Sieniä, porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa. Jauhelihapihveihin uppoaa monenlaista vihannesta. Kuva: Sami Repo.
Sieniä, porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa. Jauhelihapihveihin uppoaa monenlaista vihannesta. Kuva: Sami Repo.

Meistä monelle arkinen ruuanlaitto on yhtä jauhelihakierrettä. Onneksi päivän kasvisannoksen saa näppärästi ujutettua jauheliharuokien sekaan.

Pyöräytä lihapulliin vihreää

Lihapullia voi höystää monella tapaa. Lindströminpihvien taikinassa jauhelihan rinnalla on runsaasti raastettua punajuurta. Samaa ideaa voi käyttää myös lihapullissa. Lindströminpullien kanssa maistuu sipulinen vaalea kastike.

Raasta possupulliin porkkanaa ja omenaa ja silppua joukkoon runsaasti lehtipersiljaa tai korianteria. Paista kypsiksi ja tarjoa vaikka nuudelikeitossa!

Hirvipullat rakastavat silputtua sipulia ja timjamia, oikein pieneksi pilkottu kaalikin maistuu rapsakkaana joukossa. Myös sienet maistuvat hyviltä lihapullissa, etenkin hirvipullissa!

* Nyrkkisääntö: Lihapullien lihamäärästä kolmanneksen voi korvata kasviksilla. 

Bolognesekastikkeesta mehevämpi

Bolognesekastikkeen joukkoon kannattaa raastaa reilusti porkkanaa ja juuriselleriä. Niiden maku täytelöittää soosia ihanasti ja lisäksi ne tekevät kastikkeesta mehevän. Jos selleri tökkii, voi sekaan pilkkoa paprikaa ja lisätä joukkoon reilun kourallisen kirsikkatomaatteja. Mehukas kesäkurpitsa sopii kastikkeeseen täydellisesti esimerkiksi raasteena.

* Nyrkkisääntö: Bolognesekastikkeen lihamäärästä yli puolet voi korvata kasviksilla.

Makaronilaatikkoon sukeltaa porkkana

Makaronilaatikon sekaan voi lisätä klassisesti porkkanaraastetta.

Keväisen vihreäksi makaronilaatikko muuttuu, kun munamaitoon yhdistää reilusti ryöpättyä pinaattia silputtuna. Pakastepinaattikin käy hyvin.

Italialaistyylisen makaronilaatikon kerroksissa on reilu kerros viipaloitua tomaattia ja silputtua basilikaa ja munamaito on korvattu tomaattimurskalla.

Tuhdin ja luonteikkaan maun saat, kun lisäät hapankaalia makaronilaatikon uumeniin.

* Nyrkkisääntö: Makaronilaatikon lihasta lähes koko lihamäärän voi korvata kasviksilla tai kokeilla lihan tilalla soijarakeita.

Tässä herkullisen makaronilaatikon ohje. Lisää joukkoon reilusti lempikasviksia.

Lohipastrami, blinipannari, huiman hyvä (gluteeniton) mantelikakku, pikkelöityä rosollia, suolainen selleripuuro…nämä ja muut jalat alta vievät joulureseptit löydät Glorian ruoka & viinin joulunumerosta. Mukana myös ruokaharrastajan lahjaideat sekä tuhti juomapaketti, josta löydät niin kinkkuviinin, punaisen siideriglögin kuin juhlakauden kuplatkin.