Raakamakkara pysyy ehjänä, kun pidät sen lempeässä lämmössä. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Raakamakkara pysyy ehjänä, kun pidät sen lempeässä lämmössä. Kuva: Sami Repo.

Kypsentämättömien raakamakkaroiden valikoima kasvaa ja niiden myynti nousee kuin savu nuotiosta.

Makkaranystävät ovat syttyneet raakamakkaroille. Mutta miten kypsentämättömän makkaran kanssa pitää toimia? Kysyimme liha­tiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkiseltä ja Master Chef -voittaja Mika Tuomoselta.

 

Miksi vaihtaisin raakamakkaraan?

Raakamakkaroissa, joita myös tuoremakkaroiksi kutsutaan, on enemmän lihaa ja siten enemmän proteiineja ja muita ravintoaineita kuin lenkki- tai grilli­makkaroissa. Niissä on yleensä myös enemmän mausteita, mutta vähemmän nitriittejä ja muita lisäaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raakamakkaran kuori halkeaa ja sisus pursuaa grillin ritilälle. Mikä vikana?

Lämpöä on liikaa. Ota kansi pois ja nosta ritilää ylemmäksi. Tuoremakkarat grillataan miedolla tai keskimiedolla lämmöllä. Hiiligrillissä ne kannattaa kypsentää vasta hiilloksen loppuvaiheessa tai siirtää hehkuvat hiilet grillin sivuille, pois makkaroiden alta.

Mistä tiedän, että raakamakkara on kypsä?

Se tuntuu sormella painettaessa napakalta eikä anna periksi. Raakana makkara on kuin jauhelihaa, mutta kypsyessään se kiinteytyy. Ylikypsän makkaran pinta on kurttuinen kuin rusinalla. Jos olet epä­varma, höyrytä tai keitä raakamakkarat ennen kuin grillaat niihin rapsakan pinnan.

Voiko raakamakkara olla vaarallinen?

Ei sen vaarallisempi kuin tuore liha. Pidä huoli, että kuljetat ja säilytät makkaroita riittävän viileässä ja noudatat viimeistä käyttöpäivää. Raakamakkarat säilyvät lyhyemmän ajan kuin perinteiset grilli­makkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla