Risotto on ylistys maa-artisokalle, sillä siihen käytetään paahdettua maa-artisokkapyreetä ja pinnalle ripotellaan rapeita itse tehtyjä sipsejä. Ruuan teko on helppoa, mutta aikaa se vaatii. Lupaamme, että maku palkitsee.
Joskus suurin ilo on se, kun löytää vanhasta lehdestä unohduksiin jääneen suosikkireseptin. Tämä risotto-ohje on Glorian Ruoka & Viinin toimituksen ikisuosikkeja, joka nousi taas huulille, kun jääkaapit täyttyvät maa-artisokkasadosta.
Alkuperäisen ohjeen teki keittiömestari Kristian Perkola Glorian Ruoka & Viinin numeroon 07/2011, ja tämä on hitusen oikaistu versio alkuperäisestä. Suosittelen risottoa ihan kaikille mutta erityisesti heille, joilla on pulaa ideoista, mitä tehdä runsaasta maa-artisokista.
Eilen illalla keittelin paahdettua maa-artisokkapyreetä yli tuplasatsin ja pakastin sen käyttövalmiissa 3 desin erissä. Seuraavalla kerralla risotto syntyy puolessa tunnissa!
PS. Risotto jos mikä rakastaa viiniä. Alsacelainen Trimbach Pinot Gris Réserve 2011, 18,99 e, on nappivalinta.
Paahdettu maa-artisokkapyree
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Ei haittaa, vaikka artisokat tummuvat. Hienonna sipulit. Paahda maa-artisokat kattilassa öljyssä kauniin tummanruskeaksi; ne saavat paahtua reilusti. Lisää voi ja sipuli ja paista pari minuuttia.
- Lisää vettä, niin että kasvikset juuri peittyvät. Hauduta kypsäksi, noin 10 min.
- Siivilöi kasvikset liemestä ja soseuta ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella paksuksi pyreeksi. Ohenna pyreetä tarvittaessa liemellä.
- Vinkki! Pyreetä syntyy noin 6 dl, ja sitä riittää kahteen risottoon. Pyree kestää hyvin pakastuksen.