Sieniä, porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa. Jauhelihapihveihin uppoaa monenlaista vihannesta. Kuva: Sami Repo.
Sieniä, porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa. Jauhelihapihveihin uppoaa monenlaista vihannesta. Kuva: Sami Repo.

Meistä monelle arkinen ruuanlaitto on yhtä jauhelihakierrettä. Onneksi päivän kasvisannoksen saa näppärästi ujutettua jauheliharuokien sekaan.

Pyöräytä lihapulliin vihreää

Lihapullia voi höystää monella tapaa. Lindströminpihvien taikinassa jauhelihan rinnalla on runsaasti raastettua punajuurta. Samaa ideaa voi käyttää myös lihapullissa. Lindströminpullien kanssa maistuu sipulinen vaalea kastike.

Raasta possupulliin porkkanaa ja omenaa ja silppua joukkoon runsaasti lehtipersiljaa tai korianteria. Paista kypsiksi ja tarjoa vaikka nuudelikeitossa!

Hirvipullat rakastavat silputtua sipulia ja timjamia, oikein pieneksi pilkottu kaalikin maistuu rapsakkaana joukossa. Myös sienet maistuvat hyviltä lihapullissa, etenkin hirvipullissa!

* Nyrkkisääntö: Lihapullien lihamäärästä kolmanneksen voi korvata kasviksilla. 

Bolognesekastikkeesta mehevämpi

Bolognesekastikkeen joukkoon kannattaa raastaa reilusti porkkanaa ja juuriselleriä. Niiden maku täytelöittää soosia ihanasti ja lisäksi ne tekevät kastikkeesta mehevän. Jos selleri tökkii, voi sekaan pilkkoa paprikaa ja lisätä joukkoon reilun kourallisen kirsikkatomaatteja. Mehukas kesäkurpitsa sopii kastikkeeseen täydellisesti esimerkiksi raasteena.

* Nyrkkisääntö: Bolognesekastikkeen lihamäärästä yli puolet voi korvata kasviksilla.

Makaronilaatikkoon sukeltaa porkkana

Makaronilaatikon sekaan voi lisätä klassisesti porkkanaraastetta.

Keväisen vihreäksi makaronilaatikko muuttuu, kun munamaitoon yhdistää reilusti ryöpättyä pinaattia silputtuna. Pakastepinaattikin käy hyvin.

Italialaistyylisen makaronilaatikon kerroksissa on reilu kerros viipaloitua tomaattia ja silputtua basilikaa ja munamaito on korvattu tomaattimurskalla.

Tuhdin ja luonteikkaan maun saat, kun lisäät hapankaalia makaronilaatikon uumeniin.

* Nyrkkisääntö: Makaronilaatikon lihasta lähes koko lihamäärän voi korvata kasviksilla tai kokeilla lihan tilalla soijarakeita.

Tässä herkullisen makaronilaatikon ohje. Lisää joukkoon reilusti lempikasviksia.

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.

Vuoden hauskinta samppanjatapahtumaa vietetään Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 19.–21.4.

Kuplat täyttävät jälleen Helsingin Vanhan Ylioppilastalon, kun samppanjatapahtuma Grand Champagne poksahtaa käyntiin torstaina 19.4. kello 15.00. Neljättä kertaa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet.

Grand Champagnessa voi syventää omaa tietämystään osallistumalla Master of Winen, samppanja-asiantuntijan Essi Avellanin Master Class -luennoille, tunnetun viini- ja samppanjaekspertin Jukka Sinivirran tai samppanjatalojen vierailevien asiantuntijoiden vetämille, tapahtumaan räätälöidyille Master Class -luennoille. Samppanjan saloihin osallistujia johdattavat kotimaisten kärkinimien lisäksi muun muassa huippuarvostetut kellarimestarit  Richard Geoffroy (Dom Pérignon), Gilles Descôtes (Bollinger) ja Didier Mariotti (G.H. Mumm).

Tietopuolen lisäksi on tietenkin tilaisuus maistella upeita samppanjaharvinaisuuksia. Samppanjoita onkin tänä vuonna tarjolla huikeat 291 kappaletta. Miten siitä joukosta osaisi valita kiinnostavimmat viinit? Pyysimme tapahtumaan vinkit sekä ensikertalaiselle että asianharrastajlle Essi Avellanilta, joka on yksi Grand Champagnen järjestäjistä.

Ensikertalainen: juttele asiantuntijoille & maista lajikkeita erikseen

Samppanja on usein sekoitus eri lajikkeita, mutta Avellan suosittelee tutustumaan niihin myös erikseen. "Chardonnaysta kannattaa maistaa esimerkiksi G.H. Mumm Cramant Blanc de Blancs, Pinot Noireista Alexandre Bonnet Blanc de Noirs ja Meuniereista Moussé & Fils Spécial Club."

Lisäksi Avellan muistuttaa, että tapahtumassa on paikalla mahtava kaarti sekä champagnelaisia asiantuntijoita että kotimaisten maahantuojien samppanjaosaajia. Kolmen päivän ajan on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää heidän ammattitaitoaan: rohkeasti siis lasi käteen ja juttelemaan. Parhaiten oppii ja löytää suosikkityylinsä maistamalla eri samppanjoita rinnakkain.  

Asianharrastaja: koolla on väliä & älä unohda ostereita

Laadun lisäksi koollakin on väliä, mitä samppanjaan tulee. Avellan kertoo, että Laurent-Perrierin Edouard Cossyn Master Classissa pääsee vertaamaan talon luksussamppanja Grand Sièclea sekä tavallisesta pullosta että magnumista. Maistelun kruunaa harvinaislaatuinen ja arvokas pitkään kypsytetty Les Réserves Grand Siècle magnum, joka on sekoitus vuosien 1995, 1993 ja 1990 vuosikertoja.

Lisäksi viiniasiantuntija suosittelee muistamaan myös tapahtuman ruokapuolen. "Kaviaari ja osterit ovat klassikkoherkkuja samppanjan palanpainikkeeksi. Kotimaisen Carelian Caviarin kaviaarilajitelman kera nauttisin kirkkaan hedelmäistä Louis Roedererin Blanc de Blancsia ja ostereiden seurassa Laurent-Perrier rutikuivaa Ultra Brutia."

Lue lisää Grand Champagnesta tapahtuman verkkosivuilta.

Grand Champagne 19.–21.4. Vanhalla Ylioppilastalolla osoitteessa Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. Pääsyliput saat edullisemmin ennakkoon verkosta sekä saatavuuden mukaan myös ovella kaikkina tapahtumapäivinä torstaina, perjantaina ja lauantaina, à 20 €. Sisäänpääsylipun hintaan kuuluu Lehmann Glassin Opale 21 -samppanjalasi, joka jaetaan sisään tullessa. Tapahtuma on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat Grand Champagnen yhteistyökumppaneita.