Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Ammattilainen ei käännä kalaa pannussa, vaan paistaa fileen vain yhdeltä puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + suolaus 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu kirjolohi

Ainekset

600
g
kirjolohifileetä
2
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
voita viimeistelyyn
Suolaliemi
1/2
dl
hienoa merisuolaa
4 1/2
dl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Aloita ruskistamalla kastikkeeseen tuleva voi (ks. ohje alhaalla).
  2. Tee suolaliemi. Mittaa suola ja vesi kulhoon ja sekoita, kunnes suola on liuennut veteen.
  3. Leikkaa lohifilee 4 osaan. Laita fileepalat suolaliemeen ja anna maustua 10–20 minuuttia.
  4. Nosta kalapalat liemestä ja huuhtele ne kylmän veden alla. Kuivaa talouspaperilla. Tee tässä vaiheessa kastike ja muut haluamasi lisukkeet.
  5. Laita öljy ja fileepalat paistinpannuun nahkapuoli alaspäin. Säädä liesi ¾-teholle. Työnnä paistomittari yhden palan paksuimpaan kohtaan. Paista, kunnes mittari näyttää 40 astetta.
  6. Lisää voi pannuun, anna sulaa ja lusikoi kalojen päälle. Tässä vaiheessa kalan sisälämpötila on 42 astetta. Tarjoa heti.

VINKKI Jos pidät kypsemmästä kalasta, pidennä paistoaikaa.

Ruskistettu voikastike

Ainekset

200
g
voita
1
salottisipuli
1/2
dl
valkoviinietikkaa
1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
1/4
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
1/4
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja anna sen ruskistua kullanruskeaksi. Kaada ruskistunut voi kulhoon ja laita jääkaappiin tunniksi jähmettymään.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipuli, etikka ja viini kattilaan. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Säädä lieden lämpötila alhaiseksi. Lisää ruskistettua voita pieninä nokareina koko ajan vatkaimella sekoittaen. Lisää voita kun edellinen nokare on sulanut kastikkeeseen. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

(3 dl, 30 min + jäähdytys 1 t)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Misomarinadiin upotettu lohi maistuu paistettuna ihanalta rapeiden kesäkasvisten seurassa. Voit käyttää kesäkasvisvokkiin mitä tahansa saatavilla olevia kasviksia. Alkukesällä vokissa maistuvat parsat ja retiisit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi ja kesäkasvisvokki

Ainekset

3
lohifileetä (yhteensä noin 450 g)
Misomarinadi
tl
(tummaa) misoa
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
jauhettua savupaprikaa
4
tl
vettä
Paistamiseen
öljyä
Kesäkasvisvokki
1
sipulia
4
valkosipulinkynttä
100
g
siitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
150
g
vihreää parsaa
150
g
sokeriherneitä
1
ps (125 g)
retiisejä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
Paistamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita misomarinadin ainekset keskenään ja kääntele huolella lohifileisiin. Anna maustua puolisen tuntia.

  2. Valmistele sillä aikaa kasvisvokki. Kuori sipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele parsat ja viipaloi retiisit. (Puoli tarvittaessa isoimmat siitakesienet.)

  3. Paista lohifileet pannulla öljyssä kypsäksi 6–8 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja lohkeilevaa.

  4. Kuumenna öljy toisella paistinpannulla ja paista ensin sipulia pari minuuttia. Lisää sitten siitakesienet ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput kasvikset ja paista muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta rapeita. Sekoita riisiviinietikka, soijakastike ja mirin keskenään ja kaada seos wokkipannulle. Anna kiehahtaa. Sekoita vihannesten joukkoon seesaminsiemenet ja tarjoile wokki misolohen kanssa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Täytä nieriä limetillä, parsalla ja varhaiskaalilla ja grillaa kesän mehevin kala. Muista laittaa labneh valumaan jo valmistusta edeltävänä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min + labneh 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty grillinieriä, yrttiperunat ja labneh

Ainekset

1
perattu nieriä (n. 1½ kg)
2
limettiä
1
tl + ½ tl
suolaa
1
nippu
parsaa
1
varhaiskaali
2–3
rkl
öljyä paistamiseen
Yrttiperunat
1
kg
varhaisperunoita
1
dl
yrttejä hienonnettuna (basilikaa, tilliä ja lehtipersiljaa)
½
dl
öljyä
½
dl
sitruunanmehua
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Ruohosipulilabneh
5
dl
turkkilaista jogurttia
½
ruukku
ruohosipulia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Aloita labnehin valmistus päivää ennen kalan valmistusta päivänä. Pane jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen tai harsolla vuorattuun siivilään. Peitä kelmulla, pane päälle kevyt paino ja nosta reunalliseen vuokaan. Laita jääkaappiin ja anna valua 12 tuntia.

  2. Kumoa tiivistynyt jogurtti kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se mehun ja hunajan kanssa jogurttiin.

  3. Marinoi perunat. Pese perunat ja keitä ne suolatussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Halkaise perunat ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki perunoiden aineet kulhossa.

  4. Pyyhi nieriä talouspaperilla ja laita öljyttyyn foliovuokaan tai leivinpaperille uunipellille. Hiero 1 tl suolaa kalan pintaan ja vatsaan. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja kalan pintaan. Pese ja viipaloi limetit, työnnä viipaleita viiltoihin ja kalan vatsaan.

  5. Viipaloi kaali. Poista parsojen puumainen tyvi ja pilko varret 2–3 osaan. Paista kaalia ja parsaa öljyssä pannussa pari minuuttia. Mausta suolalla. Täytä kala seoksella.

  6. Grillaa kalaa kohtalaisella lämmöllä kuvun alla tai paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Tarjoa yrttiperunoiden ja labnehin kanssa.

Kommentit (0)

Ketoketo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
mantelijauho-vuokaleipä avokadolla ja kananmunalla
mantelijauho-vuokaleipä avokadolla ja kananmunalla

Helppo mantelijauhoihin perustuva vuokaleipä joka sopii esim. ketoilijalle

Pyrin noudattamaan vähähiilihydraadraattista ja gluteenitonta ruokavaliota, jolloin tavalliset leivät eivät ole sallittuja.

Lähdin etsimään sopivia leipäreseptejä, mutta lähes kaikki olivat liian monimutkaisia, joten kehittelin tälläisen aivan simppelin, mutta hyvältä maistuvan reseptin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Mantelijauho-vuokaleipä (VHH, GL)

Ainekset

100
g
Mantelijauhoja
4
kpl
Kananmunia
40
g
Kirnuvoita
2
tl
Leivinjauhetta

Työvaiheet

Sulata voi mikrossa ja sekoita mukaan kananmunat sekä kuivat ainesosat. Seos on valmis, kun ainesosat ovat sekoittuneet tasaisesti.
Kaada seos leipävuokaan ja laita uuniin noin 30 minuutiksi.
Herkuttele mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2561 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Raikkaan hapokas sauvignon blanc on oivaa seuraa herkullisessa viinikylvyssä kypsennetylle kuhalle.

Viinisuositus: Sauvignon blanc on täydellinen valinta vaalealle kalalle. Hanapakkauksessa myytävä Matua Sauvignon Blanc 2020,
24,99 e (1,5 l) on kätevä valinta juhlaan. Herukanlehtimäisen raikas, hedelmäinen viini on sopivan kevyt herkälle kalalle ja toimii myös kurkkujen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Viinissä haudutettu kuha ja ranskankermakurkut

Ainekset

600
g
kuhafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kala- tai kasvislientä
2
rkl
voita
Ranskankermakurkut
2
kurkkua
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
rkl
limettimehua
1/3
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista kalasta ruodot v-viillolla eli leikkaa veitsellä viilto fileen keskellä olevan ruotorivin molemmille puolille ja irrota ruotorivi. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla.

  2. Kiehauta viini ja kalaliemi laakeassa paistinpannussa. Lisää kuhafileet, peitä kannella ja anna fileiden hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  3. Tee ranskankermakurkut. Kuori kurkut kevyesti ja viipaloi ne. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota valkosipulia ja kurkkua voissa pannussa sekoitellen noin 1 minuutti. Lisää ranskankerma ja anna seoksen lämmetä. Mausta limettimehulla, suolalla ja pippurilla.

  4. Sulata 2 rkl voita pienessä kattilassa. Jaa kala lautasille ja pirskota voisulaa päälle. Lisää kurkut lautasille.

Vinkki Viimeistele annokset yrttiöljyllä, johon on soseutettu ¾ dl oliiviöljyä ja 4 rkl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi ruohosipulia ja lehtipersiljaa.

Kommentit (0)