Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.
Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.

Uppomuna on nyt munista muodikkain. Se syntyy myös näillä kikoilla.

Glorian Ruoka & Viini valitsi kananmunan vuoden raaka-aineeksi 2014. Kaikkein trendikkäin vaihtoehto on tällä hetkellä uppomuna.

Täydellinen uppomuna on pinnalta sileä, kiinteä ja kaunis. Keltuainen puolestaan saa olla valuva. Keitä uppomuna perinteisesti kattilassa tai fuskaa seuraavilla vinkeillä.

Kelmumuna kypsyy talouskelmun sisällä. Pingota kelmu löysästi kahvikupin päälle, voitele kelmu pienellä öljysipauksella, riko muna kelmuun, suolaa ja kierrä nyytiksi. Sulje nyytti kokkauslangalla tai kelmusta rullaamallasi nuoralla. Laita nyytti roikkumaan kattilan reunalle kevyesti poreilevaan veteen. Nyytin pitää upota vain juuri ja juuri veden alle. Valmistuu 4 minuutissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siivilämuna valutetaan ensin varovasti tiheässä siivilässä, jolloin siitä katoaa valkuaisen vetisin osa. Lisää keitinveteen loraus väkiviinaetikkaa. Kasta muna siivilöineen hiljalleen poreilevaan veteen ja valuta se varovasti heiluttaen siivilästä kattilaan. Keitä 2 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikromuna pelastaa tumpelonkin kokin. Laita pieneen, mikronkestävään kulhoon 2 desiä kylmää vettä. Valuta muna siivilässä ja kippaa se varovasti veteen. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1,5 minuuttia laitteen tehosta riippuen. Nosta kypsä muna vedestä lusikalla. Jos teet uuden munan, vaihda kuppiin uusi kylmä vesi.

Jos haluat nähdä, miten ammattilainen hoitaa homman, katso Henri Alénin esimerkki oheiselta videolta.

Moikka Johanna!

Tuo etikkahan on niin sanotusti makuasia. Toisten mielestä uppomunan kuuluu maistua aavistuksen etikkaiselta, toisten mielestä taas etikka lähinnä auttaa pitämään kananmunaa koossa haudutuksen ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla