Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje: Sanna Kekäläinen Kuva: Reetta Pasanen

Kevyesti leivitetyt kotikalapuikot pesevät mennen tullen pakastealtaasta ongitut puikot.

Annoksia
3-4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tilli-jogurttikastike

Ainekset

2
dl
maustamatonta jogurttia
3
rkl
hienonnettua tilliä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
1/4
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli. Sekoita jogurtti, tilli ja sitruunamehu keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun paistat kalapuikot.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla maustettu siika on klassikkoruoka, joka saa uuden kaverin verigreippi-fenkolisalaatista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunisiika, tilliöljy ja fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

4
siikafileetä (yht. 600–800 g)
1
tl
merisuolaa myllystä
ripaus
musta- tai valkopippuria
4
tl
sitruunamehua
1
nippu
tilliä
3/4
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin muusi ja fenkoli-verigreippisalaatti (ks. ohjeet alla).
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Kalojen kypsyessä laita tilli tehosekoittimeen ja lisää melkein kaikki öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
  5. Pirskottele kalojen päälle sitruunamehua. Lusikoi päälle tilliöljy. Tarjoa fenkoli-greippisalaatin ja muusin kanssa.

Puikulaperunamuusi

Ainekset

1
kg
puikulaperunoita
75
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Laita perunakattila takaisin liedelle, että kaikki kosteus haihtuu perunoista.
  2. Lämmitä kerma-maitoseos omassa kattilassaan.
  3. Murskaa perunat. Lisää ensin voi. Lisää sitten kerma-maito vähitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää tarvittaessa enemmän maitoa, jos muusi tuntuu liian tanakalta.

Fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

1
salottisipuli
1
tl
suolaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
2
fenkolia
1
verigreippi tai 2 veriappelsiinia
4
rkl
manteleita
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja valuta etikkaa. Anna maustua 5 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja pippurilla.
  2. Leikkaa fenkolit terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuenohuiksi viipaleiksi. Leikkaa verigreipistä tai -appelsiineista kuoret pois ja viipaloi hedelmäliha.
  3. Paahda manteleita kuumassa, kuivassa pannussa hetki. Pidä mantelit liikkeessä, että ne eivät pala. Rouhi veitsellä.
  4. Sekoita sipuli, fenkoli ja kalvottomat greippiviipaleet.Viimeistele manteleilla ja öljyllä.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Trendikäs rakuuna maustaa mehevän possunfileen.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Possunnoisetit, salaattitahna ja basilika-perunasalaatti

Ainekset

600
g
possun sisäfileetä
4
valkosipulinkynttä
1/2
ruukkua
tuoretta rakuunaa
1 1/2
tl
merisuolaa myllystä
1
tl
mustapippuria myllystä
1+1
rkl
voita ja öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Tee basilika-perunasalaatti ja salaattitahna (ks. resepti alla) valmiiksi.
  2. Puhdista fileet kalvoista ja leikkaa ne noin 3 cm:n paksuisiksi paloiksi. Litistä palat hieman ohuemmiksi.
  3. Kuori ja puolita valkosipulit. Kuumenna voi-öljyseos pannussa. Paista fileepaloja pannussa parissa erässä valkosipulin ja rakuunanoksien kanssa, noin 4 minuuttia molemmin puolin. Tarjoa salaattitahnan ja basilikaperunasalaatin kanssa.

Salaattitahna

Ainekset

2
salottisipulia
3+3
rkl
rypsiöljyä
300
g
salaattia (esim. vuonankaali)
3
rkl
pieniä kapriksia
6
pikkusuolakurkkua (cornichons)
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 3 rkl öljyä keskilämmöllä. Kuullota sipuleita 5 minuuttia. Lisää huuhdellut, kuivatut salaatit pannuun. Paista vielä 1 minuutti sekoitellen.
  2. Laita salaatit ja sipulit tehosekoittimeen kapristen, suolakurkkujen ja sinapin kanssa. Surauta tahnaksi. Lisää öljyä sen verran, että saat lusikoitavan tahnan. Mausta sitruunamehulla, suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  3. Tarjoa tahna possun kastikkeena. Jos kastiketta jää, sen voi tarjota crostinien kanssa.

Vinkki Jos haluat yrttisemmän kastikkeen, korvaa osa salaatista yrteillä, kuten basilikalla, lehtipersiljalla tai oreganolla.

Lämmin basilika-perunasalaatti

Ainekset

1
kg
kiinteämaltoisia perunoita (esim. Siikli)
150
g
pakasteherneitä
2
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
2
rkl
sitruunamehua
1 1/2
dl
öliiviöljyä
1
tl
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Harjaa tai kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, noin 20–30 minuuttia.
  2. Keitä toisessa kattilassa herneitä pari minuuttia.
  3. Viipaloi kevätsipulit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna basilika. Sekoita sipulit, basilika ja sitruunamehu öljyn kanssa. Lohko lämpimät perunat tai riko niitä hieman haarukalla. Yhdistä perunat, herneet ja kastike. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki Jos haluat lisätä yrttisyyttä, minttu ja lehtipersilja sointuvat hyvin basilikan rinnalle. Salaatti maistuu myös haaleana ja kylmänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Panu Pälviä

Meri-Tuuli Väntsin arkibravuureihin kuuluva minestrone on melkein keitto ja melkein pata. Päälle ripotellaan reilusti pecorino-juustoa.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Melkein minestrone

Ainekset

1/2
savoijinkaali tai varhaiskaali
1
rasia
herkkusieniä
1 1/2
l
kasvislientä
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
kuivattua timjamia
(suolaa)
5
dl
pastaa (esim. simpukka tai penne)
1/2
tl
mustapippuria myllystä
100
g
pecorinojuustoa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna kasvisliemi valmiiksi.
  2. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa, lisää kasvikset kattilaan ja kuullota pari minuuttia, kunnes kaali hieman pehmenee.
  3. Lisää kuuma kasvisliemi ja timjami. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kun liemi kiehuu, lisää pastat liemeen ja keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, 8–10 minuuttia.
  4. Mausta valmis ruoka mustapippurilla ja tarjoa raastetun pecorinojuuston kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokonaiset rapeat retiisit dipataan paahteiseen dukkahiin ja hapokkaaseen jogurttiin.  Tämä alkupala on superhelppo, vaikka sen esikuva löytyy Nomasta. Retiisistä voi syödä myös naatit!

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippiretiisit

Ainekset

20
retiisiä naatteineen
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1/2
(luomu) sitruunan kuori raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
Dukkah
1
dl
manteleita
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
seesaminsiemeniä
1 1/2
tl
juustokuminaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele retiisit naatteineen kylmällä vedellä ja anna valua kuiviksi puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
  2. Valmista dukkah. Rouhi mantelit veitsellä. Laita kaikki dukkahin aineet kuumaan pannuun ja paahda pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä hetki.
  3. Lusikoi jogurtti pieneen kulhoon. Raasta sitruunan ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Mausta jogurtti kuoriraasteella ja mehulla. Jaa jogurtti neljään lasiin. Ripottele dukkah jogurtin pinnalle. Nosta retiisit laseihin. Syö retiisit jogurttiin ja dukkahiin dipaten.

Kommentit (0)