Sofi Oksasen kannanotto herätti keskustelua: miksi naiskokit eivät yllä huipulle?

Ravintola Olon Pekka Terävä valittiin viime viikolla Kokkien kokiksi 2014. Arvonimi on erityisen merkittävä siksi, että äänestäjinä on satakunta kokkikollegaa ympäri Suomen. Mutta vielä merkittävämpää on se, että Gastronomian Akatemian järjestämässä äänestyksessä kokkien top 20 -listalle ei yltänyt ainutkaan nainen.

Kirjailija Sofi Oksanen avasi asiasta keskustelun eilen Facebookissa.

"En ole kiintiöiden ystävä, vaikka moni naisasianainen onkin, ja siksi on kysyttävä teiltä, onko oikeasti niin, että kokkiala on täysin miesvaltainen, ja siksi naisia ei listalta löydy? Vai onko kyse asenneilmapiiristä tai raadin asenteista?" Oksanen kirjoitti.

Ravintolakeittiöiden asenneilmapiirissä on varmasta petrattavaa, mutta Suomen kokkiskene ei ole ongelman kanssa yksin. Naiskokit loistavat poissaolollaan ravintoloissa ympäri maailman. Olin helmikuussa juttumatkalla Singaporessa, jossa julkistettiin Aasian 50 parasta ravintolaa. Seurasin S.Pellegrinon Asia's 50 Best Restaurants -gaalassa, kuinka mieskokit toisensa perään pokkasivat palkintojaan. Viimein kruunattiin Aasian paras jälkiruokakokki: Janice Wong 2am dessertbar -ravintolasta Singaporesta. Hän sai raikuvammat aplodit kuin muut, mutta jotenkin se kuulosti tsemppitaputukselta. Hyvin teit macaronit, go girl!

Listalla korkeimmalle, 24. sijalle, ylsi Lanshu Chen taiwanilaisesta Le Moût -ravintolasta.

50 parhaan ravintolan listauksessa jaetaan kylkiäisenä vuoden parhaan naiskokin titteli. Kuten Sofi Oksanen, en minäkään ole kiintiöiden ystävä, ja naiskokin nostaminen tuntuu lohdutuspalkinnolta. Etenkin kun palkinnon voitti samainen Lanshu Chen Taiwanista.

Mitä korkeammalle tasolle fine diningissa mennään, sitä vähemmän keittiössä näkyy naisia. Elite Traveler -lehden mukaan kolme Michelin-tähteä on saavuttanut yli sata mieskokkia mutta naisia vain kuusi. Sofi Oksanen kysyi oleellisen kysymyksen: "Jos kokkiala on täysin miesvaltainen, miksi näin on?"

Ensinnäkään kokkiala ei ole täysin miesvaltainen, mutta naiset päätyvät useammin hommiin "kallaan" eli kylmään keittiöön, jossa tehdään esimerkiksi jälkiruokia. Kallassa paiskitaan töitä niska hiessä, mutta harva kokki kiertää ravintolasalissa esittelemässä luomuksiaan ja keräämässä ihastelua.

Mutta on toinenkin, ilmeisempi syy, miksi naiset yltävät harvoin huipulle.

"Naiset eivät usein ehdi keittiömestareiksi asti, kun vuorotyö on vaikea sovittaa perheen arkeen. Minne ikäiseni naiskokit pikkuhiljaa katoavat, sitä en osaa sanoa", kertoi helsinkiläisen ravintola Sunnin keittiömestari Virve Räisänen Glorian ruoka&viinissä viime syksynä.

Ravintola G.W. Sundmansin ja Sundmans Krogin keittiöpäällikkö Matti Jämsén jatkoi haastattelussa samalla linjalla.

"Miehet ovat työorientoituneempia kuin naiset, jotka haaveilevat päivätöistä."

Jämsén pokkasi kaksi viikkoa sitten järjestetyssä arvostetussa Bocuse d'Or -kokkikisan Euroopan-osakilpailussa viidennen sijan (arvaa, kuinka monta naista 20 kisaajan joukossa oli?), ja Kokkien kokki -listauksessa hän sijoittui kolmanneksi. Urasta kiinnostuneille kokeille G.W. Sundmans ei siis olisi yhtään pöllömpi paikka olla nyt töissä. Jämsén kertoi, että palkkaisi ravintolaansa mielellään taitavia naisia, mutta heitä on kuulemma vaikea löytää. Yksikään ei ollut viime syksyyn mennessä lähettänyt hakemusta.

Nyt olisi tilaisuus. Go girl!

Lue myös: Nainen, sinä olet tähtikokki!

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin