Vappuna tekee mieli sekä rapeaa, rasvaa tihkuvaa munkkia että suolaista ja lihaisaa nakkia. Mitäpä, jos yhdistäisitkin nämä molemmat nyt tikun nokkaan ja tarjoilisit vappuvieraillesi corn dogeja Amerikan-malliin? Ruokatoimittajamme testasi ja lupaa, että nämä herkut valmistuvat 20 minuutissa.

Corn dog on juuri niitä ruokia, joita joita ei kehtaa myöntää rakastavansa. Rapean taikinakuoren sisään uppopaistettu nakki ei ole gourmetia, mutta hyvän ketsupin ja sinapin kera tarjottuna taivaallista vappuruokaa.

Jenkkien-kävijä on törmännyt pikaruokana tarjottaviin frittinakkeihin urheilustadioneilla ja katukojussa. Saapa nakkitikkuja esipaistettuna supermarketeistakin, jolloin suolapalat tarvitsee vain lämmittää uunissa. Siinä missä hodarit maistuvat amerikkalaislapsille, vie corn dog herkuttelun vieläkin paheellisimmalle tielle.

Vapun korvalla Sopan testikeittiössä päätettiin panna öljypata porisemaan ja testata, miten helposti ja nopeasti frittinakit valmistuvat vappuhulinoihin.

Näin corn dogit onnistuvat kotikeittiössä

Corn dogien valmistus on yllättävän helppoa. Ihan oikeasti. No joo, pitäähän siinä hiukan säätää paistoöljyn kanssa, mutta paistamislämpötilan arviointia helpottaa lämpömittari. Tavallinen digitaalinen lämpömittari sopii puuhaan oivallisesti, jos vain mittarin asteikko riittää 170-180-asteeseen, sopivaan uppopaistolämpötilaan. Aseta mittarin anturi sopivasti öljyyn ja tarkkaile tilannetta näytöltä.

Voit selvittää öljyn lämpötilan myös ilman mittaria. Pane varovasti öljykattilaan vähän noppakuutiota isompi vaalean leivän pala. Jos leipäpala alkaa heti porista ja ruskistuu nopeasti, noin 1 minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa. Toki voit uhrata myös ensimmäisen frittinakin öljylämpötilan selvittämiseksi. Meneehän usein ensimmäinen paistettu lettukin "pannulle".

(Uppopaistaminen on muuten niitä keittiöhommia, jotka oppii varsin nopeasti hoitamaan ihan näppituntumalla, jos sitä tekee vain tarpeeksi usein. Rohkeutta kehiin, kaverit!)

Frittitaikina sekoitetaan vehnä- ja maissijauhoista (nimenomaan keltaisista maissijauhoista, ei maissitärkkelyksestä), maidosta, munasta, sokerista ja leivinjauheesta ilman sen kummempia vatkauksia. Taikina kannattaa siirtää korkeaan kapeaan kulhoon, esimerkiksi sauvasekoittimen kulhoon, oluttuopiin tai mittakannuun, jolloin nakkien upottaminen taikinaan on helpompaa. Tavallinen kulhokin käy, valuta silloin taikinaa nakkien päälle lusikan avulla. Maissijauho antaa taikinaan mukavan kullankeltaisen värin ja sen ansiosta corn dogien paistopinta on myös ihanan rapea.

Nakit voit valita mielesi mukaan. Yleensä taikinaan piiloutuu ihan tavallinen pitkä nakki, mutta kokeile rohkeasti esimerkiksi braatwurstia tai jotakin mausteista nakkia.

Tikuiksi käy tavalliset varrastikut. Katkaise tikkuja lyhyemmäksi siten, että ne mahtuvat paistamisessa käyttämääsi kattilaan lappeelleen. Työnnä tikut nakkien sisään koko nakin pituudelta. Tikut kestävät paistamisen eli ne voi upottaa nakkien mukana kauttaaltaan öljyyn, mikä helpottaa paistajan hommaa.

Riittävän kuumassa öljyssä frittinakit paistuvat parissa minuutissa kullanruskeiksi. Voit käännellä nakkeja metallipihdeillä paistamisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Nostele valmiit tikut öljystä ja tarjoa heti kuumina ketsupin ja sinapin kera. Näissä herkuissa yksinkertainen tarjoilu on paras valinta.

Tarkan ohjeen corn dogeihin löydät täältä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.