Hedelmän kuoresta tarjoiltu sitruunajäädyke on pääsiäisaterian makea raikastus. Kuva: Piia Arnould.
Hedelmän kuoresta tarjoiltu sitruunajäädyke on pääsiäisaterian makea raikastus. Kuva: Piia Arnould.

Kirpeät sitruunajälkiruuat viimeistelevät tuhdin pääsiäsaterian täydellisesti. Komeilisiko sinun pääsiäispöydässäsi huikea sitruuna-kookoskakku vai hurmaisitko sukulaiset tyylikkäillä sitruunajäädykkeillä?

Sitruuna-jogurttitorttu juustokakun ystävälle

Juustokakusta haaveileva pyöräyttää pääsiäisjälkkäriksi amerikkalaisen juustokakun suomalaisen sukulaisen, sitruuna-jogurttitortun. Tämä versio on kuitenkin ihanan raikas ja keveä. Koristele ja mausta kakku sitrusliköörissä ja mintussa marinoiduilla appelsiineilla ja verigreipeillä. Esteetikko asettelee kruunuksi myös muutaman syötävän kukkasen.

Katso sitruuna-jogurttitortun resepti tästä!

Helppo mutta näyttävä sitruunajäädyke

Kun haluat hurmata pääsiäisvieraasi aterian päätteeksi todella näyttävällä ja raikkaalla jälkiruoalla, ovat sitruunankuoriin kaiverretut jäädykkeet kaiken vaivan väärtti. Sitruunankuorten kaivertaminen on yllättävän helppoa ja saat samalla jäädykkeelle ekologisen astian. Sama jälkiruoka voisi onnistua miniversiona limetistä.

Katso sitruunajäädykkeiden ohje tästä.

Vaivattomat ja raikkaat lemon possetit

Lemon possetit eivät vie missään valmistusvaiheessa turhaa aikaa. Raaka-aineita tarvitset vaivaiset kolme ja aktiivista kokkausaikaa kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen possetit valmistuvat kuin itsestään seuraavan päivän kemuihin. Muutama sitruunankuorisuikale viimeistelee possetit elegantisti. Marjat sopivat yhtä hyvin tämän kirpsakan jälkiruoan pinnalle.

Lemon possetien ohje löytyy täältä.

Rahkapiirakkaa isollekin porukalle

Ihanasti sitruunankuorella maustettu rahkapiirakka valmistuu uunipellillä isommallekin porukalle. Tämä on varma ohje koko suvun jälkiruokkimiseen ja korvaa kätevästi pashan. Mielenkiintoista lisävärinää saat, kun tarjoat piiraan vattuhillolla ja kermavaahdolla höystettynä.

Rahkapiirakan ohje löytyy täältä.

Himoleipurin sitruuna-kookoskakku

Tällä kakulla lyöt kaikki vieraasi ällikällä. Jos pääsiäisen pyhät houkuttelevat pitkän kaavan mukaiseen leivontaan, on tämä kakku sinun juttusi. Kakussa on lähemmäs kymmenen kerrosta, joissa maistuu kookos, sitrukset ja mustikat. Varsinkin pehmeä kookosmousse on mielenkiintoinen tuttavuus, jota voisi kokeilla sellaisenaan jälkiruokamoussena, esimerkiksi marjoilla höystettynä.

Katso sitruuna-kookoskakun ohje täältä.

Lisää vinkkejä pääsiäispöytään saat klikkaamalla tästä.

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.