Tartu rohkeasti parsaan ja dippaa. Kuva: Anna Huovinen
Tartu rohkeasti parsaan ja dippaa. Kuva: Anna Huovinen

Rapsakaksi paistettu parsa on oiva herkku dippattavaksi. Dippiparsat ovat hauska ja helppo alkupala, joka saattaa jopa huvittaa vieraita.

Uunissa rapeaksi paistettu parsa on kuin luotu dippailuun. Sekoita yksi tai useampi dippi ja laita parsat tarjolle pystyyn korkeaan juomalasiin. Jokainen syöjä voi napata parsan näppeihinsä ja kastaa mieluisaan dippiin. Hauska alkuruoka säästää sinut lautastiskiltä.

3 parsadippiä

 

Parmesaanimajoneesi

Parsa rakastaa suolaista ja umamista parmesaania. Raasta parmesaani mahdollisimman hienoksi raasteeksi ja sekoita se hyvän  majoneesin joukkoon. Mausta lirauksella sitruunanmehua. Katso tästä kuinka teet sauvasekoittimella majoneesin.

Yrttidippi

Parsan keväinen maku korostuu yrtteihin dippamalla. Tee helppo yrttidippi silppuamalla iso kasa yrttejä hienoksi. Parhaiten tarkoitukseen sopivat basilika ja lehtipersilja. Sekoita yrit creme fraicheen. Rouhi mustapippuria joukkoon ja ripauta suolaa. Voit viimeistellä dipin sitruunan kuorella. Anna tekeytyä hetki.

Vispattu voi

Voi ja parsa ovat täydellinen match. Tee syntinen voidippi sulattamalla voikimpaletta mikrossa hetki ja vispaamalla se sitten kuohkeaksi. Laita voi kimpale mikroon 15-30 sekunniksi. Kuuntele mikron vieressä ja kun kuulet ensimmäisen rasvapoksahduksen tiedät, että voi on sopivan sulanut. Vispaa puoliksi sulanut voi sähkövatkaimella kuohkeaksi kunnes sen rakenne muistuttaa majoneesia. Mausta karkealla dijon-sinapilla ja sormisuolahiutaleilla.

Vispattu voi muistuttaa ulkonäöltään vähän majoneesia.

 

Eloisa ja hennosti mausteinen viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan.

Mikä? Avignonesi Rosso di Montepulciano 2016, 14,98 e, on keskitäyteläinen, silti tummasävyinen ja mukavan yrttinen toscanalainen punaviini.

Millainen? Napakan hapokas viini ihastuttaa makukirjolla, jossa on metsämarjoja, punaherukkaa ja kirsikkaa. Suutuntuma on eloisa ja hennosti mausteinen jälkimaku viipyy suussa. Viini avautuu nuorekkaammaksi karahvissa.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan. Jos tarjoat risoton lihan kanssa, aina parempi. Risoton perusohjeen löydät tästä.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.