Baskilaisia suupaloja ja sormisyötäviä kutsutaan pintxoiksi. Kuva: Sami Repo
Baskilaisia suupaloja ja sormisyötäviä kutsutaan pintxoiksi. Kuva: Sami Repo

Pari pulloa espanjalaista viiniä, parhaat ystävät ja monta vadillista pintxoja. Niistä on hauska ilta tehty!

Mikä onkaan helpompaa tarjottavaa illanistujaisissa tai juhlissa kuin sormisyötävä! Maistuva kattaus syntyy tapaksista tai pintxoista, jotka ovat helppoja suupaloja.

Kata pintxo-baariin sopivasti vegeä ja lihaa. Monet pikkusuolaiset syntyvät reilussa vartissa.

Tarjoa sormisyötävien kanssa esimerkiksi cavaa, sherryä tai olutta. Myös keskitäyteläinen espanjalainen punaviini tai luonteikas valkoviini sopivat pintxojen seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä pintxo?
Pintxo [pint∫o] baskin kieltä, tarkoittaa tikkua, esp. pincho [pint∫o], baskilainen alkupala, joka on usein pujotettu tikkuun. Tapa (mon. tapas) on pintxon espanjalainen vastine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokosimme kymmenen ihanaa sormisyötävää baskilaiseen tyyliin. Valitse näistä omaan makuusi sopivat tai tee vaikka kaikki!

 

Manchego y piquillo

Mikä pikapala! Upota manchego-juusto oliiviöljymarinariin ja tarjoa sormisyötävä valmiin säilykepaprikan kanssa.

Ohjeen manchegotikkuihin löydät täältä.

 

Gambas y pan

Eli katkarapuja ja leipää. Makua antavat chilimajoneesi ja siianmäti.

Ohjeen katkarapuleipiin löydät täältä.

 

Jamón y manzana

Hyvä ilmakuivattu kinkku ei kaipaa kuin palan kirpeää omenaa ja pestoa. Tee pesto basilikasta ja pistaaseista tai oikaise valmispestolla.

Jamón y manzana -ohjeen löydät täältä.

 

Tortilla perunalastuista

Onko ihmistä, joka ei pitäisi espanjalaisesta perunamunakkaasta? Valmista pintxon päivitetty versio sipseistä. Leikkaa perunatortillasta ”pihvejä” pikkupatonkien väliin ja kyytipojaksi aliolia.

Ohjeen tortilloihin löydät täältä.

 

Remolachas-tikut

Klassikkomakupari uudessa muodossa: tökkää uunipunajuuri tikkuun ja pudota päälle nokare vuohenjuusto-kreemiä ja hasselpähkinää.

Ohjeen Remolachas-tikkuihin löydät täältä.

 

Patata-perunapintxo

Kypsennä kantikkaiksi leikatut perunapalat uunissa valkosipulilla ja timjamilla maustetussa öljyssä. Päälle mitäpä muutakaan kuin valkosipulijogurttia.

Patata-perunapintxon ohjeen löydät täältä. 

 

Garrotxa

Kokeile myös jotain ihan uutta! Pintxo fuusiotyyliin: marinoi juusto lakritsilla maustetussa öljyssä, Mikä makupari mansikalle ja unikonsiemenille!

Ohje garrotxaan löydät täältä.

 

Setas y pan

Perusherkkusienet saavat mahtavasti makua, kun marinoit ne valkosipulissa. Sipaise patongille rosmariinituorejuustoa.

Herkkusieni-suupalojen ohjeen löydät täältä.

 

Croquetas

Kuumat perunakroketit ovat jokaisen baskikuppilan hitti. Sekoita krokettien massa keitetyistä perunoista puristetusta ”lumesta” ja lampaanmaitojuustosta. Friteeraa rapeiksi.

Ohjeen kroketteihin löydät täältä.

 

Bocadillos de atún

Voiko kananmunaa raastaa? Kyllä vain, saat siitä maistuvan koristeen tonnikalamajoneesilla päällystetyille patongeille.

Tonnikalaleipien ohjeen läydät täältä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla