Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.
Olennaista uppomunassa on valuva keltuainen. Kuva: Istockphoto.

Uppomuna on nyt munista muodikkain. Se syntyy myös näillä kikoilla.

Glorian Ruoka & Viini valitsi kananmunan vuoden raaka-aineeksi 2014. Kaikkein trendikkäin vaihtoehto on tällä hetkellä uppomuna.

Täydellinen uppomuna on pinnalta sileä, kiinteä ja kaunis. Keltuainen puolestaan saa olla valuva. Keitä uppomuna perinteisesti kattilassa tai fuskaa seuraavilla vinkeillä.

Kelmumuna kypsyy talouskelmun sisällä. Pingota kelmu löysästi kahvikupin päälle, voitele kelmu pienellä öljysipauksella, riko muna kelmuun, suolaa ja kierrä nyytiksi. Sulje nyytti kokkauslangalla tai kelmusta rullaamallasi nuoralla. Laita nyytti roikkumaan kattilan reunalle kevyesti poreilevaan veteen. Nyytin pitää upota vain juuri ja juuri veden alle. Valmistuu 4 minuutissa.

Siivilämuna valutetaan ensin varovasti tiheässä siivilässä, jolloin siitä katoaa valkuaisen vetisin osa. Lisää keitinveteen loraus väkiviinaetikkaa. Kasta muna siivilöineen hiljalleen poreilevaan veteen ja valuta se varovasti heiluttaen siivilästä kattilaan. Keitä 2 minuuttia.

Mikromuna pelastaa tumpelonkin kokin. Laita pieneen, mikronkestävään kulhoon 2 desiä kylmää vettä. Valuta muna siivilässä ja kippaa se varovasti veteen. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1,5 minuuttia laitteen tehosta riippuen. Nosta kypsä muna vedestä lusikalla. Jos teet uuden munan, vaihda kuppiin uusi kylmä vesi.

Jos haluat nähdä, miten ammattilainen hoitaa homman, katso Henri Alénin esimerkki oheiselta videolta.

Eloisa ja hennosti mausteinen viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan.

Mikä? Avignonesi Rosso di Montepulciano 2016, 14,98 e, on keskitäyteläinen, silti tummasävyinen ja mukavan yrttinen toscanalainen punaviini.

Millainen? Napakan hapokas viini ihastuttaa makukirjolla, jossa on metsämarjoja, punaherukkaa ja kirsikkaa. Suutuntuma on eloisa ja hennosti mausteinen jälkimaku viipyy suussa. Viini avautuu nuorekkaammaksi karahvissa.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty sienillä höystetyn punaviinirisoton seuraan. Jos tarjoat risoton lihan kanssa, aina parempi. Risoton perusohjeen löydät tästä.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.