Enää neljä vuotta ja pääsemme maistelemaan kotimaista luostariviskiä. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä.</span>
Enää neljä vuotta ja pääsemme maistelemaan kotimaista luostariviskiä. Kuva: Panu Pälviä.

Viski-intoilijat ovat julistaneet päivämäärän 23.5. suomalaisen viskin päiväksi.

Viski on muotia, ja mallasviskihuuma käy Suomessa kuumana. Ensin harrastajat innostuivat skotlantilaisista mallasviskeistä, sitten tulivat amerikkalaiset ruisviskit ja nyt viimeisimpänä kiinnostus on siirtynyt kotimaisiin tisleisiin. Alko myy monenlaisia mallasviskejä ja juomiin erikoistuneita baareja sekä ohjattuja maistelutilaisuuksia löytyy ympäri Suomen.

Toisin oli vielä 90-luvun lopulla. Silloin suomalaisten viskiharrastajien piti lähteä maistelemaan mallasviskejä ruotsinlaivalle.

Tuorein merkki viskihuumasta on tämä päivä, 23.5., joka on nyt julistettu suomalaisen viskin päiväksi. Viskiä valmistetaan siis muuallakin kuin Skotlannissa, Irlannissa ja Yhdysvalloissa. Jopa Porissa, Lahdessa, Ilomantsissa ja Kyrönjoen varressa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Beer Hunter’s
Suomen ensimmäinen mallasviski tislattiin Porissa vuonna 2001. Old Buckiksi nimettyä viskiä fanitetaan niin voimallisesti, että jotkut ovat tatuoineet viskimerkin ihoonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Teerenpeli
Lahtelaisen Teerenpeli-panimoravintolan viskiä myydään Englannissa useassa viskikaupassa. Viski löytyy myös Alkon tilausvalikoimasta.

3. Herman’s
Itä-Suomen oma viski tislataan Ilomantsissa hedelmäviinan valmistukseen hankitussa pannussa. Viskin ensimmäiset koe-erät kypsyvät Valamon luostarin kellarissa Heinävedellä, ja niitä pitäisi päästä maistamaan tänä vuonna. Luostarin veljestön kerrotaan suhtautuvan projektiin ennakkoluulottomasti.

4. Rye Rye Distillery
Muista poiketen Isonkyrön pannuissa ei porise ohra, vaan suomalaiskansallinen ruis. Vanhassa Oltermanni-juuston valmistuspaikassa pitäisi syntyä ensimmäinen suomalainen ruisviski 3-6 vuoden kuluessa.
Näiden neljän tislaamon lisäksi Helsingissä on aloittelemassa uusi viskitislaamo.

Lähde: Jaakko Nikkanen ja Mikko Honkanen. Suomalainen viski ja viskikulttuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla