Kuvat
Linda Forss, Emma Nordlund, Juhani Niiranen ja Bistro Bardot
Tähtinäyttelijän mukaan nimetty ravintola on saanut Helsingissä keskeisen paikan Kluuvikadulla Kämp-hotellia vastapäätä.
Tähtinäyttelijän mukaan nimetty ravintola on saanut Helsingissä keskeisen paikan Kluuvikadulla Kämp-hotellia vastapäätä.

Hans Välimäen ja Arto Rastaan ravintola Bardot vie sujuvasti ranskalaistunnelmiin.

Bardotissa ulko-ovi kääntyy sisään tuulikaappiin, jossa seisoo ranskalaistyylinen sateenvarjoteline. Pienet, lähes huomaamattomat, yksityiskohdat pohjustavat ranskalaiseen ravintolatunnelmaan siirtymistä.

Tähtinäyttelijän mukaan nimetty ravintola on saanut Helsingissä keskeisen paikan Kluuvikadulla Kämp-hotellia vastapäätä, ja remontissa ravintolatila rakennettiin yhdistämällä neljän eri liikkeen tilat yhteen. Isojen muutostöiden on täytynyt maksaa maltaita.

”Aina ei tarvitse keksiä uutta”, Hans Välimäki on sanonut syksyllä Arto Rastaan kanssa avaamastaan ravintolasta. Ja tiedettyhän se on: Välimäen sydän sykkii klassiselle ranskalaiselle keittiölle. Bardot keskittyy erityisesti mereneläviin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avaamisesta lähtien Bardotissa on ollut vilkasta, ja viikon suosituimpina hetkinä pöydän saaminen on ollut vaikeaa. Viime talvena lopettaneen Lyon-ravintolan jäljiltä kaupungissa on ollut tilausta ranskalaiselle keittämiselle, ja myös mereneläviä on kaivattu, sillä Espan puiston toisella laidalla sijainnut, äyriäisiin erikoistunut Bassi lopetti toimintansa viime keväänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bardotin kalat ja äyriäiset lepäävät keittiön läheisyydessä jääpedillä, mutta Pariisista tuttuja jalallisia jäävateja ei näy. Ne korostaisivat teemaa.

Vaikeinta Bardotissa on tehdä valinta poikkeuksellisen pitkältä listalta. On pikkuruokia, alkupaloja ja klassikoita. On paljon luksusaineksia, kuten eri laatuja kaviaaria ja kotimaista mätiä, hummeria, ostereita ja hanhenmaksaa. Päivän annoksina tarjotaan myös partaveitsisimpukoita ja kuningasrapua. Lihaakin löytyy, mutta kasvisannoksia pääruokien joukossa on vain yksi. 

Tunnelma salissa on rento, väkeä tulee sisään salin molemmista päistä. Keittiö osaa hommansa. Isot haukipullat ovat samettisen pehmeitä, tateilla höystetyt ricotta-gnocchit ovat kuin pala poutapilveä ja hummerikastike vaahtoaa ilmavasti. Kalat on kypsennetty kohdilleen, kastikkeiden maku on syvä.

Aterian kohokohta koittaa, kun tarjoilija tuo Suomessa harvoin tarjolla olevan sole meunière -annoksen tarjolle ja alkaa irrottaa voissa kypsennetyn merianturan ruotorivistöä. Taidonnäytteen katsominen ja ilmassa sekoittuvat paahdetun voin ja tuoreen piparjuuren tuoksut tekevät onnelliseksi. Tätä on klassinen ranskalainen ravintolaelämys.

Ainoastaan ylenpalttinen suolan käyttö häiritsee nautintoa. Bardotissa lisukkeet ja juomavesi on hinnoiteltu erikseen, jolloin laskun summa saattaa lopuksi yllättää. Mutta piipahduksesta Pariisin tunnelmiin on valmis maksamaan erityisesti näin pandemia-aikana. 


Miika Lönn, Hans Välimäki ja Arto Rastas.

Mikä Ranskalaiseen keittiöön ja mereneläviin erikoistunut bistro-brasserie Bardot, Kluuvikatu 1, Helsinki. bardot.fi

Hinta Naposteltavat 5,90–29 e, alkuruuat 13–17,50 e, pääruuat 21–36 e, lisukkeet 4–12 e, jälkiruuat 10–12 e. Lasi viiniä 9–20 e.

Erityistä Ravintolan yhteydessä toimiva pieni baari on katsastamisen arvoinen jo interiööriltään.

Rahalle vastinetta ★★★★

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla