Joukkoruokaloiden suosima kurpitsapikkelssi pilasi oranssin herkun maineen pitkäksi aikaa. Nyt on aika antaa talvikurpitsalle uusi mahdollisuus. Kuva Sami Repo.
Joukkoruokaloiden suosima kurpitsapikkelssi pilasi oranssin herkun maineen pitkäksi aikaa. Nyt on aika antaa talvikurpitsalle uusi mahdollisuus. Kuva Sami Repo.

Hehkuvan oranssista kurpitsasta on paljon muuhunkin kuin Halloween-lyhdyksi. Ja onhan se lyhtykin ihan hauska.

Talvikurpitsat ovat taas kaupoissa. Muhkeiden pallojen joukko on monenkirjava: on beigeä, oranssia, jopa raitoja. Muodoltaan yksi muistuttaa turbaania, toinen pisaraa.

Kurpitsaa kutsutaan talvikurpitsaksi, kun se on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsathan syödään keskenkasvuisina, kun niissä on vielä pehmeä kuori.

Kovan kuoren takia hyvin säilyvät talvikurpitsat ovat täynnä herkullisia mahdollisuuksia. Niissä on enemmän makua kuin kesäkurpitsoissa ja runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Eikä talvikurpitsan käsittely ole vaikea (katso alla olevat ohjeet). Kun olet käsitellyt yhden kurpitsan, voit huoletta tarttua oudommankin näköiseen yksilöön. Lajikkeita nimittäin riittää kymmenittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurpitsan käsittely hoituu kolmessa vaiheessa:

  1. Halkaise kurpitsa vahvalla ja terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, voit kuumentaa sitä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi.
  2. Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla tai jäätelökauhalla. Sisällä olevat siemenet ovat syötäviä, joten jos haluat ottaa ne talteen, puhdista ne ja paahda kuivalla pannulla tai uunissa.
  3. Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä kurpitsoja saatat löytää marketin vihannesosastolta:

Myskikurpitsa

Maitokahvin värinen isoa päärynää muistuttavan myskikurpitsan kuori on ohut. Sen hehkuvanoranssi hedelmäliha maistuu makean herkulliselta ja siinä on pähkinäinen maku, minkä vuoksi kurpitsaa kutsutaan englanniksi butternut-kurpitsaksi.

Hokkaido

Pisaranmuotoinen hokkaido on kotoisin Japanista. Sen räikeän oranssi hedelmäliha on kiinteää, joten se ei vetisty herkästi kypsyessään.

Spagettikurpitsa

Pitkulaisen kurpitsan vaalea hedelmäliha muistuttaa kypsyessään spagettia (siitä nimikin). Se on hyvin miedon makuinen, mutta hauskan lankamaisuuden takia suosittu. Käytetään lisukkeena spagetin tapaan.

Halloween-kurpitsa

Halloween-kurpitsa ei ole oma lajikkeensa, mutta kauppa lätkäisee tämän nimityksen oransseihin jätti- tai talvikurpitsoihin, jotka voi kaivertaa lyhdyiksi. Muista, että myös niistä myös valmistaa ruokaa.

Jos kaiverrat kurpitsasta Halloween-lyhdyn, muotoile se vasta juhlapäivää edeltävänä päivänä, jotta hedelmäliha säilyy vielä kelvollisena ruuanvalmistukseen.

Koristekurpitsa

Pieniä koristekurpitsoja ei syödä, koska niissä on vain vähän hedelmälihaa ja kitkerä maku.

 

Kokeile talvikurpitsaa näissä ruuissa:

Keltainen kurpitsakeitto. Mieto soppa saa potkua thaicurrytahnasta.

Uunikurpitsa. Mehevät uunin raukaisemat kurpitsapalat toimivat kasvisruokana tai liharuuan lisukkeena.

Kurpitsa-spelttipata. Amerikan ja Suomen makuja yhdistelevä pata maistuu sellaisenaan tai tukevamman ruuan lisukkeena.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka. Soseutetun kurpitsan täyttämä piirakka ei ole ällömakea.

Kurpitsa-vuohenjuustoleivät. Ihanat lämpimät voileivät saavat mausteista makua chorizomakkarasta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla