Kuvat
Pasi Kostiainen ja Katja Nordlund
Alexanderplatsin listalta löytyy muun muassa grillattuja silakoita ja tartaria.
Alexanderplatsin listalta löytyy muun muassa grillattuja silakoita ja tartaria.

Alexanderplatsilla on hieno tavoite, mutta siihen on vielä matkaa.

Pääkaupungin ytimessä avattu Alexanderplats pyrkii olemaan instant-klassikko, perinteistä ravintolaruokaa tarjoava luottopaikka. Kuin Kosmos tai klassisuuden osaava Vinkkeli.

Komean liiketilan remontti on hoidettu viimeisen päälle, ruoka noudattaa ranskalaista linjaa. Ravintoloitsija Alexander Gullichsenilta löytyy näyttöjä, sillä hänen Maxill-ravintolansa on ollut uskollinen klassisuudelle jo muutaman vuosikymmenen. Yhtiökumppanina häärii Sampo Kantele, joka on luvannut, että Alexanderplatsissa ruuat tehdään kuin gastronomian isä Escoffier olisi ne yli sata vuotta sitten valmistanut.

Vierailukerroillamme isäntiä ei näy. Valkoisten pöytäliinojen ääreen on saapunut varakkaanoloista väkeä, siistejä pukumiehiä puolisoineen. Poskisuudelmia vaihdetaan ja ruotsia puhutaan monessa seurueessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etuosan baarissa otetaan rennommin. Miesjoukko piipahtaa oluella, pikku pöydissä ruokaillaan yksin. Eri ikäiset asiakkaat tekevät tunnelmasta kutsuvan. Tällaista helpon piipahduksen paikkaa on keskustassa kaivattukin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entä oikeaoppiseksi julistautuva ruoka? Odotukset ovat korkealla.

Alkuruokien silakat mustine grilliraitoineen ovat niin maukkaita ja pehmeitä, että annos käännyttäisi silakanvihaajankin. Myös sieniquiche on herkullinen, mutta 11 euroa pienen pienestä palasta on paljon.

Ilmavien haukikvenellien herkullista soosia söisi enemmänkin, ja kevätkananpojan voinen nahka saa tyytyväiseksi.

Mutta muutaman ruuan kohdalla klassisuudesta tulee keittiölle sudenkuoppa. Tunnetut ruokalajit pitäisi valmistaa teknisesti kohdilleen.

Kuha ruskeavoikastikkeen ja piparjuuren kanssa on miltei ylikypsää, ja se saisi olla pöytään saapuessaan kuumempi.

Tartar on huti . Ensimmäisellä käynnillä lihasta puuttuu maku, toisella kerralla se on yltiösuolaista. Annos jää kauas kaupungin parhaista klassikkotartareista.

Sadan vuoden takaisilla resepteillä on vaaransa. Klassisuuden sijaan ruoka alkaa tuntua vanhanaikaiselta.

Myös palvelu hapuilee. Välillä ollaan ystävällisiä, suurimmaksi osaksi välinpitämättömiä. Kontaktin ottaminen jää asiakkaan vastuulle, ja tarjoilijat katoavat pitkiksi ajoiksi. Vesilasit jäävät täyttämättä, laskua saa odottaa. Hyvääkin on, kuten suoraviivaisuus. Se ettei jokaista asiaa esitellä. ”Kummalle oli hauki? Olkaa hyvä, prego.”

Alexanderplats pääsee luottopaikaksi, kun ruuan ja palvelun taso saadaan viritettyä tasaisen korkeaksi. Silloin voi julistaa, ettei vanhaa kannata muuttaa.
 

Mikä Brasserie & Pub Alexanderplats, Eteläesplanadi 22, Helsinki.

Hinta Alkuruuat 9–16 e, pääruuat 19–32 e, jälkiruuat 11–14 e. Lasi viiniä 6,50–14,50 e.

Erityistä Ravintola on auki joka päivä ja se tarjoaa arkisin lounasta. Olutvetoisessa baarissa on snacklista. Ravintolan nimi juontuu omistaja Alexander Gullichsenin nimestä.

Rahalle vastinetta ***

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla