Me Naiset on lisännyt 1500 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Keitetyt ja uppopaistetut kananmunat maistuvat makeansuolaisen kastikkeen, thaibasilikan ja chilin kanssa vaikka brunssilla.

Joskus reseptin taustalla oleva tarinanpoikanen tekee ruoasta mielenkiintoisen.

Thaimaalaiset vävyn munat ovat keitettyjä ja friteerattuja kananmunia, jotka tarjotaan chilin, thaibasilikan ja makeansuolaisen kastikkeen kanssa. Tarinan mukaan tämä kananmuna-annos on tyttärensä huonosta kohtelusta tulistuneen äidin viesti vävylleen.

Katuruokaklassikosta saa hyvän lisän ja jutun juurta vaikka brunssille.

Mutta entä kananmunien friteeraaminen? Onko se vaikeaa?

Riittävän kiinteiksi keitettyjen kananmunien uppopaistaminen käy melko helposti. Tärkeintä on kuivata kuoritut kananmunat kunnolla, jotta välttyy kuumilta öljyroiskeilta. Friteeratessa on hyvä pitää myös kansi käden ulottuvilla.

Kananmunat sopivat tarjottavaksi puolitettuina kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalaiset vävyn munat

Ainekset

6
kananmunaa
5
salottisipulia
¼
dl
rypsiöljyä
Kastike
¾
dl
ruokosokeria
3
rkl
vettä
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
½
dl
kalakastiketta
Uppopaistamiseen
noin ½
l
rypsiöljyä
Päälle
2
tuoretta punaista chiliä (viipaleina)
tuoretta thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja kuori varovasti kylmän veden alla. Taputtele huolella kuivaksi talouspaperilla ja siirrä sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Laita ne ja rypsiöljy paistinpannuun miedolle lämmölle (jotta sipuli ei kärähdä). Lisää lämpöä ja paista välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta sipulit paperin päälle valumaan.

  3. Tee kastike. Mittaa sokeri ja vesi puhtaalle paistinpannulle. Keitä 2 minuuttia keskilämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Lisää tamarinditahna ja kalakastike ja keitä melko kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Pidä kastike lämpimänä.

  4. Täytä noin kolmasosa kattilasta öljyllä ja kuumenna öljy 180 asteiseksi. (Jos et omista lämpömittaria, voit testata kuumuutta tiputtamalla leipäpalan öljyyn. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala paistuu öljyn pinnalla kauniisti kuplien). Uppopaista munia noin 4 minuuttia, nosta paperin päälle valumaan.

  5. Puolita kuumat munat tarjolle ja valuta päälle kastiketta. Tarjoa rapean salottisipulin, thaibasilikan ja chilin kanssa.

Kommentit (5)

Meikö

Miksi tätä kalakastiketta tungetaan joka reseptiin? Kalalle allerginen kysyy?

Vierailija

Voi käyttää soija kastiketta kala kastikkeen asemesta.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Vierailija

Kalakastike kuuluu thaimaalaisen ja "thaimaalaisen" ruokaan. Itse en yleensä käytä sitä hajun vuoksi. Mies ei nimittäin pidä sen hajusta. Aivan hyvää tulee ilmankin, mutta kyllä kalakastike antaa ruoalle oman erityisen makuvivahteensa. Soijakastiketta voi käyttää kalakastikkeen sijasta.
Tätä ohjetta aion kokeilla. En olekaan ennen syönyt friteerattuja kananmunia. Mietin voisiko tätä tehdä viiriäisen munista. Ne olisivat jänniä friteerattuina aivan jonkun muunkin ruoan kanssa.

Morlen

Kala-allergisille löytyy kalakastikkeen korvaamisehdotuksia netistä. Myynnissä on vegaanista "kalakastiketta", jotkut ehdottavat mietoa soijaa, toiset Braggs liquid aminoa ja ohjeita löytyy omiin sekoituksiin. Thaimaalainen kalakastike tuo ruokaan suolaista umamin makua ja vaikka se ei olekaan täydellisesti korvattavissa on monia vaihtoehtoja jotka antavat ruoalle tällaista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tuore timjami maustaa herukkavispipuuron, jossa on punaisia sekä vihreitä tai mustia herukoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Herukkavispipuuro

Ainekset

2
dl
punaherukoita
2
dl
musta- tai viherherukoita
5
timjaminoksaa
1
l
vettä
dl
täysjyvämannasuurimoita
dl
sokeria
¼
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista marjat. Sido timjaminoksat keittiönarulla kimpuksi.

  2. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Vatkaa joukkoon mannasuurimot, herukat, sokeri ja suola. Lisää timjamikimppu.

  3. Sekoita ja anna kiehua välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Ota timjamikimppu pois kattilasta.

  4. Jäähdytä puurokattila kylmävesihauteessa. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Teemu Aura KUVA Outi Neuvonen

Sämpylät saavat makua raskista eli esitaikinasta. Sen annetaan tekeytyä 12 tuntia, samoin kuin kaurahiutaleiden. Tämä takaa maukkaan ja pehmeän lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
45 min + 13 h
Vaikeustaso
Helppo

Teemu Auran sämpylät

Ainekset

RASKI
230
g
kylmää vettä
230
g
puolikarkeita vehnäjauhoja
3
g
kuivahiivaa
TOISEEN KULHOON
70
g
kaurahiutaleita
130
g
kylmää vettä
LISÄKSI
3
g
kuivahiivaa
230
g
kylmää vettä
8
g
suolaa
460
g
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Tee raski eli esitaikina. Sekoita kylmä vesi, vehnäjauhot ja kuivahiiva kulhossa yhteen ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli tai 12 tuntia.
  2. Mittaa toiseen kulhoon kaurahiutaleet sekä kylmä vesi ja anna turvota huoneenlämmössä yhtä kauan kuin raski.
  3. Kun raski ja kaurahiutaleet ovat tekeytyneet 12 tuntia, lisää raskin joukkoon turvonneet kaurahiutaleet sekä loput aineet.
  4. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia.
  5. Ripottele jauhoja taikinan molemmille puolille ja laita taikina kulhoon tai pellille lepäämään noin 30 minuutiksi.
  6. Kumoa levännyt taikina jauhotetulle pöydälle.
  7. Painele taikina varovasti neliön muotoiseksi, noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi (tarkoitus on, että taikinaan jäisi vielä ilmakuplia).
  8. Leikkaa levystä veitsellä 16 neliön tai kolmion muotoista palaa (muodolla ei ole väliä).
  9. Asettele palat paistopellille, peitä pelti kelmulla. Anna palojen kohota huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes palat ovat pulleita, tai laita peiteltynä jääkaappiin ja paista seuraavana päivänä.
  10. Ripottele sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ennen paistamista.
  11. Nosta pelti 240-asteiseen kiertoilmauuniin. Heitä kahvikupillinen vettä uunin pohjalle. Veden voi kaataa myös uuninkestävään kulhoon tai vuokaan, jonka jättää uuniin sämpylöiden paistamisen ajaksi.
  12. Paista sämpylöitä 10–12 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Mulla ei ole kiertoilmauunia, niin pitänee paistaa nuo 225 asteessa, missä lämmössä sämpylät yleensä paistankin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesäinen toast lastataan grillissä paistetuilla tomaateilla ja viimeistellään oliiviyrtillä. Oliiviyrtti maistuu nimensä mukaisesti oliiveilta ja sopiikin erinomaisesti välimerellisten ruokien maustajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-oliiviyrttitoast

Ainekset

4
viipaletta maalaisleipää
4
tl
oliiviöljyä
4
oksaa oliiviyrttiä
MASCARPONELEVITE
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
2
tl
sitruunamehua
1
dl
mascarponea
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
GRILLATUT KIRSIKKATOMAATIT
8
kirsikkatomaattia
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
kuivattua basilikaa
½
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
syötäviä kukkia, tilliä ja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin kirsikkatomaatit. Puolita tomaatit ja laita ne leikkauspinta ylöspäin foliovuokaan. Valuta päälle öljyä. Mausta basilikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Grillaa epäsuoralla lämmöllä n. 15 minuuttia kannen alla, kunnes tomaatit ovat sopivan pehmeitä.

  2. Valmista tomaattien kypsyessä mascarponelevite. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista tilkka mehua. Mausta mascarpone sitruunankuorella ja -mehulla, suolalla ja pippurilla.

  3. Sipaise leiville öljyä. Grillaa leipiin kaunis väri ja rapea pinta.

  4. Levitä mascarponeseos leiville. Lisää oliiviyrtti ja grillatut tomaatit. Koristele halutessasi syötävillä kukilla, tillillä ja pinjansiemenillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3021 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Soseutetut mansikat värjäävät rahkan hennon punaiseksi. Marengit tuovat rakennetta ja tuore minttu mukavaa raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Eton mess -mansikkarahka

Ainekset

1
l
tuoreita mansikoita
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1
tlk (250 g)
maitorahkaa
½
dl
sokeria
12
marenkia
1–2
oksaa tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Perkaa mansikat. Soseuta puolet mansikoista survimella tai sauvasekoittimella. Viipaloi loput.

  2. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja soseutetut mansikat. Mausta sokerilla.

  3. Kokoa annokset jälkiruokakulhoihin. Laita pohjalle rahkaseosta ja viipaloituja mansikoita. Murenna kulhoihin marenkeja ja toista kerrokset, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Koristele mintulla.

Kommentit (0)