Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje: Taina Vuohelainen Kuva: Arto Vuohelainen

Usko tai älä, mutta tähän leipään uppoaa lähes puoli litraa piparjuurta.

Herkulliseen piparjuurileipään piilotetaan liki puoli litraa piparjuurta. Hurjaa määrää ei kannata kauhistella, sillä leipätaikinan siideri ja cheddarjuusto kesyttävät piparjuuren tymäkkyyden. Tuore timjami tekee piparjuurileivästä mainion kalaliemen tai kalakeiton kaverin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
30 min + 1 t + 1 t + 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Siideri-piparjuurileipä

Ainekset

5
dl
omenasiideriä
25
g
tuorehiivaa
2
rkl
hunajaa
6
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kolmen viljan sämpyläjauhoja
1 1/2
rkl
suolaa
1
rkl
kuivattua timjamia
3-4
dl
raastettua piparjuurta
400
g
raastettua cheddaria
1
ruukku
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Voitele 2 leipävuokaa (pituus 20-25 cm).
  2. Lämmitä siideri kädenlämpöiseksi, liuota hiiva ja hunaja siideriin. Yhdistä jauhot, suola ja kuivattu timjami keskenään ja lisää ne nesteeseen. Raasta piparjuuri hienoksi raasteeksi, lisää se ja puolet cheddarista taikinaan. Alusta taikina sileäksi, ja lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Taikina saa jäädä vähän tahmeaksi.
  3. Kauli taikina levyksi (40 x 30 cm). Levitä loput juustoraasteesta levylle. Hienonna tuore timjami ja ripottele se juuston päälle. Rullaa levy kääretortuksi. Puolita rulla 2 tangoksi. Kierrä tankoa kevyesti käsissä ja nosta leipävuokaan. Kohota leipiä leivinliinan alla huoneenlämmössä 1 tunti.
  4. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia, kunnes leivän pinta on ruskea ja leipä kumahtaa pohjaan naputettaessa. Jäähdytä leipiä vähintään 2 tuntia ennen tarjoamista.
  5. Tarjoa kalaliemen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Kyssäkaalista saa ihanan samettisen keiton. Piimä antaa liemeen lempeää hapokkuutta, ja kevätsipuli ja tilli viimeistelevät maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kyssäkaali-piimäkeitto

Ainekset

1
kg
kyssäkaalia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
7
dl
kasvilientä
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tilliä
4
dl
piimää (rasvaa 2 %)
LISÄKSI
1
dl
piimää

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kyssäkaali. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kaali ja suola ja paista noin minuutti. Lisää kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaalit ovat pehmeitä.

  2. Lisää pavut ja keitä 5 minuuttia.

  3. Hienonna kevätsipuli ja tilli ja lisää ne keittoon. Kiehauta ja nosta liedeltä. Lisää piimä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  4. Jaa keitto kulhoihin ja viimeistele annokset piimälorauksella.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.