Samettinen puuro, voiko sympaattisempaa lautasellista eteensä saadakaan? Trendiruuaksi muuttunut puuro kypsyy nyt niin uunissa kuin jääkaapissakin.

Vanha kunnon puuro on syntynyt uudelleen. Se on niin aamiaisen puheenaihe, kelpo lounas kuin mukaan otettava välipala. Tylsää puuron syöminen ei ole ollut enää pitkiin aikoihin. Vaikka perusainekset – neste ja suurimot ovat samoja voi makua höystää ja viilata loputtomiin. Vain mielikuvitus on rajana.

Loraus nestettä

Peruspuuro hautuu vedessä, mutta täyteläisemmän puuron saa kun käyttää maitoa. Maidon voi korvata kaura-, hasselpähkinä- manteli-, soija- tai kookosmaidolla. Täysmehupohjakin toimii puuron nesteenä. Kokeile syksyn tuorepuristettua omena-, syvän sinistä mustikka- tai täyteläistä mangomehua.

Kauhallinen suurimoita

Hiutaleet ja suurimot ovat puuron perusta. Hiutaleet ovat kuiturikasta täysjyväviljaa ja kypsyvät  hetkessä. Pyöreä tai pitkulainen jyvästä hiottu suurimo vaatii pidemmän kypsytysajan.

Kauran, rukiin ja ohran rinnalla kannattaa muistaa speltti ja tattari.  Kvinoaa käytetään viljojen tapaan, vaikka se ei vilja olekaan. Gluteenittoman kvinoan siemenistä saat hauduttamalla mainion puuron. Superfoodina tunnetuista chian siemenistä syntyy turvottamalla puuro, jonka voi höystää vaikka tuoresoseella.

Pintaan höysteitä

Samettinen puuro on loistava "alusta" lisukkeille. Lisää joukkoon pähkinöitä, siemeniä ja kuivahedelmiä. Kokeile voisilmän sijaan nokaretta maapähkinävoita. Makeuta puuro hunajalla, hillolla tai soseutetulla banaanilla. Tupsauta kanelin sijaan inkivääriä, piparkakkumaustetta tai marjajauheita.  Hedelmäsalaatti ja marjat kruunaavat annoksen.

Makea vai suolainen?

Uusin villitys on tehdä puurosta suolaista. Pinnalle ripoteltu paahdettu pekoni tai kuumat marinoidut kasvikset ovat puurodikkareiden tuoreimpia kokeiluja.

Kylmä vai kuuma?

Kokeile vuoroin hidasta uunikypsytystä, pikaista liedellä hauhuttamista tai ainesten mittaamista valmiiksi kulhoon ja "kypsytystä" yön yli jääkaapissa.

Trendikäs jääkylmä tuorepuuro tekeytyy valmiiksi yön aikana, sillä välin kun kokki uneksii uusista puurovillityksistä.

 

Innostuitko? Alla on linkkejä herkullisten puurojen ohjeisiin.

Tästä löydät vaniljaisen omenariisivispipuuron ohjeen.

Tästä löydät mustikkapuuron ohjeen.

Tästä löydät kaurasta ja chiansiemenistä tehdyn puuron ohjeen.

Tästä löydät kvinoa-pestopuuron ohjeen.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin