
Japanilaishenkisessä lankkulohessa maistuu inkivääritahnasta ja seesaminsiemenöljystä valmistettu maukas teriyakimarinadi. Paloiteltu lohi kypsyy nuotiolla nopeammin kuin kokonainen filee. Kala pysyy mehukkaana, kun sitä valelee kypsennyksen aikana muutaman kerran marinadilla.
Japanilainen lankkulohi
Ainekset
Työvaiheet
- Pyyhi lohen pinta kuivaksi ja poista mahdolliset ruodot. Ripottele lohifileen päälle suolaa. Anna maustua huoneenlämmössä 30 minuuttia.
- Sekoita teriyakimarinadin ainekset keskenään.
- Leikkaa lohi noin 4 cm:n levyisiksi viipaleiksi. Poraa tai kaiverra hyvin kostutettuun loimutuslautaan kiinnitystapeille yhtä monta reikää kuin lohiviipaleita on. Kiinnitä lohiviipaleet lankkuun puutikuilla niin, että tikku lävistää lohifileeviipaleen nahan. Näin viipaleet pysyvät kiinni lankussa kypsennyksen ajan. Sivele lohiviipaleet teriyakimarinadilla.
- Aseta lankku noin 30-asteen kulmaan 20–30 cm:n päähän tulesta. Sivele kalaa kypsennyksen aikana marinadilla. Kokonaiskypsennysaika riippuu tulen voimakkuudesta, paistokulmasta ja etäisyydestä. Lohifileepalat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Käännä lankku ylösalaisin kypsentämisen puolessavälissä.
- Viimeistele lankkulohi halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla.
Vinkki! Sopivan kypsennysetäisyyden voi testata näin – jos pystyt pitämään kättäsi kalan ja liekin välissä 10–15 sekuntia, etäisyys on sopiva.