Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2212 reseptiä.
Linkitetty 391 keittokirjaan.
Ohje Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Näissä gluteenittomissa kaurasämpylöissä on vastustamattoman pehmeä rakenne ja herkullinen maku. Ota ohje talteen!

Kiitos kaikille tästä sämpyläohjeesta palautetta antaneille! Olemme nyt testanneet ohjeen uudelleen ja muokanneet ainesuhteet sellaisiksi, että sämpylät onnistuvat varmasti. Lisäsimme myös jauhojen tuotemerkit, joiden avulla löydät oikeat pakkaukset kaupasta.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

5
dl
piimää
25
g
tuorehiivaa
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  3. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Anna sämpylöiden kohota peittämättä 20-30 minuuttia. On tärkeää, etteivät sämpylät kohoa liikaa, jotta ne säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia.

Kommentit (43)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Vierailija

Ei kyllä onnistunut tällä uudellakaan ohjeella. Lässähtäneitä sämpylöitä tuli.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Korjauksen korjaus! Ohje on nyt kunnossa. Olen pahoillani, olin testatessa pienentänyt myös alkuperäisen ohjeen nesteen ja öljyn määrää ja unohtanut merkitä sen ohjeeseen. Nyt kannustan kaikkia gluteenittomista sämpylöistä innostuneita kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli vielä uskallatte. Kertokaa myös kokemuksenne. Kiitos! 

Tosiaan fantastiset sämpylät

Kiitos! Sämpylät onnistuivat oikein hyvin, vaikka korvasin piimän vedellä (ei jaksettu lähteä kauppaan) ja lisäsin 2rkl perunakuitua mukaan. Tuli todella pehmeät!

Hämmentynyt

Sämpylät kohoavat ja ovat mahtavan näköisiä, kun ne ottaa uunista. Jäähtyessään kuitenkin menevät huomattavasti kasaan. Missä vika?

Näytä kaikki kommentit (43)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Parsa-tofu-piirakka maistuu niin kasvis- kuin sekasyöjille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-tofu-piirakka

Ainekset

POHJA
100
g
huoneenlämpöistä maidotonta margariinia
2
dl
hienoa gluteenitonta jauhoseosta
¼
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
½
dl
vegaanista juustoraastetta
TÄYTE
1
pkt (noin 350 g)
pehmeää silken tofua
100
g
kaupan valmista hummusta
2
rkl
ravintohiivahiutaleita
1
rkl
perunajauhoja
1
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
LISÄKSI
500
g
vihreää parsaa
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Tee pohja. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Nypi rasva jauhoihin. Sekoita joukkoon kasvijuustoraaste ja kylmä vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja painele ohueksi (26–28 cm:n) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

  2. Mittaa kaikki täytteen ainekset keskenään ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

  3. Kuori parsat ja napsauta puumainen kanta irti. Ota sivuun 5 parsaa ja puolita ne pituussuunnassa koristeeksi piirakan päälle. Paloittele loput parsat pieniksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista parsaa ja valkosipulia noin 3 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät ja saavat väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.

  5. Sekoita parsa ja valkosipuli täytteen joukkoon ja kaada piirakkapohjan päälle. Nosta koristeparsat päälle ja sudi hieman oliiviöljyä pinnalle.

  6. Paista 35–40 minuuttia, kunnes piirakan täyte on kypsynyt. Anna jäähtyä ja tarjoa huoneenlämpöisenä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2212 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Leikkaaminen paljastaa voileipäkääretortun kauniit kierteet. Kun katat lisukkeeksi savulohta ja kinkkua, saat nälkäisimmätkin vieraat myhäilemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 palaa
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Voileipäkääretorttu

Ainekset

16
palaa
täysjyväpaahtoleipää
KOSTUTUS
dl
vettä
¼
dl
sitruunamehua
TÄYTE
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
fetaa
1
dl
arrabiatta-pestoa (esim. Pirkka)
1
kurkku
1
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
dl
minttua hienonnettuna
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
prk (á 200 g)
tuorejuustoa
1
dl
turkkilaista jogurttia
KORISTEEKSI
kurkkua, hunajamelonia, oliiveja, minttua, ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Lado leivät leivinpaperille suorakaiteen muotoon. Kostuta leivät sitruunamehun ja veden seoksella ja painele leipien reunat tiiviisti kiinni toisiinsa.
  2. Soseuta tuorejuusto ja feta tahnaksi. Levitä tahna leipälevylle. Jos seos on liian paksua, notkista sitä sitruunamehulla. Levitä pesto juuston päälle.
  3. Halkaise kurkku ja koverra siemenet lusikalla. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja purista raasteesta nestettä pois. Hienonna ruohosipuli ja minttu. Levitä kurkkuraaste ja yrtit levyn päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Kääri leipälevy rullalle kääretortun tapaan ja jätä se saumapuoli alaspäin. Kiedo leivinpaperi ympärille tiukaksi kääreeksi. Nosta käärö vähintään 8 tunniksi viileään vetäytymään.
  5. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti yhteen ja levitä seos voileipäkakun pinnalle. Koristele kakku kurkkunauhoilla, palloraudalla pyöräytetyillä hunajamelonipalloilla, oliiveilla, mintulla ja ruohosipulilla.
Sport on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kuituja ja hedelmiä sisältävä rahka on mainio välipala. Pakkaa rahka ja mysli omiin rasioihinsa ja ota töihin iltapäivän evääksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitrusrahka kaura-chiamyslillä

Ainekset

MYSLI
1
dl
kaurahiutaleita (gluteeniton)
2
rkl
kauraleseitä (gluteeniton)
1
rkl
chiasiemeniä
1
rkl
hunajaa
1
rkl
öljyä
ripaus
suolaa
SITRUSRAHKA
3
dl
maitorahkaa (laktoositon)
½
dl
mandariinimehua
4
dl
kuutioituja sitrushedelmiä (esim. verigreippiä, appelsiini, mandariinia, kumkvatti)
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Sekoita myslin aineet kulhossa tasaiseksi. Paahda mysliä kuivalla, kuumalla paistinpannulla noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.

  2. Sekoita rahkan joukkoon mandariinimehu. Leikkaa mieleisiäsi sitrushedelmiä nahattomiksi, pieniksi kuutioiksi. Sekoita hedelmäkuutiot ja hunaja rahkan joukkoon. Lusikoi rahka tarjoilukippoihin ja nauti jäähtyneen myslin kanssa.

Sport on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Surauta päivän päätteeksi kaurapitoinen smoothie. Saat reippaasti kuitua, proteiinia ja vitamiineja. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Back on track -smoothie

Ainekset

2
banaania
1
mango kuutioina
1
dl
jäisiä mustaherukoita
½
dl
voimakauraa (esim. Fazer Alku)
4
dl
kauramaitoa
2
kiiviä

Työvaiheet

  1. Mittaa blenderiin kaikki smoothieaineet kiiviä lukuun ottamatta. Anna käydä tasaiseksi. Kaada juoma laseihin. Leikkaa kiivi kuutioiksi smoothien pinnalle.