Broileri kannattaa grillata luineen, niin se pysyy mehevänä. Kuva: Sami Repo.
Broileri kannattaa grillata luineen, niin se pysyy mehevänä. Kuva: Sami Repo.

Grillaa liha isoina paloina luineen ja yhdistele rohkeasti makuja eri maailmankolkista. Otimme selvää, millaisia ovat grillaustrendit kesällä 2015.

1. Yhdistele rohkeasti eri maiden makuja

Grillimaiden ykkönen on edelleen Yhdysvallat, mutta maailmalla jylläävä Lähi-idän ruokatrendi yltää tänä kesänä grilliin asti. Myös Etelä-Amerikan ja Aasian vaikutteet näkyvät kesän grilliherkuissa. Erityisen kiinnostava grillimaa on Korea, jonka makuja sopii yhdistää etenkin marinadeihin ja mausteseoksiin. Makuja saa muutenkin tänä kesänä yhdistellä rohkeasti maailman eri kolkista: miltä kuulostaisi vaikkapa bulgogi-tyyliin marinoitu nauta pitaleivän välissä?

2. Älä hötkyile grillin ääressä

Nyhtöpossun suosion myötä myös grillaamiselle suodaan entistä enemmän aikaa. Grillaa isot lihapalat kaikessa rauhassa kypsiksi epäsuorassa lämmössä. Kokeile myös nyhtölihan valmistamista grillissä!

3. Liha on maukkainta luun vieressä

Tänä kesänä on suotavaa nähdä ja tietää, mitä grillissä paistuu. Liha grillataan luineen, joten viime kesän paras ribsiresepti kannattaa kaivaa pöytälaatikosta pian esille. Jo vanha kansa tiesi sanoa, että liha on maukkainta luun vieressä, joten myös broilerin luiset palat ovat mitä mainiointa grillattavaa, kaikkein trendikkäimmät grillaavat broilerinkin kokonaisena – tai ainakin isoina paloina luiden kera!

4. Älä laita grilliä talviteloille

Nyt se on vahvistettu: grillaaminen on sallittu ympäri vuoden. Grillikausi ei enää rajoitu kesäkuukausiin, vaan moni kaivaa grillin esille jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Grillata voi pitkälle syksyyn asti, ehkä seuraavalle hirvestyskaudelle pitäisi kehitellä muutama grillissä kypsyvä hirviresepti.

5. Mitä kaapista löytyikään, heitä se grilliin!

Grilli ei ole vain lihaa varten, vaan myös kala ja kasvikset ovat maukasta ja ennen kaikkea nopeaa grillattavaa. Tänä kesänä erityisen suosituksi grillikasvikseksi povataan lehtikaalia. Eikä grilliä tarvitse pyhittää pelkälle pääruualle, vaan siinä voi hyvin kypsentää jopa alkupalasalaatin tai jälkiruuan.

Muista nämä: Hiiligrilli, itse tehdyt burgerit, ribsit, kokonainen grillattu broileri, kotitekoiset marinadit ja maustesekoitukset, luinen liha, grillattu jälkiruoka, nyhtöpossu grillistä.

Kesän 2015 grillitrendeistä kertoi HK.

Sopan parhaita grillireseptejä löydät täältä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.