Zoomaa muffinin rakenteeseen: melko kuohkeaa! Kuva: Riikka Kaila
Zoomaa muffinin rakenteeseen: melko kuohkeaa! Kuva: Riikka Kaila

Voiko sulanut jäätelö korvata muffinitaikinassa kaiken muun paitsi jauhot? Epäuskoinen toimittaja testasi netin hittivinkin ja yllättyi.

Muffineita jäätelösulasta? Kun kollegani esitteli tämän idean uudesta ihmeleivonnaisesta, en tiennyt, itkeäkö vai nauraa ajatukselle. Säästäväinen kotitalousopettaja sisälläni tosin innostui: voisiko idean avulla hyödyntää usein juhlien jälkeen tarjoilukulhon pohjalle jäävän jäätelösulan? Jollain tapaa ajatus tuntui kuitenkin luotaantyöntävältä ja liian erikoiselta. Kokeellisena leipurina tartuin ennakkoluulottomasti haasteeseen ja päätin testata, onko ideasta mihinkään.

Jätskimuffinien ohje on peräisin jenkkilästä. Jäätelöleivonnaisia lienee valmistettu sekä kuivakakkumaiseen muotoon (ice cream sweet bread) että muffineiksi. Me törmäsimme ihmeohjeeseen Lifehacker-blogissa. Self-rising -jauhojen ansiosta ohjetta  tituleerataan Amerikassa jopa kahden aineen leivonnaiseksi, mutta me tarvitsemme kolme ainesosaa: jäätelösulan, vehnäjauhon ja leivinjauheen.

Jäätelö sisältää muffineiden perusraaka-aineita kananmunaa, sokeria ja maitoa. Muffinikokeilun hypoteesin mukaisesti nämä aineet toimivat taikinassa aitojen aineiden tapaan.

Muffinikokeen eteneminen

Okei, ryhdytään hommiin ja pistetään jäätelö sulamaan. Onneksi nyt on kyseessä ihan perusvanilja litran paketista. Vähääkään herkumpi jäde saattaisi kadota parempiin suihin jo testin alkumetreillä.

Reseptin kaava on 2 osaa jäätelöä ja 1 osa jauhoja. Tällä kertaa sekoitan kulhossa puoli litraa jäätelöä, 2 ½ desiä vehnäjauhoja ja arviolta 1 ½ teelusikallista leivinjauhetta.

Taikinan rakenne muistuttaa yllättävästi kuohkeaa sokerikakkutaikinaa. Väri on hailakan valkoinen; siitä puuttuu tuoreen kananmunan ja rasvan antama kullankeltaisuus. Tässä vaiheessa rakenne näyttää kuitenkin yllättävän lupaavalta ja kuohkealta. Pakollisen makutestin tulos: suutuntuma on miedon jauhoisa ja maltillisen makea. Tekisi mieli sekoittaa taikinaan marjoja tai suklaarouhetta, mutta miksataan vasta myöhemmin.

Taikinasta tulee kymmenen pienehköä muffinia. Leivonnaiset kannattaa paistaa muffinipellillä, koska löysä taikina leviää paperivuoissa helposti sivusuuntaan. Muffinipellillä leivonnaiset kohoavat kauniisti ylöspäin. Lusikoin taikinaa vuokiin ja siirrän muffarit uuniin. Peukut pystyyn, seuraa kokeen jännittävin vaihe.

Koe-erä paistui noin 15 minuutissa. Päältä päin muffinit näyttävät hieman kuivakkailta, mutta halkaisu paljastaa muffinin yllättävän kuohkean rakenteen. Jätskin lisäaineet maistuvat kevyesti läpi ja makeutta sekä varsinaista makua jää kaipaamaan. Seuraavalla kerralla lisäisin ehdottomasti jotakin mehevää sattumaa taikinaan (katso vinkit alempaa).

Testaan vielä samankokoisen muffinierän laadukkaamalla, pähkinöillä ja suklaarouheella maustetulla jäätelöllä. Maku paranee selkeästi! Siis mitä parempaa jäätelöä käytät, sitä maukkaammat muffinit saat.

Tarjoilin muffineita kollegoille ja lähipiirille ja niiden rakenne sai yllättyneen positiivisia komentteja. Makua tosin kaivattiin lisää. Testin jälkeen suosittelisin ohjetta tähdejäätelön hyödyntämiseen tai aivan erityisen helposta ja nopeasta leivonnasta innostuville. Premium-jäätelöt kannattaa edelleen jättää kylmiin herkutteluhetkiin. Hämmästyttävää kuitenkin, että leivonnaiset onnistuivat näinkin hyvin ja ohjetta voi ihan oikeasti hyödyntää leivonnassa.

Ideoita taikinan maustamiseen:

Mustikoita, valkosuklaarouhetta ja kardemummaa

Omenakuutioita, mantelirouhetta ja kanelia

Kaakaojauhetta ja suklaarouhetta

Banaanikuutioita tai -murskaa ja pähkinärouhetta

Sitruunamehua, sitruunankuorta ja lakritsinpaloja

Mangokuutioita ja kookoshiutaleita

 Lisää jäätelömuffiniohje omaan keittokirjaasi.