Paahdetut ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi pastan höysteeksi.
Paahdetut ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi pastan höysteeksi.

Jos et ole vielä menettänyt sydäntäsi ruusukaaleille, et ehkä ole maistanut niitä paahdettuna, paistettuna tai rapeiksi friteerattuna. Nämä ohjeet saavat ruusukaalien karttajankin kääntämään kelkkansa.

Ruusukaalien paras sesonki on loppuvuodesta, jolloin minikokoisia kaaleja on saatavilla kotimaisina. Mutta entä jos ruusukaalit eivät vain maistu? Kuinka pikkukaalit kannattaisi valmistaa?

Kypsennys aloitetaan aina samalla tavoin. Ruusukaaleista poistetaan tarvittaessa uloimmat lehdet, jotka ovat suojanneet kaalia kuljetuksen ja odottelun aikana. Kaalit huuhdotaan ja kannat siistitään. Sitten ruusukaalit ovat valmiita käyttöön.

Ruusukaaleille sopivat samat kypsennysmenetelmät kuin kukka- ja parsakaaleillekin. Ne voi keittää vähässä vedessä, paahtaa, höyryttää tai yksinkertaisesti vain paistaa pannulla. Koska ruusukaali on rakenteeltaan kuin keräkaali pienoiskoossa, sen uloimmat osat ovat löyhiä ja sisus tiiviimpää. Niinpä kypsennysajan täsmääminen on helpompaa, jos kaalit puolittaa, viipaloi tai lohkoo ensin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä on nimittäin, ettei ruusukaaleja kypsennä liikaa. Napakka, kiinteä rakenne on pikkukaaleissa puoli ruokaa. Lötköksi valmistaminen heikentää lisäksi kaalien luonteikasta makua ja saa vihreän värin harmaantumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kypsennetyt ruusukaalit maistuvat myös jäähdytettyinä tai jääkaappikylminä esimerkiksi salaateissa. Mitä nopeampi jäähdytys, sitä paremmin vihreys säilyy. Jos kypsiä ruusukaaleja jää yli, ne kannattaa pakata jääkaappiin tiiviiseen rasiaan. Voimakas tuoksu leviää ja tarttuu nimittäin kelmunkin läpi helposti muihin elintarvikkeisiin.

Kokeile paahdettuna

Helpoin tapa ihastua ruusukaaleihin on kokeilla niitä uunissa paahdettuna. Paahtaminen sopii minikokoisille kaaleille erityisen hyvin, sillä se saa maun tiivistymään eikä tee kypsyvän kaalin rakenteesta liian pehmeää. 

Voit paahtaa kaalit joko viipaloituina tai puolikkaina. Halkaistut kaalit kypsyvät 200-asteisessa uunissa noin vartissa tai 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa. Mitä pienemmiksi kaalit leikkaat, sitä tarkempana on syytä olla, etteivät lehdet pääse kärähtämään.

Paahdettavat ruusukaalit kannattaa pyöräyttää öljy-mausteseoksessa ennen pellille levittämistä, jolloin öljy ja mausteet tarttuvat kaaleihin kauttaaltaan. Jos kaaleihin haluaa karamellimaisuutta, seokseen voi lisätä tilkan siirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa. Samalla pellillä voi paahtaa muitakin kasviksia.

Sellaisenaan paahdetut ruusukaalit sopivat vaikka pastan sattumiksi. Oheisessa ohjeessa ne yhdistetään täyteläiseen vegaaniseen valkosipulipastaan. 

Friteeraa rapeiksi

Jos rapeuden haluaa maksimoida, ruusukaalit kannattaa friteerata. Mikään terveysherkku uppopaistetut ruusukaalit eivät ole, mutta jos haluaa menettää sydämensä minikaaleille, menetelmä on kokeilun arvoinen.

Oheinen uppopaistettujen ruusukaalien ohje on peräisin helsinkiläisestä ravintola Ultimasta. Siellä friteeratut ruusukaalit tarjoillaan rapeiksi paahdetuilla lehtikaalin lehdillä peiteltynä. Rapeaa rapealla siis!

Tärkeää ruusukaalien uppopaistamisessa on kuivata kaalit kunnolla ennen upottamista kuumaan öljyyn. Kosteus saattaa saada paistoöljyn räiskymään.

Uppopaistetut ruusukaalit sopivat vaikka alkuruoaksi. Niitä voi kokeilla myös lämpimissä salaateissa ja pastan joukossa.

Pikapaista pannulla

Ruusukaalit kypsyvät pannulla sekä puolitettuina että kiekoiksi leikattuina. Teit kummin hyvänsä, pannulle kannattaa lisätä riittävästi rasvaa, jotta kaalit todella paistuvat eivätkä vain pehmene kypsyessään.

Kokeilemisen arvoinen on kypsennystapa, jossa pannulla paistetaan ensin pekonia ja joukkoon lisätään paistumaan puolitettuja ruusukaaleja. Pikkukerät imaisevat kypsyessään rasvaa lehtien väliin. Lopuksi joukkoon lorautetaan tilkka balsamicoa: happo saa kaalien rakenteen pysymään napakampana ja antaa makuun syvyyttä.

Kiekoiksi leikatut ruusukaalit paistuvat puolestaan muutamassa minuutissa. Koska napakkuus pukee ruusukaaleja, paistamisen kanssa ei tarvitse olla turhantarkka. Kun varaa työvälineeksi kaksi lastaa, voi kaaleja käännellä pöyhien, jolloin niiden pinnat pääsevät kosketuksiin pannun kanssa ilman että kaalien rakenne muhjuuntuu.

Pannulle ruusukaalien kanssa voi lisätä hienonnettua valkosipulia. Mausteeksi sopii ripaus suolaa ja pippuria sekä tilkka sitruunaa. Oheisessa ohjeessa joukkoon annostellaan kokojyväsinappia, joka antaa makuun sopivaa ytyä ja tekee ruusukaaleista oivan lisukkeen possupihveille.

Reseptit: Krista Kupariharju, Raisa Laine, Riikka Väliahde, Henrik Packalén ja Minna Rautio-Pakaste.

Sisältö jatkuu mainoksen alla