Samettinen puuro, voiko sympaattisempaa lautasellista eteensä saadakaan? Trendiruuaksi muuttunut puuro kypsyy nyt niin uunissa kuin jääkaapissakin.

Vanha kunnon puuro on syntynyt uudelleen. Se on niin aamiaisen puheenaihe, kelpo lounas kuin mukaan otettava välipala. Tylsää puuron syöminen ei ole ollut enää pitkiin aikoihin. Vaikka perusainekset – neste ja suurimot ovat samoja voi makua höystää ja viilata loputtomiin. Vain mielikuvitus on rajana.

Loraus nestettä

Peruspuuro hautuu vedessä, mutta täyteläisemmän puuron saa kun käyttää maitoa. Maidon voi korvata kaura-, hasselpähkinä- manteli-, soija- tai kookosmaidolla. Täysmehupohjakin toimii puuron nesteenä. Kokeile syksyn tuorepuristettua omena-, syvän sinistä mustikka- tai täyteläistä mangomehua.

Kauhallinen suurimoita

Hiutaleet ja suurimot ovat puuron perusta. Hiutaleet ovat kuiturikasta täysjyväviljaa ja kypsyvät  hetkessä. Pyöreä tai pitkulainen jyvästä hiottu suurimo vaatii pidemmän kypsytysajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kauran, rukiin ja ohran rinnalla kannattaa muistaa speltti ja tattari.  Kvinoaa käytetään viljojen tapaan, vaikka se ei vilja olekaan. Gluteenittoman kvinoan siemenistä saat hauduttamalla mainion puuron. Superfoodina tunnetuista chian siemenistä syntyy turvottamalla puuro, jonka voi höystää vaikka tuoresoseella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pintaan höysteitä

Samettinen puuro on loistava "alusta" lisukkeille. Lisää joukkoon pähkinöitä, siemeniä ja kuivahedelmiä. Kokeile voisilmän sijaan nokaretta maapähkinävoita. Makeuta puuro hunajalla, hillolla tai soseutetulla banaanilla. Tupsauta kanelin sijaan inkivääriä, piparkakkumaustetta tai marjajauheita.  Hedelmäsalaatti ja marjat kruunaavat annoksen.

Makea vai suolainen?

Uusin villitys on tehdä puurosta suolaista. Pinnalle ripoteltu paahdettu pekoni tai kuumat marinoidut kasvikset ovat puurodikkareiden tuoreimpia kokeiluja.

Kylmä vai kuuma?

Kokeile vuoroin hidasta uunikypsytystä, pikaista liedellä hauhuttamista tai ainesten mittaamista valmiiksi kulhoon ja "kypsytystä" yön yli jääkaapissa.

Trendikäs jääkylmä tuorepuuro tekeytyy valmiiksi yön aikana, sillä välin kun kokki uneksii uusista puurovillityksistä.

 

Innostuitko? Alla on linkkejä herkullisten puurojen ohjeisiin.

Tästä löydät vaniljaisen omenariisivispipuuron ohjeen.

Tästä löydät mustikkapuuron ohjeen.

Tästä löydät kaurasta ja chiansiemenistä tehdyn puuron ohjeen.

Tästä löydät kvinoa-pestopuuron ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla