Hedelmän kuoresta tarjoiltu sitruunajäädyke on pääsiäisaterian makea raikastus. Kuva: Piia Arnould.
Hedelmän kuoresta tarjoiltu sitruunajäädyke on pääsiäisaterian makea raikastus. Kuva: Piia Arnould.

Kirpeät sitruunajälkiruuat viimeistelevät tuhdin pääsiäsaterian täydellisesti. Komeilisiko sinun pääsiäispöydässäsi huikea sitruuna-kookoskakku vai hurmaisitko sukulaiset tyylikkäillä sitruunajäädykkeillä?

Sitruuna-jogurttitorttu juustokakun ystävälle

Juustokakusta haaveileva pyöräyttää pääsiäisjälkkäriksi amerikkalaisen juustokakun suomalaisen sukulaisen, sitruuna-jogurttitortun. Tämä versio on kuitenkin ihanan raikas ja keveä. Koristele ja mausta kakku sitrusliköörissä ja mintussa marinoiduilla appelsiineilla ja verigreipeillä. Esteetikko asettelee kruunuksi myös muutaman syötävän kukkasen.

Katso sitruuna-jogurttitortun resepti tästä!

Helppo mutta näyttävä sitruunajäädyke

Kun haluat hurmata pääsiäisvieraasi aterian päätteeksi todella näyttävällä ja raikkaalla jälkiruoalla, ovat sitruunankuoriin kaiverretut jäädykkeet kaiken vaivan väärtti. Sitruunankuorten kaivertaminen on yllättävän helppoa ja saat samalla jäädykkeelle ekologisen astian. Sama jälkiruoka voisi onnistua miniversiona limetistä.

Katso sitruunajäädykkeiden ohje tästä.

Vaivattomat ja raikkaat lemon possetit

Lemon possetit eivät vie missään valmistusvaiheessa turhaa aikaa. Raaka-aineita tarvitset vaivaiset kolme ja aktiivista kokkausaikaa kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen possetit valmistuvat kuin itsestään seuraavan päivän kemuihin. Muutama sitruunankuorisuikale viimeistelee possetit elegantisti. Marjat sopivat yhtä hyvin tämän kirpsakan jälkiruoan pinnalle.

Lemon possetien ohje löytyy täältä.

Rahkapiirakkaa isollekin porukalle

Ihanasti sitruunankuorella maustettu rahkapiirakka valmistuu uunipellillä isommallekin porukalle. Tämä on varma ohje koko suvun jälkiruokkimiseen ja korvaa kätevästi pashan. Mielenkiintoista lisävärinää saat, kun tarjoat piiraan vattuhillolla ja kermavaahdolla höystettynä.

Rahkapiirakan ohje löytyy täältä.

Himoleipurin sitruuna-kookoskakku

Tällä kakulla lyöt kaikki vieraasi ällikällä. Jos pääsiäisen pyhät houkuttelevat pitkän kaavan mukaiseen leivontaan, on tämä kakku sinun juttusi. Kakussa on lähemmäs kymmenen kerrosta, joissa maistuu kookos, sitrukset ja mustikat. Varsinkin pehmeä kookosmousse on mielenkiintoinen tuttavuus, jota voisi kokeilla sellaisenaan jälkiruokamoussena, esimerkiksi marjoilla höystettynä.

Katso sitruuna-kookoskakun ohje täältä.

Lisää vinkkejä pääsiäispöytään saat klikkaamalla tästä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.