Sofi Oksasen kannanotto herätti keskustelua: miksi naiskokit eivät yllä huipulle?

Ravintola Olon Pekka Terävä valittiin viime viikolla Kokkien kokiksi 2014. Arvonimi on erityisen merkittävä siksi, että äänestäjinä on satakunta kokkikollegaa ympäri Suomen. Mutta vielä merkittävämpää on se, että Gastronomian Akatemian järjestämässä äänestyksessä kokkien top 20 -listalle ei yltänyt ainutkaan nainen.

Kirjailija Sofi Oksanen avasi asiasta keskustelun eilen Facebookissa.

"En ole kiintiöiden ystävä, vaikka moni naisasianainen onkin, ja siksi on kysyttävä teiltä, onko oikeasti niin, että kokkiala on täysin miesvaltainen, ja siksi naisia ei listalta löydy? Vai onko kyse asenneilmapiiristä tai raadin asenteista?" Oksanen kirjoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintolakeittiöiden asenneilmapiirissä on varmasta petrattavaa, mutta Suomen kokkiskene ei ole ongelman kanssa yksin. Naiskokit loistavat poissaolollaan ravintoloissa ympäri maailman. Olin helmikuussa juttumatkalla Singaporessa, jossa julkistettiin Aasian 50 parasta ravintolaa. Seurasin S.Pellegrinon Asia's 50 Best Restaurants -gaalassa, kuinka mieskokit toisensa perään pokkasivat palkintojaan. Viimein kruunattiin Aasian paras jälkiruokakokki: Janice Wong 2am dessertbar -ravintolasta Singaporesta. Hän sai raikuvammat aplodit kuin muut, mutta jotenkin se kuulosti tsemppitaputukselta. Hyvin teit macaronit, go girl!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listalla korkeimmalle, 24. sijalle, ylsi Lanshu Chen taiwanilaisesta Le Moût -ravintolasta.

50 parhaan ravintolan listauksessa jaetaan kylkiäisenä vuoden parhaan naiskokin titteli. Kuten Sofi Oksanen, en minäkään ole kiintiöiden ystävä, ja naiskokin nostaminen tuntuu lohdutuspalkinnolta. Etenkin kun palkinnon voitti samainen Lanshu Chen Taiwanista.

Mitä korkeammalle tasolle fine diningissa mennään, sitä vähemmän keittiössä näkyy naisia. Elite Traveler -lehden mukaan kolme Michelin-tähteä on saavuttanut yli sata mieskokkia mutta naisia vain kuusi. Sofi Oksanen kysyi oleellisen kysymyksen: "Jos kokkiala on täysin miesvaltainen, miksi näin on?"

Ensinnäkään kokkiala ei ole täysin miesvaltainen, mutta naiset päätyvät useammin hommiin "kallaan" eli kylmään keittiöön, jossa tehdään esimerkiksi jälkiruokia. Kallassa paiskitaan töitä niska hiessä, mutta harva kokki kiertää ravintolasalissa esittelemässä luomuksiaan ja keräämässä ihastelua.

Mutta on toinenkin, ilmeisempi syy, miksi naiset yltävät harvoin huipulle.

"Naiset eivät usein ehdi keittiömestareiksi asti, kun vuorotyö on vaikea sovittaa perheen arkeen. Minne ikäiseni naiskokit pikkuhiljaa katoavat, sitä en osaa sanoa", kertoi helsinkiläisen ravintola Sunnin keittiömestari Virve Räisänen Glorian ruoka&viinissä viime syksynä.

Ravintola G.W. Sundmansin ja Sundmans Krogin keittiöpäällikkö Matti Jämsén jatkoi haastattelussa samalla linjalla.

"Miehet ovat työorientoituneempia kuin naiset, jotka haaveilevat päivätöistä."

Jämsén pokkasi kaksi viikkoa sitten järjestetyssä arvostetussa Bocuse d'Or -kokkikisan Euroopan-osakilpailussa viidennen sijan (arvaa, kuinka monta naista 20 kisaajan joukossa oli?), ja Kokkien kokki -listauksessa hän sijoittui kolmanneksi. Urasta kiinnostuneille kokeille G.W. Sundmans ei siis olisi yhtään pöllömpi paikka olla nyt töissä. Jämsén kertoi, että palkkaisi ravintolaansa mielellään taitavia naisia, mutta heitä on kuulemma vaikea löytää. Yksikään ei ollut viime syksyyn mennessä lähettänyt hakemusta.

Nyt olisi tilaisuus. Go girl!

Lue myös: Nainen, sinä olet tähtikokki!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla