Lehtikaaliruukut ovat runsaita ja riittoisia. Kuva: Riikka Kaila
Lehtikaaliruukut ovat runsaita ja riittoisia. Kuva: Riikka Kaila

Oletko kaikin tavoin ja tuloksetta koittanut tykästyä trendikkään lehtikaalin makuun? Kokeile miedon makuista ruukkulehtikaalia, joka on terveysvihanneksen salaattimaisempi ja lempeämpi serkku.

Lehtikaalista tuntuu olevan kaikilla vain hyvää sanottavaa, onhan kyseessä terveellinen, satoisa ja monikäyttöinen vihannes. Se piileksii milloin pirtelössä ja wokissa, toisinaan taas piiraassa ja keitossa. Vähintään se maistuu sipseiksi paistettuna.

Mutta se maku... Trendikkyydestä huolimatta monille lehtikaalin maku ei vain iske, vaikka kuinka yrittäisi.

Nyt lehtikaalin makumaailmaan voi totutella miedon ruukkulehtikaalin avulla. Sen maku on raikas ja hienovaraisen "kaalinen". Lehtien rakenne on reilusti pehmeämpi kuin tavallisella lehtikaalilla. Vähän kuin yhdistäisi kaalin  ja salaatin!

Ruukkulehtikaalia on melko hyvin tarjolla monissa ruokakaupoissa. Se kasvaa ruukustaan rehevänä ja tuuheana kimppuna. Vankan ruukkulehtikaalin hyviin puoliin kuuluu säilyvyys: se pysyy jääkaapissa raikkaana useita viikkoja.

Ruukkulehtikaali on parhaimmillaan raakana. Se ryhdittää hienosti erilaisia salaattisekoituksia. Valitse omat lempisalaattisi komppaamaan ruukkulehtikaalia tai kokeile sitä makeampien salaattien, kuten friseen ja tammenlehväsalaatin kumppanina.

Ruukkulehtikaalia kannattaa kokeilla myös pinaatin tapaan nopeasti paistettuna. Miltä maistuisi palak paneer ruukkulehtikaalista valmistettuna? Ruukkulehtikaalin maku toimii erityisen myös hyvin munaruuissa, esimerkiksi munakkaan tai munakasrullan täytteenä.

Kokeile ruukkulehtikaalia seuraaviin Sopan ohjeisiin:

Mustikka-lehtikaalismoothie

Munaa ja vihantaa

Pekaanipähkinä-pinaatti-rapusalaatti

Lehtikaalipasta

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin