Tämä tässä on brusetta. Eikun bruketta. Eipäs vaan brusketta. Kuva: Istockphoto.
Tämä tässä on brusetta. Eikun bruketta. Eipäs vaan brusketta. Kuva: Istockphoto.

Ruokasanat sopii toki ääntää suomalaisittain. Mutta jos haluat opetella alkuperäisen ääntämistavan, tutustu listaamme.

Amuse-bouche
(Pieni ruokatervehdys keittiöstä)

Suomi: Amuussi puss
Kokeile: [a’myz’bu∫] eli amyyzbush

 

Bordeaux
(Ranskan suurin viinialue)

Suomi: Bordöö
Kokeile: [bɔrˈdo:] eli bordoo

 

Bruschetta
(Uunissa paahdettu leipä)

Suomi: Prusetta
Kokeile: [bruˈsketta] eli brusketta

 

Ceviche
(Kylmäkypsytetty kala)

Suomi: Zevish
Kokeile: [seˈβitʃe] eli sevitshe

 

Château
(Viinitarha)

Suomi: Shatöö
Kokeile: [ʃɑto] eli shato

 

Daiquiri
(Rommi-limettidrinkki)

Suomi: Daikuiri
Kokeile: [daikiˈɾi] eli daikiri

 

Entrecôte
(Välikyljys)

Suomi: Entrekotti
Kokeile: [āntrökō’t] eli oontrökoot

 

Focaccia
(Italialainen leipä)

Suomi: Fokakka
Kokeile: [foˈkattʃa] eli fokatsha

Ganache
(Suklaamassa)

Suomi: Kanakhe
Kokeile: [ɡəˈnɑːʃ] eli ganash

 

Hors d’oeuvre
(Kylmä alkupala)

Suomi: Hors Deuvre
Kokeile: [ōrdō`vr] eli oordövr

 

Julienne
(Ohueksi suikaloitu vihannes)

Suomi: Julienne
Kokeile: [žylie`n] eli shylienn

 

Lait
(Maito)

Suomi: Lait
Kokeile: [lē] eli lee

Macchiato
(Maitokahvijuoma)

Suomi: Makkiaatto
Kokeile: [mmakˈkjaːto] eli

 

Niçoise
(Tonnikalasalaatin nimi)

Suomi: Nikoise
Kokeile: [nisuā`z] eli nisuaaz

 

Oeuf
(Kananmuna)

Suomi: Of
Kokeile: [œf] eli öf

 

Petit fours
(Pieni, makea suupala)

Suomi: Petit furs
Kokeile: [pötifū`r] eli pötifuur

 

Prosciutto
(Ilmakuivattu kinkku)

Suomi: Proskutto
Kokeile: [prəˈʃuːtoʊ] eli proshutto

 

Quiche
(Suolainen piiras)

Suomi: Kvish
Kokeile: [ˈkiːʃ] eli kish

 

Ragout
(Muhennos)

Suomi: Raugot
Kokeile: [ʁaɡu] eli rragu

 

Ratatouille
(Kasvismuhennos)

Suomi: Ratatouille
Kokeile: [ˌrætəˈtuːiː] eli ratatuij

 

Sriracha
(Chilikastike)

Suomi: Riratsa
Kokeile: [sǐː.rāː.tɕʰāː] eli sriratsha

 

Tournedos
(Viipaleina paistettu härän sisäfile)

Suomi: Tournedous
Kokeile: [turnedo’] eli turnödoo

 

Vinaigrette
(Viinietikkakastike)

Suomi: Vinaikretti
Kokeile: [vɪnəˈɡrɛt] eli vinegret

 

Worcestershire
(Maustekastike)

Suomi: Vostersiir
Kokeile: [ˈwʊstərʃər] eli wostöshör

 

Zucchini
(Kesäkurpitsa)

Suomi: Tsutsiini
Kokeile: [zuːˈkini] eli tsukkiini

Jos vielä epäilyttää, voit kuunnella oikeat ääntämisesimerkit oheiselta videolta.

Bonus: Miten lausutaan jäätelömaku cookie dough?

Ben & Jerry'siltä kerrotaan, että suosittu maku on tilattu Suomessa ainakin näin: kuki daff kokki, kuukiduuki, kuuki datch, kukdaki, koki douh, kuuki duu.

Oikea lausumistapa on: kuki dou. Kuulet sen myös oheiselta videolta.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.