Maailmanlaajuisesti julkaistun kakkutaiteilijan, leivontakirjailijan ja valokuvaajan taianomainen kakku sopii sekä itsenäisyyspäivään että joulupöytään.

Ne, jotka leipovat paljon, tietävät, että iso osa itsetekemisen viehätystä on matka. Ne, jotka leipovat vähemmän, iloitsevat ennen kaikkea lopputuloksesta, onnistumisesta, siitä, että luomus on kaunis ja maistuva, ja sen ääreen kerääntyneet nauttivat yhteisestä hetkestä.

Itsenäisyyspäivän, joulun tai uudenvuoden juhlallisen aterian kruunaa jälkiruoaksi Emma Ivanen ohjeella tehty satumainen vaniljasuklaakakku, joka hempeän sinisine päällyksineen on kaunis kuin koriste. Tällä ohjeella ei epäonnistu kotileipurikaan.

Emma Ivane on suomalainen konetekniikan diplomi-insinööri, joka teki harrastuksestaan ammatin löydettyään taidon, jota ei tiennyt itsellään olevan. Tampereella syntynyt Emma valittiin ainoana pohjoismaalaisena vuonna 2019 julkaistuun kirjaan, jossa esitellään 12 maailman parasta kakkutaiteilijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ivanen kakut ovat taideteoksia, kauniita kuin koristeet. Arkkitehtuurista, kuvanveistosta ja maalauksista inspiraationsa saaneissa kakuissa jokainen osa on syötävää. Upeasta ulkonäöstä huolimatta Ivanelle tärkeintä on kuitenkin se, että kakut myös maistuvat todella hyvältä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Inspiroidu tarinan mahdollisuudesta

Ivanen kakkujen koristusten taustalla on usein tarina tai teema. Kakkujen, ihan kuten minkä tahansa teoksen, herkkyys ja visuaalinen miellyttävyys perustuu elementtien huolelliseen sommitteluun ja valittujen värien harmoniaan.

Kuvataiteilijana työskentelevä Emma Ivane ajattelee kakunkoristelua samalla logiikalla kuin maalausten visuaalista tasapainoa. Kauniisti koristeltu kakku on parhaimmillaan visuaalinen elämys, joka kertoo katsojalle tarinan.

Sinisen vanilja-suklaakakun Ivane halusi kuvastavan satumaista talvimetsää, jossa metsän kuuset on koristeltu joulukoristeilla.

– Keittiöstäni löytyy valtava valikoima värejä ja koristerakeita. Kaupasta löytyvistä koristeista erilaiset nonparellit ja koristerakeet sopivat tyylikkäidenkin kakkujen koristeluun. Olen vuosikausia käyttänyt Dr. Oetkerin koristerakeita muunmuassa kukkakoristeiden keskustoissa. Dr. Oetker -sokerikuorrute on luottoliimani sokerimassakoristeiden kiinnittämiseen, Emma kertoo.

Dr. Oetker Leivontakaakao on puhdasta kaakaota pakollista säilyvyyteen vaikuttavaa happamuudensäätöainetta lukuun ottamatta.​ Jauheen happamuutta on laskettu alhaisemmaksi - näin maku on pehmeä eikä jauhe häiritse leivonnaisten kohoamista.​ Tumman suklainen leivontakaakao antaa täyteläisen värin ja maun kakkuihin, kuppikakkuihin, mokkapaloihin ja jälkiruokiin. Jauheesta valmistuu myös erinomainen kuuma kaakao, kun siihen lisää sokeria oman maun mukaisesti.

Pohjatyöt kuntoon

Tasainen kakun pinta on kaunis ja rauhallinen pohja koristelun sommittelulle, vaikka toisinaan epätasaisuutta voi käyttää tehokeinona koristelussa.

Yksittäisen virheen kuorrutteessa voi Ivanen mukaan peittää koristeilla, mutta kovin montaa peitettävää virhettä ei samassa kakussa voi olla, muuten sommittelun tasapaino kärsii. Maailmanlaajuisiin kakunkoristelulehtiin kuvatessa kuorrutteen on oltava täysin virheetön.

Jos palettiveistä ei kotikeittiöstä löydy, kakun kuorrutuksen tasoittamisessa voi käyttää mitä tahansa täysin suorareunaista veitsen tapaista välinettä. Esimerkiksi leveä viivotin saattaa Ivanen mukaan toimia yllättävän hyvin.

Pyörivä kakkualusta auttaa tasaisen lopputuloksen aikaansaamisessa. Jos sellaista ei ole käytettävissä, voi kakkulautasen alle laittaa keittiöpyyhkeen, näin kakku kääntyy pöydällä helpommin.

– Aloita kuorruksen tekeminen pohjustuksella. Levitä kakun pintaan ohut kerros kreemiä, se sitoo muruset kakun pintaan. Anna kakun viilentyä hetki jääkaapissa, jotta pohjustekuorrutus jähmettyy. Levitä sitten toinen, kunnolla tasoitettava kerros kuorrutetta kakun pinnalle ja anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa ennen koristelua, Emma Ivane vinkkaa.

 

Vaniljamustikka-suklaakakku

Valmistusaika: 1 t + 40 min paisto + 30 min koristelu

8 palaa:

 

Suklaakakkupohja

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 1/2 dl sokeria

1 dl Dr. Oetker Leivontakaakaota

1 tl Dr. Oetker Ruokasoodaa

1 tl Dr. Oetker Leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

1 kananmuna

1 1/2 dl maitoa

1 dl kahvia

1 dl rypsiöljyä

1/4 tl jauhettua vaniljatankoa Dr. Oetker Vanilla Twister

 

Kostutus

1 dl maitoa

 

Täyte

2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1/2 dl sokeria

1/4 tl jauhettua vaniljatankoa Dr. Oetker Vanilla Twister

2 dl mustikoita

 

Butter Cream -kuorrute

250 g huoneenlämpöistä voita

1 pss Dr. Oetker Butter Cream -jauhetta (230 g)

Dr. Oetker sinistä geeliväriä

 

Koristelu

Dr. Oetker The Taste Of Christmas Gingerbread Decoration -koristerakeita

Dr. Oetker The Taste Of Christmas Christmas Party -koristerakeita

Dr. Oetker Silver -koristerakeita

 

Kuumenna uuni 175-asteeseen. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla kaksi halkaisijaltaan noin 15 cm:n kakkuvuokaa.

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kaakao, ruokasooda, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Riko kananmuna toiseen kulhoon ja sekoita sen joukkoon maito, kahvi, rypsiöljy ja jauhettua vaniljatankoa. Lisää kuivat aineet nesteeseen siivilän läpi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, kunnes testitikkuun ei tartu enää taikinaa. Kääri kakkupohjat kelmuun ja anna jäähtyä jääkaappikylmiksi.

Leikkaa kakkupohjien pinnat tasaisiksi ja leikkaa kumpikin pohja kahteen kerrokseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto, sokeri ja jauhettua vaniljatankoa. Vatkaa tuorejuustoseos nopeasti kermavaahdon joukkoon.

Täytä kakku vaniljatäytteellä ja mustikoilla. Kostuta kakkukerrokset maidolla samalla kun kokoat kakkua.

Vatkaa pehmeä voi ja Butter Cream -jauhe 4 minuuttia sähkövatkaimella. Ota noin 1 dl valkoista kreemiä sivuun. Värjää loput kreemistä vaaleansiniseksi. Ota sivuun myös 1 dl vaaleansinistä kreemiä koristelua varten.

Kuorruta kakku vaaleansinisellä kreemillä. Levitä ensin ohut kerros kreemiä, joka sitoo muruset kakun pintaan. Anna kakun viilentyä hetki jääkaapissa, jotta kuorrute jähmettyy. Levitä toinen tasainen kerros kuorrutetta kakun pinnalle. Anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa.

Siirrä vaaleansininen kreemi pursotinpussiin, jossa on avoin tähtitylla. Siirrä valkoinen kreemi pursotinpussiin, jossa on monisakarainen avoin tähtitylla.

Pursota kakun päälle kuusia pursottamalla kolme ruusuketta päällekkäin.

Koristele kuuset koristerakeilla. Lisää koristerakeita myös kakun sivureunaan.

 

Lisää jouluisia reseptejä löydät osoitteesta: www.oetker.fi/joulu

 

Tämä artikkeli on mainos

Lue yllä oleva sisältö ja vastaa kyselyyn! Vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla