Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Kuva: Sami Repo.

Kun pannu ja kala kuumenevat samaan tahtiin, kala kypsyy ja säilyttää mehevyytensä. Ota haltuun huippukokki Jouni Toivasen vinkit kalan paistamiseen.

"Kuumenna voi pannussa ja nosta kalafileet kuumaan pannuun. Näin kalanpaisto-ohje useimmiten alkaa. Mutta usko pois, kala kypsyy tasaisemmin ja on mehevämpää, kun fileet laitetaankin kylmään pannuun", vakuuttaa huippukokki Jouni Toivanen Glorian ruoka ja viini -lehdessä. 

Toivasen mukaan kala kypsyy jopa nopeammin ilman pannun esilämmitystä. Kuumassa pannussa pinta paistuu nopeasti, mikä jarruttaa fileen sisäosan kypsymistä.

Mehevyyden lisäämiseksi ammattikokki kehottaa maustamaan kalan ensin suolaliemessä ja paistamaan sen vain nahkapuolelta. Pienille fileille riittää nopea käynti pannussa. Paksun fileen kypsyyden tunnistaa helposti väristä: kun pinta vaalenee, kala alkaa olla valmis. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kuitenkin paistolämpömittarin avulla. Tämän jutun lopusta löydät taulukon, missä lämpötilassa kukin kala on parhaimmillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paista kala näin

1. Mausta kala suolaliemessä (½ dl merisuolaa ja 4½ dl kylmää vettä per 600 g kalafileetä) ennen kypsentämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kaada öljy pannuun. Nosta kalapalat pannuun nahkapuoli alaspäin.

3. Laita liesi päälle. Paista lieden ¾-teholla.

4. Paista kala vain nahkapuolelta. Lihapuolikin kypsyy ilman että nahkapuoli palaisi. Käytä paistolämpömittaria.

Katso paistetun kirjolohen ja ruskistetun voikastikkeen resepti täältä.

Mehevän kalan asteet

  • lohi, kirjolohi ja nieriä 42 °C
  • siika 54 °C
  • kuha ja ahven 58 °C
  • hauki 60 °C
Vierailija

Hyvä ohje!👍

Kypsyminen oli kontrollissa ja nahasta tuli rapea. Heitin vielä lopuksi lihapuolen hetkeksi naamalleen, että sain siihen väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla