Nuotioreissua suunnittelevan kannattaa tarkistaa, onko tulenteko sallittu retkipaikalla kyseisenä päivänä.
Nuotioreissua suunnittelevan kannattaa tarkistaa, onko tulenteko sallittu retkipaikalla kyseisenä päivänä.

Japanilainen lankkulohi, mausteiset nuudelinyytit ja ihana nektariinimurupaistos esivalmistellaan kotona ja viimeistellään tulipaikalla.

Tikun nokassa paistuva nuotiomakkara on ihan hyvä retkiherkku. Mutta nuotiopaikalla voi valmistaa myös ruokaisampia eväitä. Olennaista on esivalmistella ruoat kotona valmiiksi kylmälaukkuun, jolloin nuotiopaikalle jää vain ruokien kypsennys.

1. Lankkulohi

Japanilaishenkisessä lankkulohessa maistuu inkivääritahnasta ja seesaminsiemenöljystä valmistettu maukas teriyakimarinadi. Paloiksi leikattu lohi kypsyy tulen loimussa huomattavasti nopeammin kuin kokonainen filee, ja pysyy mehukkaana, kun sitä valelee kypsennyksen aikana muutaman kerran marinadilla.

Kastele loimulohen kypsennysastia eli puulankku huolellisesti ennen kuin asetat lohipalat kiinni lankkuun ja nostat setin tulen lähelle. Voit vuolla kalan kiinnittämiseen tarvittavat puutapit tuoreen puun oksasta tai ostaa ne valmiina kaupan grillaustarvikeosastolta. Lohipalojen loimutus onnistuu myös hieman helpommin halsterissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sopivan kypsennysetäisyyden voi testata näin: jos pystyt pitämään kättäsi kalan ja liekin välissä 10–15 sekuntia, etäisyys on sopiva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japanilaisen lankkulohen ohjeen löydät täältä.

2. Nuudelit nyytissä

Nuotionuudelinyytit ovat niin hyviä, että niitä tekee mieli valmistaa ihan ilman retkeäkin. Silloin kypsennys onnistuu nuotion sijaan uunissa.

Ideana on lastata kypsät nuudelit ja muut ainekset folionyytin sisälle ja valuttaa päälle öljyyn sekoitut nuudelipussien mausteet. Tämä mausteöljy kannattaa kuljettaa retkipaikalle tiiviissä rasiassa erikseen, ettei se valu repun pohjalle.

Voit varioida nyyttejä mieleisilläsi kasviksilla, korvata halutessasi kypsän broilerin tofulastuilla tai nyhtökauralla ja salamin vaikka aurinkokuivatulla tomaatilla tai oliiveilla.

Nuotionuudelinyyttien ohjeen löydät täältä.

3. Nuotiojälkkäri

Mehukkaan makeista nektariineista paistuu nuotiolla uskomattoman herkullinen jälkiruoka.

Esivalmistele herkku kotona lohkomalla nektariinit valmiiksi rasiaan, sekoittamalla muruseoksen ainekset suljettavaan pussiin ja vatkaamalla jogurttivaahdon ainekset kannelliseen astiaan tai ruokatermokseen. Kokoa paistos foliovuokaan nuotiopaikalla, ja kypsennä hetki epäsuoralla tulella.

Nektariinit voi vaihtaa aprikooseihin, persikoihin, tuoreisiin mustikoihin tai puutarhamarjoihin. Hapokkaan makea turkkilaisesta jogurtista ja vaahdotetusta vaniljakastikkeesta sekoitettu vaahto kruunaa herkun.

Nektariini-murupaistoksen ja jogurttivaahdon ohjeen löydät täältä.

Reseptit: Suvi Rüster

Juttu on ilmestynyt aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla