Kuvat
Tuomas Kolehmainen

Biologista makkaramestariksi siirtyneelle Feri Vilisicsille raakamakkara on kuin tyhjä taulu.
 

Rapsahtava kuori peittää paahtuneen, lihaisan sisuksen. Grillistä nostetun makkaran maku on paprikainen ja jopa tulinen – miellyttävällä tavalla. Toisen palan jälkeen on pakko veistää kolmas.

Makuelämys jäisi nyt saamatta, ellei biologi Ferenc "Feri" Vilisics olisi aikoinaan siirtynyt tutkijasta makkarantekijäksi. Tiedeapurahat olivat tiukassa, mutta ystävien kanssa Ravintolapäivään pystytettyyn makkarapajaan jonotettiin.

Viimeiset viisi vuotta Ferenc ”Feri” Vilisicsin unkarilainen paprikamakkara on pitänyt hallussaan Stadin parhaan makkaran titteliä. Kyseinen palkinto jaettiin ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan, kerran vuonna 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Punavuoressa sijaitsevassa Feri’s-raakamakkarapajassa valmistuu paitsi mietoa ja tulista paprikamakkaraa, myös esimerkiksi italialaistyylistä salsicciaa ja marokkolaista merguezia. Klassikkomakkaroiden reseptit ovat vuosien aikana vakiintuneet. Niiden rinnalle syntyy jatkuvasti uusia makuja, kuten habanero-chili tai sinihomejuusto, joita Feri testaa pioneereiksi kutsumillaan vakioasiakkailla. Makkarapajasta voi tilata myös omaan ruokavalioon tai juhliin räätälöityjä raakamakkaroita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Makkara on kuin tyhjä taulu. Kun siinä on laadukasta lihaa, sopivassa suhteessa rasvaa ja suolaa, tulee joka tapauksessa hyvää. Sitten voi lisätä makuaineita oman mielen mukaan”, yrittäjä sanoo.

Osuutensa raakamakkaran onnistumisessa on kypsennyksellä. Grillin tai pannun lämpötila ei saa nousta alkuun liian korkeaksi, jotta makkara ehtii kypsyä sisältä loppuun. Ferin mukaan tärkeintä on unohtaa kiire.

”Ota iisisti, ole kärsivällinen. Makkaran kypsennys ei ole vaikeaa. Tarvitaan vain aikaa.”

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 7/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla