Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2922 reseptiä.
Linkitetty 471 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Näissä gluteenittomissa kaurasämpylöissä on vastustamattoman pehmeä rakenne ja herkullinen maku. Ota ohje talteen!

Kiitos kaikille tästä sämpyläohjeesta palautetta antaneille! Olemme nyt testanneet ohjeen uudelleen ja muokanneet ainesuhteet sellaisiksi, että sämpylät onnistuvat varmasti. Lisäsimme myös jauhojen tuotemerkit, joiden avulla löydät oikeat pakkaukset kaupasta.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

5
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  3. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Anna sämpylöiden kohota peittämättä 20-30 minuuttia. On tärkeää, etteivät sämpylät kohoa liikaa, jotta ne säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia.

Kommentit (58)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Vierailija

Ei kyllä onnistunut tällä uudellakaan ohjeella. Lässähtäneitä sämpylöitä tuli.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Korjauksen korjaus! Ohje on nyt kunnossa. Olen pahoillani, olin testatessa pienentänyt myös alkuperäisen ohjeen nesteen ja öljyn määrää ja unohtanut merkitä sen ohjeeseen. Nyt kannustan kaikkia gluteenittomista sämpylöistä innostuneita kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli vielä uskallatte. Kertokaa myös kokemuksenne. Kiitos! 

Tosiaan fantastiset sämpylät

Kiitos! Sämpylät onnistuivat oikein hyvin, vaikka korvasin piimän vedellä (ei jaksettu lähteä kauppaan) ja lisäsin 2rkl perunakuitua mukaan. Tuli todella pehmeät!

Hämmentynyt

Sämpylät kohoavat ja ovat mahtavan näköisiä, kun ne ottaa uunista. Jäähtyessään kuitenkin menevät huomattavasti kasaan. Missä vika?

Näytä kaikki kommentit (58)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Päivi Ristell

Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Bellojen saaristopiirakka

Ainekset

600
g
pakastelehtitaikinaa (esim. Myllyn Paras iso lehtitaikinalevy)
125
g
Västerbotten-juustoa raasteena
5
kypsää perunaa
PIPARJUURIRANSKANKERMA
1
prk
ranskankermaa
½
tuubi pipajuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta
½
sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
LISÄKSI
3
vartta kesäsipulia
tilliä
100
g
muikun- tai siianmätiä
200
g
kylmäsavulohta mustapippuria
(ruohosipulinkukkia)
PÄÄLLE
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  2. Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.

  3. Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.

  4. Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.

  5. Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2922 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Valkoinen pizza eli bianco on mainio alunen broccolinille. Sinihomejuusto sopii lisättäväksi sekä ennen uunia että vasta sen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 kpl
Valmistusaika
15 min + kohotus ja kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pizza bianco

Ainekset

TAIKINA
25
g
hiivaa
2
dl
vettä
½
tl
suolaa
½
tl
oliiviöljyä
1
luomusitruunan kuori hienoksi raastettuna
n. 5
dl
vehnäjauhoja
TÄYTE
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
½
tl
suolaa
400
g
varsiparsakaaleja (broccolini)
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
hasselpähkinöitä
150
g
sinihomejuustoa (esim. Aura)
n. 6
dl
rucolanlehtiä
(oliiviöljyä)

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Raasta sitruunan kuori ja lisää taikinaan. Alusta jauhot joukkoon. Anna kohota lämpimässä noin 30 minuuttia.

  2. Yhdistä ricotta, ranskakerma ja suola. Halkaise broccolinit ja pyörittele öljyssä.

  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kaada taikina pöydälle, jaa se kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli ne ohuiksi pizzapohjiksi (Ø noin 25 cm) erillisille leivinpapereille.

  4. Laita tyhjä pelti uuniin. Lusikoi ricottaseosta pizzapohjalle, asettele broccolineja ja ripottele pähkinöitä päälle. Liu’uta pizza varovasti leivinpaperin kanssa kuumalle pellille. Paista 8–10 minuuttia, kunnes pizza on kypsä. Tee samoin loput pizzat.

  5. Murustele sinihomejuustoa ja ripottele rucolaa kuuman pizzan päälle. Viimeistele halutessasi oliiviöljyllä.

Kommentit (1)

Vierailija

Se on pizza bianca uskokaa nyt!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2922 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rapsahtava lehtitaikinapohja, parsa ja hollandaisekastike sekä ilmakuivattu kinkku muodostavat kesän herkuimman piirakan, jossa oikaistaan kaupan taikinalla ja hollandaisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
20 min + paistaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hollandaise-parsapiiras

Ainekset

1
(400 g)
esikaulittu voitaikinalevy
1
iso kananmuna
n. 200
g
vihreää parsaa
2
dl
valmista hollandaisekastiketta (esim. Home Chef)
PÄÄLLE
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
8
viipaletta ilmakuivattua kinkkua
KORISTELUUN
paahdettuja pinjansiemeniä, miniversoja

Työvaiheet

  1. Sulata taikina juuri ja juuri sulaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Kauli taikina leivinpaperin päällä hieman ohuemmaksi ja siirrä pellille. Leikkaa taikinan reunaan terävällä veitsellä n. 2 cm:n levyinen kehys siten, ettei veitsi osu ihan taikinan läpi. Pistele haarukalla reikiä kehyksen sisällä olevaan taikinaan. Voitele reunat kevyesti vatkatulla munalla.

  3. Paista taikinalevyä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen ja kohonnut.

  4. Valmistele täytteet pohjan paistuessa. Napsauta parsoista kovat tyvet pois. Halkaise parsat. Miniparsat voi käyttää sellaisenaan. Yhdistä hollandaise ja reunojen voitelemisesta yli jäänyt kananmuna.

  5. Ota esipaistettu pohja pois uunista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  6. Painele taikinan kohonnutta keskiosaa lusikalla hieman tasaisemmaksi. Lusikoi päälle hollandaise-munaseos. Nosta pinnalle parsat. Jatka paistamista noin 15 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä.

  7. Lisää jäähtyneen piirakan päälle hienoksi raastettua sitruunankuorta, mustapippuria ja ilmakuivattua kinkkua. Viimeistele kevyesti paahdetuilla pinjansiemenillä, versoilla ja halutessasi kukilla.

Kommentit (0)