Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 483 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Tingi ajasta, älä mausta! Tomaattinen kalaseljanka on pikaruokaa parhaimmillaan. Liemessä maistuvat piparjuuri ja maustekurkku, smetananokare sitoo maut lempeästi yhteen.

Kevyet keitot sopivat hyvin arjen ruokalistalle. Jos aikaa on vähän tai ruoanvalmistuksessa haluaa muuten vain oikaista, kannattaa ainekset hakea kaupan pakastealtaasta.

Helppoon kalaseljankaan tarvitaan juuressuikaleita, pakastekalakuutioita sekä isoja katkarapuja. Veistä ja leikkuulautaa käytetään vain mauste- tai suolakurkun ja tillin pilkkomiseen.

Tomaattinen liemi on paitsi kevyt, myös erittäin maukas. Salaisuutena on liemeen puristettu piparjuuritahna, joka toimii mahtavan hyvin maustekurkun ja raikkaan sitruunan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
¼
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyreetä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
ps (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
ps (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku tai suolakurkku
1
ruukku
tilliä
1
sitruunan mehu
(½–1
tl
suolaa)
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyree ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  2. Jos katkaravut ovat vielä jäisiä, huuhtele ne siivilässä haalealla vedellä ja valuta hyvin. Leikkaa mauste- tai suolakurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  3. Kuumenna keitto, mutta älä keitä.
  4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (sitä saattaa olla jo riittävästi, jos keittoon on käytetty suolaista kalalientä ja suolakurkkua). Tarjoa smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (10)

Ugh

Ei maustekurkkua, vaan aitoa venäläistä suolakurkkua. Niissä on vissi ero, venäläinen ei ole etikkaliemessä.  Osan liemestä  (ja samalla suolasta) voi korvata suolakurkkujen liemellä, niin saa autenttisen maun. Älä missään tapauksessa kuitenkaan käytä maustekurkkujen etikkalientä,  ovat kaksi täysin eri asiaa.

solnyi ogurets

Jostakin kumman syystä Suomessa kuvitellaan, että seljanka on kalasoppaa. Venäjällä seljanka on yleensä soppa jossa on useampaa erilaista lihaa. Kyllä kalaseljankaakin joskus harvoin olen tavannut, kuten myös sieniseljankaa, mutta ne edustavat muutamaa prosenttia venäläisistä seljankaesiintymistä.

Venäläinen suolakurkku valmistetaan hapattamalla saman tapaisesti kuin hapankaali. Tomaatti , suolakurkku ja sen liemi (rassol), ovat ainesosat, joita ilman soppaa ei voi luokitella seljaankaksi.

Vierailija

Onkohan tuossa juuressuikaleiden määrä ihan kohdillaan? Tuntuu näin äkkiseltään, että nestettä on liikaa verrattuna kiintoaineisiin varsinkin, jos pitäisi 6 henkilölle riittää.

Niinaska

Ai kun tuli ihanaa soppaa. Siinä on resepti miun makkuun

Vierailija

Samaa ajattelin, että määrät eivät ole kohdallaan. Ei ainakaan syöjien määrä - ohjeella tulisi 50 grammaa kalaa per syöjä.

Vierailija

Kun huuhtelet katkaravut vedellä, huuhtelet kaikki maut viemäriin....

Kat F

Ite aattelin kokeilla tätä tässä lähiaikoina, vaikuttaa sen verran mukavalta reseptiltä. Laittanen kuitenkin kaksi pussia pakastevihanneksia ja yhden tuoreen sipulin ainakin,  ja pienet katkaravut saavat kelvata, ja mennä suoraan pussista sulamaan keittoon ilman mitään makujen huuhtelua. Ja todellakin venäläistä hapankurkkua, ei meille edes saa muuta ostaa, mies ei siedä etikkasokeriliemikurkkuja lainkaan :D Mutta uskoisin että tulee hyvää, nimenomaan tuo piparjuuri ja maustepippuri kuulostavat tosi lupaavilta mausteilta tämän tyyppiseen ruokaan. Ehdottomasti siis kokeiluun!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Tein pienet muutokset ohjeeseen:

- ohjeen annosmäärä on näillä ainesuhteilla lähempänä neljää kuin kuutta

- maustekurkun lisäksi ohjeessa mainitaan nyt suolakurkku

- suolan määrä on suluissa, sillä varsinkin suolakurkkua käytettäessä valmiissa keitossa saattaa olla jo riittävästi suolaa ilmankin, varsinkin jos käytetty kalaliemi on suolaista

- katkaravut huuhdellaan haalealla vedellä siivilässä vain, jos niitä ei ole huomannut sulattaa ensin hitaasti jääkaapissa ja valuttanut sulatusvesiä pois (nopea sulatus on todennäköisesti tarpeen, koska kyse on pikaisesti valmistettavasta keitosta ja muutkin ainekset napataan suoraan pakkasesta käyttöön)

Vierailija

Ihana soppa kylmän talvipäivän ulkoilun jälkeen. Tarpeeksi makua liemessä.

Keittofani

Keitossa on aivan liikaa lientä ja liian vähän kasviksia. Sipuli puuttuu. Ei valitettavasti mene jatkoon kuin vahvasti tuunattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat sydänsalaatit voi paistaa paistetun lohen kaveriksi nopeasti pannulla, jolloin ne säilyvät mukavan rapeina. Raikkaassa kastikkeessa on linssien ansiosta myös proteiinia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin sydänsalaatti ja linssikastike

Ainekset

2
pss (á 200 g)
sydänsalaattia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
KASTIKE
1
prk (n. 380 g)
käyttövalmiita vihreitä linssejä
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Aloita kastikkeesta. Valuta linssit siivilässä. Hienonna persilja. Laita linssit ja yrtit sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja soseuta tasaiseksi. Jos kastike on paksua, lisää tilkka vettä.

  2. Halkaise sydänsalaatit pitkittäin. Sivele pintaan öljyä. Laita salaatit leikkuupinta alaspäin pannulle tai grilliparilalle. Paista noin 5 minuuttia.

  3. Nosta paahdetut salaattilohkot lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta. Tarjoile heti.

VINKKI! Salaatin päälle sopivat myös paistetut leipäkuutiot, paahdetut pähkinät tai tuoreet herneet.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3411 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Tarjoa rapeat kukkakaalit hummuspediltä ja dippaa niitä matkalla haukattavaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikukkakaali

Ainekset

1
pkt (300 g)
tofua, esim. Jalotofu Kylmäsavu tai Aasia
1
kukkakaali
dl
bbq-kastiketta
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
1
rkl
(seesami)öljyä
1
prk
hummusta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele tofu kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa tofu pitkittäin kolmeksi siivuksi. Taittele talouspaperi tofupalojen päälle. Aseta leikkuulauta päälle painoksi 10 minuutiksi.
  2. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi ja pilko ulkolehdet. Laita kukkakaalit ja lehdet kulhoon.
  3. Sekoita bbq-kastikkeeseen savupaprika ja suola. Pyöräytä kastike ja seesaminsiemenet kukkakaalin joukkoon.
  4. Levitä kukkakaalit leivinpaperille uunipellille. Paista rapean kypsäksi noin 10 minuuttia.
  5. Kuivaa ja kuutioi tofu. Paista tofu pannulla rapeaksi. Sipaise tofupaloille seesamiöljyä.
  6. Kuumenna uunin grillivastus. Lisää tofupalat kukkakaalien joukkoon ja grillaa 5 minuuttia.
  7. Tarjoa valmiin hummuksen kanssa.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1189 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Kun mietit, mitä tehdä eilen keitetyistä uusista perunoista, oikea vastaus on perunatortilla eli espanjalainen uunimunakas.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunakas pellillä

Ainekset

1
kg
keitettyjä varhaisperunoita
2
kesäsipulia varsineen
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
Päälle
10
munaa
200
g
turkkilaista jugurttia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
kapriksia
1
ruukku lehtipersiljaa
Pinnalle
sipulinvarsia ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa keitetyt perunat paksuiksi viipaleiksi. Huuhdo ja leikkaa sipulit renkaiksi. Hienonna varret.
  2. Levitä perunat ja sipulit varsia lukuunottamatta leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Sivele öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  3. Riko munat kulhoon. Vatkaa joukkoon jugurtti, suola ja pippuri.
  4. Hienonna lehtipersilja ja ripottele paahtuneiden perunoiden päälle. Lisää sipulinvarret ja kaprikset. Kaada päälle munakasseos. Jatka kypsentämistä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  5. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla.