Zoomaa muffinin rakenteeseen: melko kuohkeaa! Kuva: Riikka Kaila
Zoomaa muffinin rakenteeseen: melko kuohkeaa! Kuva: Riikka Kaila

Voiko sulanut jäätelö korvata muffinitaikinassa kaiken muun paitsi jauhot? Epäuskoinen toimittaja testasi netin hittivinkin ja yllättyi.

Muffineita jäätelösulasta? Kun kollegani esitteli tämän idean uudesta ihmeleivonnaisesta, en tiennyt, itkeäkö vai nauraa ajatukselle. Säästäväinen kotitalousopettaja sisälläni tosin innostui: voisiko idean avulla hyödyntää usein juhlien jälkeen tarjoilukulhon pohjalle jäävän jäätelösulan? Jollain tapaa ajatus tuntui kuitenkin luotaantyöntävältä ja liian erikoiselta. Kokeellisena leipurina tartuin ennakkoluulottomasti haasteeseen ja päätin testata, onko ideasta mihinkään.

Jätskimuffinien ohje on peräisin jenkkilästä. Jäätelöleivonnaisia lienee valmistettu sekä kuivakakkumaiseen muotoon (ice cream sweet bread) että muffineiksi. Me törmäsimme ihmeohjeeseen Lifehacker-blogissa. Self-rising -jauhojen ansiosta ohjetta  tituleerataan Amerikassa jopa kahden aineen leivonnaiseksi, mutta me tarvitsemme kolme ainesosaa: jäätelösulan, vehnäjauhon ja leivinjauheen.

Jäätelö sisältää muffineiden perusraaka-aineita kananmunaa, sokeria ja maitoa. Muffinikokeilun hypoteesin mukaisesti nämä aineet toimivat taikinassa aitojen aineiden tapaan.

Muffinikokeen eteneminen

Okei, ryhdytään hommiin ja pistetään jäätelö sulamaan. Onneksi nyt on kyseessä ihan perusvanilja litran paketista. Vähääkään herkumpi jäde saattaisi kadota parempiin suihin jo testin alkumetreillä.

Reseptin kaava on 2 osaa jäätelöä ja 1 osa jauhoja. Tällä kertaa sekoitan kulhossa puoli litraa jäätelöä, 2 ½ desiä vehnäjauhoja ja arviolta 1 ½ teelusikallista leivinjauhetta.

Taikinan rakenne muistuttaa yllättävästi kuohkeaa sokerikakkutaikinaa. Väri on hailakan valkoinen; siitä puuttuu tuoreen kananmunan ja rasvan antama kullankeltaisuus. Tässä vaiheessa rakenne näyttää kuitenkin yllättävän lupaavalta ja kuohkealta. Pakollisen makutestin tulos: suutuntuma on miedon jauhoisa ja maltillisen makea. Tekisi mieli sekoittaa taikinaan marjoja tai suklaarouhetta, mutta miksataan vasta myöhemmin.

Taikinasta tulee kymmenen pienehköä muffinia. Leivonnaiset kannattaa paistaa muffinipellillä, koska löysä taikina leviää paperivuoissa helposti sivusuuntaan. Muffinipellillä leivonnaiset kohoavat kauniisti ylöspäin. Lusikoin taikinaa vuokiin ja siirrän muffarit uuniin. Peukut pystyyn, seuraa kokeen jännittävin vaihe.

Koe-erä paistui noin 15 minuutissa. Päältä päin muffinit näyttävät hieman kuivakkailta, mutta halkaisu paljastaa muffinin yllättävän kuohkean rakenteen. Jätskin lisäaineet maistuvat kevyesti läpi ja makeutta sekä varsinaista makua jää kaipaamaan. Seuraavalla kerralla lisäisin ehdottomasti jotakin mehevää sattumaa taikinaan (katso vinkit alempaa).

Testaan vielä samankokoisen muffinierän laadukkaamalla, pähkinöillä ja suklaarouheella maustetulla jäätelöllä. Maku paranee selkeästi! Siis mitä parempaa jäätelöä käytät, sitä maukkaammat muffinit saat.

Tarjoilin muffineita kollegoille ja lähipiirille ja niiden rakenne sai yllättyneen positiivisia komentteja. Makua tosin kaivattiin lisää. Testin jälkeen suosittelisin ohjetta tähdejäätelön hyödyntämiseen tai aivan erityisen helposta ja nopeasta leivonnasta innostuville. Premium-jäätelöt kannattaa edelleen jättää kylmiin herkutteluhetkiin. Hämmästyttävää kuitenkin, että leivonnaiset onnistuivat näinkin hyvin ja ohjetta voi ihan oikeasti hyödyntää leivonnassa.

Ideoita taikinan maustamiseen:

Mustikoita, valkosuklaarouhetta ja kardemummaa

Omenakuutioita, mantelirouhetta ja kanelia

Kaakaojauhetta ja suklaarouhetta

Banaanikuutioita tai -murskaa ja pähkinärouhetta

Sitruunamehua, sitruunankuorta ja lakritsinpaloja

Mangokuutioita ja kookoshiutaleita

 Lisää jäätelömuffiniohje omaan keittokirjaasi.

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.