Pyttipannu muuntuu tilanteen mukaan. Toisinaan pannussa paistuvat edellisen aterian tähteet, toisinaan tarkasti valitut raaka-aineet.

Suomen kielen sana ”pyttipannu” on johdettu ruotsinkielisestä termistä ”pytt i panna” eli pieniä paloja pannussa. Se kuvaa tätä globaalisti tunnettua ruokalajia osuvasti, sillä pannussa paistetaan pieniksi pilkottuja, usein kypsiä tai nopeasti kypsyviä, edelliseltä aterialta tähteiksi jääneitä raaka-aineita.

1. Pyttipannujen aatelinen

Pyttipannu ei kuitenkaan ole pelkkää edellisten päivien tähderuokaa. Toisesta ääripäästä on klassikko, Rydbergin pihvi, jota voi kutsua pyttipannujen aateliseksi.

Rydbergin pihvi tehdään usein naudan sisäfileestä ja keitetyistä perunoista. Rydbergin pihviä tarjoiltiin 1800-luvun lopussa Tukholmalaisessa hienostohotellissa Hôtel Rydbergissä, jossa ruoan elementit aseteltiin lautaselle omiksi sektoreikseen, ja asiakas sekoitteli annoksen itse. Alkuperäiseen Rydbergin pihviin ei kuulunut etikkapunajuuret tai maustekurkut, vaan ruoka viimeisteltiin piparjuuriraasteella, kananmunan keltuaisella, sinappikermalla ja persiljasilpulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oheisessa ohjeessa hieman poiketaan alkuperäisestä. Perunat paistetaan reilussa voissa, maustetaan timjamilla ja lisukkeena tarjoillaan maustekurkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halutessaan ranskankermasta, dijoninsinapista, sitruunamehusta ja ripauksesta sokeria ja suolaa voi sekoittaa annoksen kylkeen klassikkoreseptin mukaisen sinappikastikkeen.

Rydbergin pihvin ohjeen löydät täältä.

2. Pyttis vegaanisesti

Keitetyistä perunoista, kypsistä punajuurista (löytyy kaupan heviosastolta vakuumipakkauksessa) ja vegemakkarasta paistuu mielettömän maukas vegaanipyttipannu. Maun viimeistelee tuoreesta raastetusta piparjuuresta ja kauraranskankermasta sekoitettu kastike.

Jos edelliseltä aterialta on jäänyt tähteeksi uunikasviksia, ne sopivat tähän pyttikseen loistavasti.

Pyttipannut paistetaan aina melko kovalla lämmöllä, ja paistosta kannattaa sekoitella vain harvakseltaan lastalla nostelemalla – näin paistopinnasta tulee ihanan rapea.

Vegemakkara-punajuuripyttiksen ohjeen löydät täältä.

3. Aasialainen versio

Aasiassa pyttipannu valmistetaan usein raastetusta perunasta, ja se muistuttaa hieman meikäläisten röstiperunoita. Perunaraaste huuhdellaan kylmällä vedellä siivilässä, jolloin ylimääräinen tärkkelys poistuu. Paistetusta perunaraasteesta tulee tällöin kivan rapsakka, ja se pysyy paistettaessa irtonaisena.

Pyttipannusta saa ruokaisamman kypsällä broilerilla, joka voi olla edelliseltä aterialta tähteeksi jääneitä broilerin pihvejä, paistopisteen grillattua broileria tai vaikka leikkelettä. Pannun maku viimeistellään makeansuolaisella kastikkeella, johon sriracha-chilikastike tuo sopivasti tulisuutta.

Aasialaisen kanapyttipannun ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla