Tattirisotto
Ainekset
Työvaiheet
Jos käytät kuivattuja tatteja. Laita sienet veteen likoamaan joitakin tunteja ennen valmistusta. Kuori ja silppua sipulit.
Öljyä iso teflonpannu ja lisää sipulit pannulle ja sekoita. Kuumenna pannulla sipuleita sekoitellen kunnes pannu on kuuma- mutta älä ruskista sipuleita. Lisää sekaan riisit ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Kuullota riisejä ja sipuleita miedolla lämmöllä 2 min ja lisää sitten valkoviini tai sitruunavesi kerralla pannulle. Keitä sekoitellen kunnes neste olkaa haihtua. Lisää ensin liemi ja sienien liotusvesi pienehköissä erissä niin, että seos pysyy koko ajan löysänä eikä tartu pannun pohjaan. Lisää samalla ohuet sienen viipaleet tasaisesti pannulle ja sekoita. Lisää kevyesti suolaa ja valkopippuria.Hauduta kannen alla miedossa lämmössä ja lisää aina välillä nestettä kunnes riisit ovat sopivasti pehmenneet. Ota pannu pois kuumalta levyltä. Varistele pinnalle juustojauhe ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Jos risotto tuntuu paksulta, notkista tilkalla lämmintä vettä. Tarkista maku ja tarjoile välittömästi.
Vinkki: Tuoreet siitakkeet ovat ohuina suikaleina tatin oloisia, mutta oikeista herkkutateista tulee voimakkaimman makuinen risotto. Kuivattuja tatteja käytettäessä pitää myös sienien liotusvesi käyttää risoton valmistukseen. Liemikuutiossa ja juustojauheessa on paljon suolaa, joten suolan suhteen kannattaa olla varovainen, tai jättää kokonaan lisäämättä.
Tämä risotto sopii todella hyvin pannulla tai uunissa paistettujen lohimedaljonkien kanssa tarjottavaksi ( makua taittamaan lisukkeeksi vielä marinoituja inkiväärisuikaleita pieni määrä lautaselle), mutta on herkullista myös sellaisenaan. Annos riittää lisukkeena 6:lle syöjälle tai kahdelle lisukkeena ja kahdelle pääruokana.
Risoton voi valmistaa myös kaupan tuoreista pienistä herkkusienistä ( sienet viipaloidaan ohuiksi viiipaleiksi ja lisätään risottoon muiden sienien tapaan). Maku on kuitenkin huomattavasti ohuempi ja miedompi.