Kun pääsiäisen pääruoka on jo hankittu ja jälkiruokareseptit valittu, on aika hioa lisukeruoat kohdilleen. Pääsiäisenä pyreet, couscousit ja salaatit sävytetään tietysti keltaisiksi.

Linssi-sitruunasalaatti

Jos pääsiäiseesi kuuluu broileria tai kalaa, harkitse vakavasti niiden rinnalle tätä sitrushedelmien raikastamaa salaattia. Upeita värejä hehkuva salaatti on myös noutopöydän tai pääsiäisbrunssin katseenvangitsija. Linssit tekevät salaatista melko täyttävän, mutta se sopii silti mainiosti lisukkeeksi.

Poimi linssi-sitruunasalaatin ohje täältä.

Pähkinä-maissicouscous

Kun lisukkeen pitää valmistua nopeasti ja siinä saa olla voimakkaitakin mausteita, on pähkinä-maissicouscous sopiva valinta. Kirkkaan keltainen couscous sopii erityisesti itämaistyyppisesti tuunatulle lampaalle ja broilerille tai esimerkiksi paistetulle halloumille.

Pähkinä-maissicouscousin ohjeeseen pääset tästä.

Lämmin bataattilisuke

Lämmin bataattilisuke toimii sekä perunoiden korvikkeena että salaattina. Bataatin makeus yhdistyy mukavalla tavalla punaiseen lihaan tai broileriin. Ja tämän lisukkeen valmistaa sitten pääsiäisen grillimestari!

Tästä pääset tarkastelemaan lämpimän bataattilisukkeen tarkempaa ohjetta.

Tuplapaistetut uuniperunat

Tuplapaistetut uuniperunat käyvät monen ruoan lisäkkeeksi. Ensimmäisen paiston jälkeen perunoiden sisus kaiverretaan irti ja sekoitetaan ranskankermaan ja mausteisiin. Sitten maustettu perunaseos lusikoidaan kukkuroilleen takaisin perunankuoriin ja gratinoidaan uunissa. Mehevää ja rapeaa samaan aikaan.

Tuplapaistettujen uuniperunoiden ohje löytyy täältä.

Selleripyree ja sitruunaöljy

Selleri on maukas juures! Hienostunut selleripyree sopii vähän fiinimmänkin pääsiäisaterian lisukkeeksi. Sitruunaöljy antaa viimeisen kullankeltaisen silauksen ja raikkaan maun pyreelle. Huomaa tosin, että öljyn valmistaminen alkaa jo ruokailua edeltävänä päivänä.

Selleripyreen ja sitruunaöljyn ohje löytyy täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin