Kehitimme amerikkalaisen kansallisaarteen inspiroimana täydellisen keltaisen pääsiäiskakun. Yellow velvet cake on esikuvaansa luomumpi, sillä väri (ja maku) tulee sahramista.

Red velvet cake on Amerikan suosituimpia leivonnaisia ja noussut kuumaksi leivontatrendiksi myös Euroopassa. Red velvet -kuppikakut, -whoopiet ja -cake popsit ovat kehittyneet osaksi red velvet -leivonnaisperhettä. Jenkkien red velvet -innostus on jopa lähtenyt hieman lapasesta: nopealla googlailulla löytyy leivonnaisten lisäksi vähän yllättävääkin tuotevalikoimaa proteiinijauheista kynttilöihin ja vodkaan...

Suhtaudun vähän epäillen runsaaseen elintarvikevärien käyttöön, joten itse en ole lähtenyt kovimpaan red velvet -hypetykseen mukaan. Muutama viikko sitten suunnittelimme kuitenkin toimituksessa pääsiäisen juttuideoita, ja työkaverini Katja kertoi törmänneensä jossain kahvilassa keltaiseen red velvet -kakkuun. Tiesin heti, että siinähän se pääsiäisen hittikakku on: yellow velvet cake! Pystyin heti näkemään mielessäni tuon tipunkeltaisen, kymmenkerroksisen unelmakakun, jonka kantaisin kahvipöytään pääsiäisen pyhinä amerikkalaisen kotirouvan elkein.

Kakkuohjeeni rakentuu red velvet -kakun perusohjeen ympärille. Väriaineeksi ripottelin taikinaan sahramia. (Huom! Punaisen luomuvärinkin voi tehdä hienoksi raastetusta punajuuresta!). Kaakaojauhetta en laittanut keltaiseen kakkuun lainkaan. Red velvet -kakussa on usein piimää ja viinietikkaa antamassa happamuutta, mutta pääsiäiskakkuun kokeilin sitruunaa ja turkkilaista jogurttia. Pistaasella lisäsin kakkuun rouskuvaa suutuntumaa ja kevään heleää vihreyttä.

Ryhdyin koekakun leivontaan ja tulos oli mitä upein! Keltainen väri paljastui ensimmäisen kakkupalan myötä niin keväisen keltaiseksi kuin olin sen kuvitellutkin – ja mikä parasta, sain värin aikaan luonnollisin keinoin!

Pistaasit ovat ihan ehdoton lisä, mutta ne voi korvata myös muilla pähkinöillä tai vaikkapa paahdetuilla mantelilastuilla.

Tämä kakku on todellinen sahramin ystävän unelma, johon jogurtti, sitruuna ja tuorejuusto tuovat kivaa raikkautta.

Keräsin vielä vinkit kakun valmistuksen kriittisiin kohtiin:

1. Sahramia maun mukaan

Maailman kalleinta maustetta tekee aina mieli vähän pihtailla. Voit säädellä mausteen määrää kakussa: kokonaisella maustepussilla saat intensiivisen värin ja todella voimakkaan maun; ripaus sahramia antaa vaaleankeltaisen värin ja hienostuneen makusäväyksen. Jauhettu sahrami sekoittuu helposti taikinaan, mutta jos käytät kokonaisia sahramin heteitä, liuota ne ensin pieneen tilkkaan vettä ja käytä neste taikinaan.

2. Matala vai korkea kakku?

Kakun korkeus on makuasia. Jos et jaa unelmaani korkeasta jenkkikakusta, voit yhtä hyvin valmistaa kakkupohjan läpimitaltaan leveämpään kakku- tai irtopohjavuokaan. Hyvä läpimitta on tällöin 22-24 senttiä. Korkea kakku valmistuu noin 20 senttisessa vuoassa. Valmista joko kaksi kakkupohjaa tai vuoraa vuoan reuna leveällä leivinpaperisuikaleella, jolloin kakulla on tilaa nousta vuoan reunaa korkeammaksi. Sipaise hieman rasvaa vuoan reunaan, niin leivinpaperi liimautuu nätisti reunalle. Huomaa, että korkea kakku vaatii matalaa noin 5-10 minuuttia pidemmän kypsymisajan!

3. Säädä kerrosten määrää

Yellow velvet -kakun pohja on sokerikakkua tiiviimpää, mutta toisaalta murevampaa, joten alle sentin levyiksiksi kerroksiksi sitä on vaikea leikata. Leikkasit sitten kaksi tai viisi kakkulevyä, anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen halkaisua. Leikkaa kerrokset työntämällä veitsen terä kakun keskelle reunasta ja sahaamalla rauhallisesti kakun ympäri. Nostele kakkulevyt työtasolle tai pöydälle odottamaan täyttämistä. Mitä enemmän kerroksia on, sitä enemmän tuorejuustotäytettä myös tarvitset. Ohjeen täyte riittää noin 3-4 kuorrutekerrokseen

Yellow velvet caken tarkan reseptin löydät täältä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin