Aidoin hodarisinappi on tietenkin jenkkityyliin keltaista. Kuva: Istockphoto.
Aidoin hodarisinappi on tietenkin jenkkityyliin keltaista. Kuva: Istockphoto.

Hyvän hot dogin ydin on pehmeän sämpylän ja mehevän nakin liitto. Joskus tämäkin liitto kaipaa pientä piristystä, silloin esiin astuvat veikeät hodarilisukkeet.

Kun puhe on hodareista, niin varmat asianosaiset ovat sämpylä ja nakki. Mutta mitäs muuta sinne kuumaan koiraan voisi mättää?

Useimpien mielestä olennaisin hodarilisuke on sinappi, eikä ihme, onhan kyseessä makkararuoka. Moni hyväksyy hodariinsa myös turauksen ketsuppia. Jotkut ripauksen (paahdettua) sipulia tai vähän hapankaaliakin.

Villimminkin voi valita. Kun haluat vaihtelua perushodariin, tartu johonkin Sopan villeistä hot dog -lisukkeista! Nämä toimivat paitsi hodareissa mutta lisäävät kivaa säpinää myös burgereihin ja voileipiin, jotkut jopa salaatteihin.

Tuliset kurkut sopivat hodarintäytteeksi niille, jotka kaipaavat pientä poltetta. Marinoi kurkkusiivut chilissä, hunajassa, seesamiöljyssä ja etikassa. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tuliset kurkut maistuvat muuten aika hyvältä myös nyhtöpossuleivän välissä ja ne tuovat myös mukavaa potkua perunasalaattiin. Kesällä tuliset kurkut tehdään tietty avomaankurkuista.

Nappaa tulisten kurkkujen resepti talteen tästä!

Makeat lisukkeet sopivat hodarin väliin yllättävän hyvin, etenkin kun rasvaisen makkaran seurana on jotain kipakkaa tai tulista. Tuoreesta ananaksesta tulee hauska lisuke, kun leikkaat sen pieniksi kuutioiksi ja ruskistat kuutiot pannulla voin ja sokerin kanssa. Makeat ananaspalat sopivat myös hampurilaisen väliin, tosin silloin ne voi olla kätevämpi paistaa viipaleina.

Saat karamellisoidun ananaksen reseptin täältä!

Marinoitu punasipuli on klassinen grilliruokien kaveri. Sen lempeä kirpeys taittaa hyvin makkaroiden ja pihvien rasvaisuutta. Tässä versiossa ohuet punasipuliviipaleet marinoidaan yksinkertaisessa suolan, sokerin ja limemehun seoksessa. Kevytmarinoitu punasipuli on näppärä pikalisuke myös niihin tilanteisiin, kun vaikka kreikkalainen salaatti kaipaa pientä jujua.

Ota marinoidun punasipulin resepti talteen tästä!

Pikkelöinti on tällä hetkellä trendikästä touhua, joten pikapikkelöidyt vihannekset ansaitsevat ehdottomasti paikkansa hodarin välissä. Tässä ohjeessa etikkaliemeen pääsevät kurkku ja fenkoli, mutta kannattaa kokeilla myös muita vihanneksia kuten kesäkurpitsaa, paprikaa tai kaalia. Raikas lisuke tehdään ehtaan mummotyyliin hölskytellen.

Katso tästä pikkelöityjen vihannesten valmistusohje!

Joskus mieli tekee oikein tuhtia hodaria. Silloin turvaudutaan tymäköihin lisukkeisiin kuten mausteiseen jauhelihakastikkeeseen. Jauhelihasoosin mättäminen hodarintäytteeksi voi kuulostaa oudolta, mutta lopputulos on erittäin herkullinen. Säädä kastikkeen tulisuusastetta oman sietokykysi mukaan.

Chili-jauhelihakastikkeen reseptin saat tästä!

Vielä jauhelihakastikettakin erikoisempi hodaritäyte on majoneesipohjainen katkarapusalaatti. Se on erityisen suosittu lisuke Ruotsissa. Käytä kaupan valmista katkarapusalaattia tai sekoittele oma mössö katkaravuista, majoneesista, tillistä ja sitruunasta. Outoa? Ehkä! Hyvää? Kerrassaan!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.