Savuinen paprikalisäke kruunaa aterian.Kuva Sami Repo.
Savuinen paprikalisäke kruunaa aterian.Kuva Sami Repo.

Koverra paprika, kurkku tai kesäkurpitsa. Täytetyt kasvikset maistuvat aterian päätähtenä tai mehevänä lisukkeena.

Vau mikä ohje!

Ihastuin ensilukemalta ruokatoimittaja Suvi Rüsterin kehittämään ohjeeseen. Mikä ihana idea savustaa paprikoita,  joiden täytteenä on vain ja ainoastaan buffalomozzarellaa.  Makea paprika, täyteläinen mozzarella, savun tuoma aromi ja suola. Tästä pidän!

Monet muutkin kasvikset kuin paprikat ovat oivia kulhoja mehevälle täytteelle. Täytetyt kasvikset voivat olla lämmin pääruoka, kylmä naposteltava tai jotain siltä väliltä eli lisuke.

Pariisinperunaraudalla onnistuu kätevästi tomaattien kovertaminen. Samoin ohuella teelusikalla. Kun kurkun tai kesäkurpitsan pätkii reiluiksi paloiksi tai halkaisee, voi samalla perunaraudalla poistaa vetiset siemenet mehevän täytteen tieltä.

Täyte voi olla yhtä yksinkertainen kuin mozzarella tai kasviskulhoon voi säveltää myös pääruokamaisen runsaan täytteen. Klassisin paprikoiden täyte on jauhelihariisi  juustokuorrutuksella. Avokadojen kuppiin on toisinaan lusikoitu katkarapuja, uusin oivallus on hyydyttää täytteeksi kananmuna.

Oma suosikkini on munakoiso, joka halkaistuna tarjoilee loistavan pedin halloumi-minttutäytteelle, lisänä loraus oliiviöljyä ja pinjansiemeniä ja suosikkiateria on siinä.

Sipuli halkaistuna ja koverrettuna toimii myös kulhona, jonka uumeniin voi ruskistaa vaikka valkosipulilla ja yrteillä höystettyä karitsanjauhelihaa.

Tästä löydät täytettyjen paprikoiden ohjeen.

Tästä löydät täytettyjen tomaattien ohjeen.

Tästä löydät täytettyjen avokadojen ohjeen.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.