Täyteläisessä lohikeitossa on myös katkarapuja ja äyriäisiä. Kuva: Sami Repo.
Täyteläisessä lohikeitossa on myös katkarapuja ja äyriäisiä. Kuva: Sami Repo.

Jalkapalloleski ei jää oksalle nuolemaan näppejään, kun puoliso tuijottaa tv-ruutua sohvalla karjuen. Jalkapalloleski kutsuu muut kohtalotoverinsa pöydän ääreen ja pian on pidot pystyssä. Eikä kukaan valita pupun ruuasta, sillä jalkapalloleski tietää, että parsa on alkukesän ykkösherkkua, lohikeitto täynnä mahtavia makuja ja kahvikupposen kanssa maistuu mehevä pullavanukas.

Jalkapalloleskien menun aloittaa hernemäisen ihana vihreä parsa. Sen voi paitsi keittää, myös paistaa pannulla öljyssä rapsakaksi. Mausteeksi riittää pelkkä suola, kun tarjolla on lisäksi pippurilla ja balsamicolla maustettua mascarponejuustoa.

Kevyen alkuruuan jälkeen maistuu täyteläinen lohisoppa, jonka seasta löytyy lohen lisäksi isoja katkarapuja ja äyriäisiä. Loraus kermaa ja valkoviiniä kruunaa keiton, joka saa keltaista väriä ja makua ylellisestä sahramista.

Kokonaisuuden täydentää isoäidin aikainen pullavanukas, johon voi käyttää edellisen tai sitä edellisen päivän pullat ja ranskanleivän. Vanukas on oikeastaan kakku, johon voi upottaa pakaste- tai tuoreita marjoja, hillopurkin jämät ja kermatölkin lopun. Tämä herkku maistuu parhaalta haaleanan kylmän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Reseptit ja valmistusohjeet

Vihreää parsaa ja maustettua mascarponea

Täyteläinen lohikeitto

Pullavanukas

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.