Kehitimme amerikkalaisen kansallisaarteen inspiroimana täydellisen keltaisen pääsiäiskakun. Yellow velvet cake on esikuvaansa luomumpi, sillä väri (ja maku) tulee sahramista.

Red velvet cake on Amerikan suosituimpia leivonnaisia ja noussut kuumaksi leivontatrendiksi myös Euroopassa. Red velvet -kuppikakut, -whoopiet ja -cake popsit ovat kehittyneet osaksi red velvet -leivonnaisperhettä. Jenkkien red velvet -innostus on jopa lähtenyt hieman lapasesta: nopealla googlailulla löytyy leivonnaisten lisäksi vähän yllättävääkin tuotevalikoimaa proteiinijauheista kynttilöihin ja vodkaan...

Suhtaudun vähän epäillen runsaaseen elintarvikevärien käyttöön, joten itse en ole lähtenyt kovimpaan red velvet -hypetykseen mukaan. Muutama viikko sitten suunnittelimme kuitenkin toimituksessa pääsiäisen juttuideoita, ja työkaverini Katja kertoi törmänneensä jossain kahvilassa keltaiseen red velvet -kakkuun. Tiesin heti, että siinähän se pääsiäisen hittikakku on: yellow velvet cake! Pystyin heti näkemään mielessäni tuon tipunkeltaisen, kymmenkerroksisen unelmakakun, jonka kantaisin kahvipöytään pääsiäisen pyhinä amerikkalaisen kotirouvan elkein.

Kakkuohjeeni rakentuu red velvet -kakun perusohjeen ympärille. Väriaineeksi ripottelin taikinaan sahramia. (Huom! Punaisen luomuvärinkin voi tehdä hienoksi raastetusta punajuuresta!). Kaakaojauhetta en laittanut keltaiseen kakkuun lainkaan. Red velvet -kakussa on usein piimää ja viinietikkaa antamassa happamuutta, mutta pääsiäiskakkuun kokeilin sitruunaa ja turkkilaista jogurttia. Pistaasella lisäsin kakkuun rouskuvaa suutuntumaa ja kevään heleää vihreyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhdyin koekakun leivontaan ja tulos oli mitä upein! Keltainen väri paljastui ensimmäisen kakkupalan myötä niin keväisen keltaiseksi kuin olin sen kuvitellutkin – ja mikä parasta, sain värin aikaan luonnollisin keinoin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pistaasit ovat ihan ehdoton lisä, mutta ne voi korvata myös muilla pähkinöillä tai vaikkapa paahdetuilla mantelilastuilla.

Tämä kakku on todellinen sahramin ystävän unelma, johon jogurtti, sitruuna ja tuorejuusto tuovat kivaa raikkautta.

Keräsin vielä vinkit kakun valmistuksen kriittisiin kohtiin:

1. Sahramia maun mukaan

Maailman kalleinta maustetta tekee aina mieli vähän pihtailla. Voit säädellä mausteen määrää kakussa: kokonaisella maustepussilla saat intensiivisen värin ja todella voimakkaan maun; ripaus sahramia antaa vaaleankeltaisen värin ja hienostuneen makusäväyksen. Jauhettu sahrami sekoittuu helposti taikinaan, mutta jos käytät kokonaisia sahramin heteitä, liuota ne ensin pieneen tilkkaan vettä ja käytä neste taikinaan.

2. Matala vai korkea kakku?

Kakun korkeus on makuasia. Jos et jaa unelmaani korkeasta jenkkikakusta, voit yhtä hyvin valmistaa kakkupohjan läpimitaltaan leveämpään kakku- tai irtopohjavuokaan. Hyvä läpimitta on tällöin 22-24 senttiä. Korkea kakku valmistuu noin 20 senttisessa vuoassa. Valmista joko kaksi kakkupohjaa tai vuoraa vuoan reuna leveällä leivinpaperisuikaleella, jolloin kakulla on tilaa nousta vuoan reunaa korkeammaksi. Sipaise hieman rasvaa vuoan reunaan, niin leivinpaperi liimautuu nätisti reunalle. Huomaa, että korkea kakku vaatii matalaa noin 5-10 minuuttia pidemmän kypsymisajan!

3. Säädä kerrosten määrää

Yellow velvet -kakun pohja on sokerikakkua tiiviimpää, mutta toisaalta murevampaa, joten alle sentin levyiksiksi kerroksiksi sitä on vaikea leikata. Leikkasit sitten kaksi tai viisi kakkulevyä, anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen halkaisua. Leikkaa kerrokset työntämällä veitsen terä kakun keskelle reunasta ja sahaamalla rauhallisesti kakun ympäri. Nostele kakkulevyt työtasolle tai pöydälle odottamaan täyttämistä. Mitä enemmän kerroksia on, sitä enemmän tuorejuustotäytettä myös tarvitset. Ohjeen täyte riittää noin 3-4 kuorrutekerrokseen

Yellow velvet caken tarkan reseptin löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla