Gratinoidut kermaperunat valkosipulilla tai ilman. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Gratinoidut kermaperunat valkosipulilla tai ilman. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Klassisen perunagratiinin ohjeen kimpussa häärii kaksi koulukuntaa. Kumpaan sinä kuulut?

Perunagratiini on ehdottomasti pääsiäisajan parasta ruokaa. Vielä viimeinen mahdollisuus nauttia kuorekkaista, vanhoista ja jauhoisista perunoista ennen kuin uuden sadon potut valtaavat ruokapöydät.

Mutta mikä perunalajike on paras gratiiniin?

Pikainen kysely paljasti kaksi gratiinikoulukuntaa, jauhoisten ja kiinteiden perunoiden ystävät. Niiden erot liittyvät valmiin gratiinin purutuntumaan.

Kiinteämaltoisessa perunassa, joista tutuimpia kauppalajikkeita ovat Annabelle, Asterix, Nicola ja Rikea, tärkkelyksen määrä on suhteellisen pieni. Näin perunaviipaleiden rakenne kerman kanssa haudutettuna pysyy irrallisena ja selkeänä.

Jauhoisissa lajikkeissa kuten Van Gogh, Puikula ja Rosamunda, tärkkelys liisteröityy kerman kanssa samettisen pehmeäksi rakenteeksi, joka saattaa lähennellä jopa muusia.

Oma lempigratiinini on pinnalta rapea ja sisältä samettisen suhruinen. Minkä perunan sinä valitset gratiiniin?

Tästä löydät kermaperunoiden ohjeen. Valitse perunalajike makusi mukaan.