Kalle Valkonen tekee viskiä Pohjanmaalla. Kuva: Kyrö Distillery.
Kalle Valkonen tekee viskiä Pohjanmaalla. Kuva: Kyrö Distillery.

Ruista lasissa Kun saunan lauteilla istuu neljä viskiharrastaaa ja yksi startup-yrittäjä, tuloksena on Suomen ensimmäinen ruisviskitislaamo. Kyrö Distilleryn päätislaaja Kalle Valkonen nauttii viskinsä rennosti.

Miten ryhdytään tislaajamestariksi?

Ensin nautiskellaan erinomaisia amerikkalaisia ruisviskejä ja naristaan, miksei kukaan tee samaa Suomessa. Sitten matkustetaan Skotlantiin, laitetaan saappaat jalkaan ja opitaan parhailta. Olen intohimoinen olutharrastaja, oluenpanija ja ammatiltani ekologi. Viimeksi kasvatin töissä parista millilitrasta satoja litroja levää. Nyt pidän huolta viskin käymisvaiheen tärkeimmästä raaka-aineesta, hiivasta. Muu porukkamme tulee kauppatieteistä, lääkealalta, insinööritieteistä ja kuljetusalalta.

Miltä isokyröläinen viski maistuu?

Viskiä on parasta kuvailla lasi kädessä, mutta raakatisleestä voi jo ennustaa jotain. Teemme viskimme poikkeuksellisesti mallastetusta rukiista. Siinä maistuu vivahteita tuoreesta ruisleivässä. Maussa on myös paljon estereitä eli kukkaisia aromeita. Tässä vaiheessa uskaltaa jo hiukan hurrata, sillä suurimman amerikkalaistislaamon pääsekoittaja arvosti raakatisleemme kunnarin arvoiseksi! Ensimmäiset viskit saamme myyntiin 2017.

Miten nautit viskisi?

Parhaalta se maistuu pitkän purjehduspäivän päätteeksi Jurmon saaren länsipuolella, kansanveneen sitloodasta eli istuinlaatikosta kaivettuna. Viski sopii hyvin myös drinkkeihin. Drinkeissä ei pidä peittää viskin makua, vaan korostaa parhaita puolia. Esimerkiksi ruisviskistä tehty klassinen highball toimii erinomaisesti.

Mitä suomalainen viskikulttuuri kaipaa?

Se kehittyy juuri nyt mielenkiintoisesti; uusia tislaamoja on tekeillä ja harrastajat ovat intohimoisempia kuin koskaan. Viskikulttuuriin liittyy yhteisöllisyys ja asioiden juhlistaminen, viski on tavallaan konstailematonta samppanjaa. Hyvää viskiä ei kannata tuhlata päihtymiseen, eikä päihtymistä hyvään viskiin. Haluamme tuoda viskikulttuuriin pientä rempseyttä ja madaltaa harrastamisen kynnystä myös naisille. Väitän, että monen viskinvihaajan mielikuva on pilattu huonoilla viskeillä. Kun olen saanut suostuteltua vastahankaisen ystävän maistamaan hyvää ruisviskiä, yleisin vastaus on yllättynyt: ”Luulin, että viski maistuu ihan erilaiselta!”

Annina Huhtala

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin