Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.
Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.

Uppomuna on nyt munista muodikkain. Se syntyy myös näillä kikoilla.

Glorian Ruoka & Viini valitsi kananmunan vuoden raaka-aineeksi 2014. Kaikkein trendikkäin vaihtoehto on tällä hetkellä uppomuna.

Täydellinen uppomuna on pinnalta sileä, kiinteä ja kaunis. Keltuainen puolestaan saa olla valuva. Keitä uppomuna perinteisesti kattilassa tai fuskaa seuraavilla vinkeillä.

Kelmumuna kypsyy talouskelmun sisällä. Pingota kelmu löysästi kahvikupin päälle, voitele kelmu pienellä öljysipauksella, riko muna kelmuun, suolaa ja kierrä nyytiksi. Sulje nyytti kokkauslangalla tai kelmusta rullaamallasi nuoralla. Laita nyytti roikkumaan kattilan reunalle kevyesti poreilevaan veteen. Nyytin pitää upota vain juuri ja juuri veden alle. Valmistuu 4 minuutissa.

Siivilämuna valutetaan ensin varovasti tiheässä siivilässä, jolloin siitä katoaa valkuaisen vetisin osa. Lisää keitinveteen loraus väkiviinaetikkaa. Kasta muna siivilöineen hiljalleen poreilevaan veteen ja valuta se varovasti heiluttaen siivilästä kattilaan. Keitä 2 minuuttia.

Mikromuna pelastaa tumpelonkin kokin. Laita pieneen, mikronkestävään kulhoon 2 desiä kylmää vettä. Valuta muna siivilässä ja kippaa se varovasti veteen. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1,5 minuuttia laitteen tehosta riippuen. Nosta kypsä muna vedestä lusikalla. Jos teet uuden munan, vaihda kuppiin uusi kylmä vesi.

Jos haluat nähdä, miten ammattilainen hoitaa homman, katso Henri Alénin esimerkki oheiselta videolta.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.