Vihreää kurkkulientä, pikkelöityä kurkkua, kylmää kurkkukeittoa, kurkku-souria... Kurkku taipuu nyt huippukokkien ja baarimikkojen käsittelyssä vaikka mihin. Kotikokkikin saa kurkusta kaiken irti näiden vinkkien avulla.

Kurkkua on hyvin saatavilla ympäri vuoden, mutta nyt on sen kuumin sesonki ja hinnatkaan eivät huitele taivaita.  Sekä kotimainen kasvihuone- että avomaankurkku ovat parhaimmillaan. Kokeile siis rohkeasti uusia tapoja käyttää tuttua vihreää.

1.Veistele ja murskaa

Kurkku kuuluu suomalaisten salaattiin, mutta kuutioituun kurkkuun kyllästyy nopeasti. Peruskurkku muuttuu aivan toiseksi, kun annat veitsen puhua uudella tavalla.

Kurkku-pappardelle eli ohueksi suikaloidut kurkut valmistuvat parhaiten kuorimaveitsellä, mutta juustohöyläkin toimii tarvittaessa. Veistele kurkusta pitkiä nauhoja ja käytä salaattiin tai pikkelöi.

Myös kurkkurenkaat näyttävät hauskalta salaatissa. Ne valmistuvat kaivertamalla kurkusta omenaporalla kostea siemenosa ja viipaloimalla kurkku sen jälkeen normaalisti.

Hc-kurkunkäsittelijä murskaa paloitellun kurkun valkosipulinkynsien tapaan veitsen lappeella. Murskattujen kurkkujen etu on niiden tehokas marinoitumiskyky. Mitäköhän isoäiti sanoisi, jos marinoisit mummonkurkut tässä muodossa?

2. Täydelliset makuparit

Tilli on tuttu kurkun kumppani, mutta mietona kaverina kurkku kelpaa myös monen voimakkaamman mausteen vanaveteen. Kokeile esimerkiksi kardemummaa, fenkolia, retiisiä tai vihreää teetä. Myös omena ja kurkku toimivat hyvin yhteen, samoin herne ja kurkku.

Hauska yhdistelmä kurkku ja kefiiri ovat yhdessä entistä pirskahtelevampia: kokeile esimerkiksi valutetusta kefiiristä ja kurkkuraasteesta valmistettua tsatsikia tai kylmää keittoa.

3. Voiko vettä grillata?

Kyllä! Kurkku janoaa myös grilliraitoja kylkiinsä. Grillaa kurkkulohkoja sellaisenaan tai kokeile esimerkiksi kala- ja äyriäisvartaisiin. Paahtunut maku antaa aivan uutta särmää tutulle kasvikselle ja toisaalta kurkku raikastaa usein niin tuhtia grilliateriaa.

Ohjeen lohi-kurkkuvartaisiin löydät täältä.

4. Kesäinen kurkku-detox

Kurkku vesipitoisena kasviksena on oiva raaka-aine myös viherpirtelöihin. Kokeile esimerkiksi kurkun, avokadon, banaanin, pinaatin, mustikoiden ja kookosveden yhdistelmää.

5. Virkistävä juomavärkki

Kurkku kuuluu nyt vahvasti niin cock- kuin mocktaileihin. Kurkku-sourista on tullut yksi suomalaisten suosikkidrinkeistä ja muutenkin kurkku viihtyy baarien hedelmäkorissa.

Kokeile esimerkiksi tätä raikasta kurkkuboolia.

Kurkusta valmistuu myös helposti holittomat juomat, kuten meksikolaistyyppiset virkistävät agua frescat.

Ohjeen kurkku-agua frescaan löydät täältä.

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin