Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.
Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.

Uppomuna on nyt munista muodikkain. Se syntyy myös näillä kikoilla.

Glorian Ruoka & Viini valitsi kananmunan vuoden raaka-aineeksi 2014. Kaikkein trendikkäin vaihtoehto on tällä hetkellä uppomuna.

Täydellinen uppomuna on pinnalta sileä, kiinteä ja kaunis. Keltuainen puolestaan saa olla valuva. Keitä uppomuna perinteisesti kattilassa tai fuskaa seuraavilla vinkeillä.

Kelmumuna kypsyy talouskelmun sisällä. Pingota kelmu löysästi kahvikupin päälle, voitele kelmu pienellä öljysipauksella, riko muna kelmuun, suolaa ja kierrä nyytiksi. Sulje nyytti kokkauslangalla tai kelmusta rullaamallasi nuoralla. Laita nyytti roikkumaan kattilan reunalle kevyesti poreilevaan veteen. Nyytin pitää upota vain juuri ja juuri veden alle. Valmistuu 4 minuutissa.

Siivilämuna valutetaan ensin varovasti tiheässä siivilässä, jolloin siitä katoaa valkuaisen vetisin osa. Lisää keitinveteen loraus väkiviinaetikkaa. Kasta muna siivilöineen hiljalleen poreilevaan veteen ja valuta se varovasti heiluttaen siivilästä kattilaan. Keitä 2 minuuttia.

Mikromuna pelastaa tumpelonkin kokin. Laita pieneen, mikronkestävään kulhoon 2 desiä kylmää vettä. Valuta muna siivilässä ja kippaa se varovasti veteen. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1,5 minuuttia laitteen tehosta riippuen. Nosta kypsä muna vedestä lusikalla. Jos teet uuden munan, vaihda kuppiin uusi kylmä vesi.

Jos haluat nähdä, miten ammattilainen hoitaa homman, katso Henri Alénin esimerkki oheiselta videolta.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin