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä ja sen on kirjoittanut ruokatoimittaja Anu Brask.

Lue myös: Näin ryöpäät rouskut ja teet kastikkeen joka onnistuu aina!

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla