Kuorruta  bageli etikkaisella fenkolipikkelsillä. Kuvat Sara Remington.
Kuorruta bageli etikkaisella fenkolipikkelsillä. Kuvat Sara Remington.

Pikkelöinti ei ole säilöntää vaan pikakylpy, jolla kasvikset muuttuvat hetkessä pirskahtelevan hapokkaiksi.

Isoäidin hölskykurkut ovat pikkelöintiä parhaimmillaan. Etikkaliemi ja ohuet kurkkuviipaleet purkkiin, kansi kiinni ja ravistus. Tekotavassa kiteytyy kaikki mistä pikkelöinnissä on kyse; etikkaliemi, kasvikset ja nopea valmistus.

Pikkelöinti ei ole säilöntää. Sen avulla kasvikset kylvetetään tarjoilukuntoon muutamassa minuutissa tai parissa tunnissa, maun mukaan ja kiireen asteesta riippuen.

Perusidea on, että liemessä on sopuisassa suhteessa etikkaa, vettä ja sokeria. Säilöntäliemen perusohje: 3 osaa vettä/2 osaa sokeria/ 1 osa väkiviinaetikkaa kannattaa muuttaa pikkelöinnissä. Maku saa olla pirteän hapokas, ei siirappimainen. Vähennä sokeria reilusti.  Vaihtelua liemeen saa mausteilla ja yrteillä.

Liemen valmistuksessa on monta tapaa.

Ravistettu liemi

Savulohi-avokadoleivät saavat tarvitsemansa raikkauden pikkelöidyistä kasviksista. Kasvikset syntyvät ravistamalla liemen ainekset kasaan ja ja hölskyttämällä joukkoon ohueksi leikattua fenkolia ja kurkkua. Ei liemen keittämistä, pelkkää sheikkaamista!

Pikkelöidyn fenkolisalaatin ja savulohi-avokadoleipien ohje löytyy täältä.

Keitetty liemi

Majoneesimarinoidun kanan kaverina toimii salaatti, jonka osana on korianterinsiemenillä ryyditettyssä liemessä mehustuneita kasviksia. Liemi keitetään ja jäähdytetään, ja sitten se lisätään maustamaan puoleksi tunniksi kasviskimaraa. Kana kypsyy grillissä kasvisten maustuessa .

Pikkelöityjen vihannesten ja majoneesimarinoidun kanan ohje löytyy täältä.

 Sekoita ja lisää

Korealaisten hodareiden salaisuus on tulinen kurkkusalaatti, jonka kastike ei perussuhteita kaipaa. Loraus väkiviinaetikaa, seesamiöljyä ja reilusti chiliä. Kurkut imevät makua kuin sieni ja maustavat hittihodarit taivaallisiksi.

Tulisen kurkkusalaatin ja korealaisten koirien ohje löytyy täältä.

Mek

Pikkelöinti tuo pika-apua äkilliseen etikan himoon

Katsoin vanhasta keittokirjasta liemen 2 dl vettä ja 2 dl punaviinietikkaa ja puoli tl suolaa. Keitin siinä pieniä kukkakaalinuppuja ja punasipulia ja sipulia. Rapsakoita ja otin sivuun. Ja jutun todellinen idea on tässä: seuraavaksi keitin siinä valkosipuliporkkanoiden porkkanasuikaleet ja valkosipulisiivut. Rapsakoiksi ja sivuun. Lopuksi keitin siinä pieniksi tikuiksi leikatut perunat. Nostin kulhoon ja sekoitin kananmunat ja laitoin muffinivuokaan. Sitten suurustin jäljelle jääneen liemen...
Lue kommentti

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.