Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Mikä maku! Yön yli kohonnut taikina on ihanasti hieman hapan, ja tämä leipä säilyy tuoreena pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä (vuoka noin 20 x 10 cm)
Valmistusaika
5 min + kohotusaika 8 t + paistoaika noin 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vuokaleipä yön yli

Ainekset

3
dl
kylmää vettä
¼
pala tuorehiivaa
1
tl
suolaa
6 dl + 1 rkl
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon. Liota hiiva nesteeseen. Hiiva toimii kylmässäkin vedessä, kun kohotusaika on pitkä. Sekoita suola joukkoon.
  2. Sekoita jauhot veteen desilitra kerrallaan. Lisää viimeinen desilitra jauhoja taikinaan kahdessa erässä niin, että ripottelet jauhoja taikinan ja kulhon väliin samalla, kun nostelet taikinaa hellästi käsin tai nuolijalla ja irrotat sitä kulhon reunoista. Taikina on hyvin pehmeä ja melko löysä.
  3. Kaada taikina suoraan silikoniseen leipävuokaan. Laita 1 ruokalusikallinen jauhoja teesiivilään ja jauhot vuokaan taikinan päälle. Nosta leipä jääkaappiin nousemaan yön yli.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja nosta leipä heti kylmään uuniin. Paista leipää yhteensä noin tunti.

Vinkki! Voit korvata osan jauhoista (jopa 3 dl) graham- tai ruisjauhoilla. Voit käyttää myös sämpyläjauhoja.

Vuoalla on väliä. Silikoninen leipävuoka on tämän leipän valmistukseen paras. Yön yli kohotettu leipä paistuu siinä rapeaksi ilman ylimääräistä rasvaa. Jos käytät kuitenkin alumiinista leipävuokaa, voitele se öljyllä. Se kuitenkin hieman heikentää taikinan kohoamista, sillä öljy on raskasta.

Kommentit (13)

Vierailija

Mikä paistolämpötila?

Vierailija

Uunin lämpötila?

Eetlas

Yleiskoneen ja kiertoilmauunin käyttäjät joutuvat soveltamaan ohjetta. Odottelen heidän ja pinnoitettujen leipävuokien käyttäjien kokemuksia.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kiitos tarkkasilmäisille kommentoijille - uunin lämpötila oli unohtunut kirjata mukaan, se on nyt lisätty!

Vierailija

En kyllä sanois että löysä ja pehmeä taikina :D Saati että kaataa sais vuokaan. Tai sit mulla on paha laskuvirhe jauhojen kanssa nyt kahdesti ollu

Vierailija

Toimiiko kuivahiivan kanssa?

Käyttäjä2503
Seuraa 
Liittynyt2.7.2017

Eipä tullut lähellekään luvatun herkullista leipää. Mittasin kaikki aineet huolellisesti (korvasin vinkin mukaan puolet vehnäjauhoista ruisjauhoilla), nostatin ohjeen mukaan ja paistoin kertakäyttöisessä kartonkivuoassa. Lopputuloksena oli likilaskuinen koppura. Mahtaako ohjeen jauhomäärä olla liian suuri, vaikuttaako ruisjauho vai mikä mahtoi mennä näinkin pahasti pieleen?

Mie vaan

Onko kukaan onnistunut teflon vuoassa tekemällä?  

Maarittytti

Mä teen yön-yli-leivän AINA tällä ohjeella:
2,5 dl sämpyläjauhoja
4 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
6 dl kylmää vettä
1/2 tuorehiivaa
2,5 tl suolaa
Sekoita hiivapala veteen, kunnes se on sulanut. Lisää jauhot ja suola. Voit myös laittaa esim seesaminsiemeniä tai vastaavaa. Anna hautua liinan/kannen alla aamuun. Kaada taikina jauhotetulle tiskipöydälle ja muotoile pyöreäksi ja laita reunat paljon alla. Anna kohota liinan alla 30 min. Uuni 225 ja sinne pata alusta asti lämpiämään. Mä laitan vähän öljyä padan pojalle. Taikinapallo sellaisenaan pataan ja kansi päälle. 30-35 min ja sitten kanske pois ja 15 min ilman kantta, että tulee rapea pinta.

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Aika pieni taikina, mahtaakohan onnistua puolitoista- tai kaksinkertaisena? Kellään kokemuksia?

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Testasin. Hyvää ja maukasta tuli mutta paranamisen varaa on vielä.
Lisäsin reseptiin 50 % kaikkea ja vehnäjauhoista korvasin 1,5 dl täysjyvävehnällä. Sekoitin taikinan aluksi ohjeen mukaisesti erissä nesteeseen isolla pallovispilällä rauhallisesti pyörivin liikkein, ei vispaten, ja lopuksi isolla nuolijalla. Ohjeen viimeistä vaihetta en tajunnut, koska taikina oli niin löysää. Kaadoin taikinan 2+ litran päällystettyyn metalliseen vuokaan (ylämitat 29 x 13,5 cm, korkeus 7 cm). Jauhotin ja laitoin jääkaappiin. Se oli noussut jo reunoihin asti (vajaa tuplaksi) muutaman tunnin päästä. Jääkappiaika oli noin 12 tuntia, taisi olla liian pitkä, koska taikina oli lässähtänyt. Paistoin ohjeen mukaisesti mutta 1:20 h (mittasin sisälämmöksi 98°C). Leipä oli tarttunut pohjastaan vuokaan ja oli erittäin hankala saada irti ehjänä.
Lopputulos: Hyvän makuinen ja kuohkea leipä vaikka olikin hieman litteä. Rapea kuori.
Opit: Vuoka oli liian laakea ja silikonivuoka on nyt hankintalistalla. Soveltamani taikinan koko tuntuu sopivalta, suolaa voisi kuitenkin lisätä (tl:n sijasta rl). (Sääli, ettei kommentteihin voi lisätä kuvia.)

Vierailija

Kysymys 1: Peitetäänkö vuoka jääkaappikohotuksen ajaksi?
Kysymys 2: Tehdäänkö viiltoja ennen paistoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Lempeistä lempein uunikaurapuuro saa kauniin hillasilmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Hitaasti haudutettu kaurapuuro

Ainekset

4
dl
isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
5–6
dl
täysmaitoa
25
g
voita
LISÄKSI
5
dl
lakkoja (pakaste tai tuore)
2
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa hiutaleet uunivuokaan. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja suola. Peitä vuoka foliolla ja laita se 100-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

  2. Lisää puuroon maito ja voi. Laita puurovuoka syvälle uunipellille ja täytä pelti vedellä. Hauduta puuroa uunissa vesihauteessa toinen tunti.

  3. Nosta uunin lämpötila 120 asteeseen. Voit lisätä puuroon tarvittaessa tilkan maitoa. Kypsennä vielä 30 minuuttia.

  4. Sulata pakastetut lakat. Sekoita marjoja ja sokeria kulhossa niin, että marjat mehustuvat. Tarjoa puuron kera. Lisää halutessasi voisilmä.