Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 448 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Huippukokki Jouni Toivasen todella hitaat ribsit vaativat aikaa. Ensin ne marinoidaan, sitten keitetään ja lopulta grillataan. Maku palkitsee.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
30 min + 12 t + 2 t
Vaikeustaso
Vaikea

Todella hitaat ribsit

Ainekset

1
kg
ribsejä, eli porsaan kylkiluita rivinä
Mausteseos
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
suolaa
1
rkl
ruokosokeria
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Haudutukseen
1
pieni pullo (33 cl) kolajuomaa
1/2
l
omenamehua
Viimeistelyyn
1
limetin mehu
1
punainen chili
2
rkl
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Tee mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää muut aineet. Hiero mausteseos lihaan. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 2 tunniksi, mieluiten yön yli. Voit valmistaa ribsit myös heti, mutta pitkään marinoidusta lihasta tulee parempaa.
  2. Siirrä ribsit kattilaan. Leikkaa rivit kattilaan mahtuviksi paloiksi, mutta jätä ne mahdollisimman isoiksi, koska se helpottaa grillaamista. Kaada kola ja omenamehu kattilaan.
  3. Hauduta ribsejä miedolla lämmöllä 2 tuntia kannen alla. Anna ribsien vetäytyä liemessä 20 minuuttia. Nosta lihat pois kattilasta ja keitä lientä, kunnes sitä on jäljellä noin 1 dl ja se on paksua kastiketta.
  4. Kuumenna grilli täydelle teholle. Sivele kastiketta ribseille ja grillaa 5 minuuttia molemmilta puolilta välillä käännellen. Voitele ribsit glaseerauskastikkeella vielä grillauksen lopuksi.
  5. Purista limetin mehu kypsille lihoille. Hienonna pinnalle chiliä ja korianteria.

Tätä Mojo- kastiketta tarjoillaan Kanariansaarilla esimerkiksi ryppyperunoiden, eli Papas Arugadas kanssa. Sopii hyvin myös grillatulle lihalle.

Vaikeustaso
Helppo

Punainen Mojo- kastike (Mojo Colorado)

Ainekset

1
Kokonainen valkosipuli
1
tl
Suolaa
200
ml
Oliiviöljyä
1
Kokonainen punainen paprika
1 - 2
tl
Kuminan siemeniä
2
Paahtoleipäviipaletta ilman kuoria
50 - 100
ml
Valkoviinietikkaa
1
tl
Paprikajauhetta

Työvaiheet

1. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Poista siemenet paprikasta ja pilko kuutioiksi.
2. Laita valkosipulin ja paprikan lohkot sekä kuminan siemenet, paprikajauhe, suola, paahtoleipäviipaleet ja 50 ml valkoviinietikkaa yleiskoneeseen ja hienonna tasaiseksi.
3. Lisää öljy vähitellen koneen käydessä. Lisää tarvittaessa valkoviinietikkaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä upeassa Lähi-idän burgerissa maistuvat pehmeä hummus, rouskuva pistaasi ja kermainen feta.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Hummus-karitsaburgerit

Ainekset

600
g
karitsan jauhelihaa
1 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
ruukku
lehtipersiljaa
1
(luomu)sotruunan kuori
Hummus
1
prk (200 g)
valmista hummusta
1/2
sitruunan mehu
ripaus
ayennepippuria
Pesto
1
dl
kuorittuja suolattomia pistaasipähkinöitä
100
g
fetajuustoa
1
valkosipulinkynsi
1/2
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
dl
oliiviöljyä
Lisäksi
4
hampurilaissämpylää
tuoretta rucolaa

Työvaiheet

  1.  Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi, ja sekoita ne jauhelihan joukkoon. Muotoile jauhelihasta 4 pihviä. Jätä pihvit huoneenlämpöön odottamaan.
  2. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se cayennepippurin kanssa hummuksen joukkoon.
  3. Tee pesto. Rouhi pähkinät, murustele feta ja hienonna valkosipuli sekä minttu. Sekoita peston ainekset yhteen.
  4. Grillaa karitsapihvejä keskilämmöllä noin 1½ minuuttia molemmin puolin.
  5. Halkaise sämpylät ja grillaa niiden leikkuupinta nopeasti kuumaksi. Jos grillissä on parila, käytä sitä. Lusikoi hummusta sämpylöiden leikkuupinnoille ja täytä sämpylät pihvillä, pestolla ja rucolalla.

Vinkki voit korvata peston pistaasipähkinät cashew-pähkinöillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Broileri kypsyy avattuna puolet nopeammin kuin pyöreänä. Makunautinnon viimeistelee ihmepippuri.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + grillin lämmitys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Halsterikana ja ihmepippuri

Ainekset

1
broileri
Marinadi
10
cm:n pala
inkivääriä
10
valkosipulinkynttä
1
dl
fariinisokeria
1
limetin mehu
1/2
dl
hoisinkastiketta
2
rkl
kalakastiketta
2
tl
viisimaustetta
Ihmepippuri
1/2
dl
kokonaisia mustapippureita
1/4
dl
karkeaa suolaa
Vietnamilainen maissisalaatti
2
sydänsalaattia
2
kevätsipulia
4
kpl
mizunanlehtiä (tai 1 dl thaibasilikaa hienonnettuna)
1
limetin mehu
1/4
dl
kalakastiketta
2
rkl
sokeria
2
maissia (esikeitettyä)
2
rkl
rypsiöljyä grillaamiseen
Lisäksi
2
limettiä

Työvaiheet

  1. Avaa broilerin sidotut koivet. Huuhtele broileri kylmällä vedellä sisältä ja päältä. Taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa broileri keittiösaksilla tai terävällä veitsellä auki rintafileiden välistä, rintalastan jommalta kummalta puolelta. Avaa broileri ja leikkaa rintalasta irti toisestakin rintafileestä. Levitä broileri nahkapuoli ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle tarjottimelle.
  2. Valmista marinadi. Kuori ja paloittele inkivääri, kuori valkosipulit. Laita ne sokerin kanssa mortteliin ja moukaroi tahnaksi, noin 5 minuuttia. Purista limetin mehu joukkoon. Lisää loput marinadin aineet ja sekoita. Hiero puolet marinadista broilerin molemmille puolille, säästä loput grillaukseen. Aseta broileri halsteriin ja anna marinoitua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Jos grillaat puu- tai hiiligrillillä, valmistele hiillos.
  3. Esivalmistele salaatti. Puolita ja huuhtele sydänsalaatit. Suikaloi ne pitkittäin. Halkaise kevätsipulit ja leikkaa kukin puolikas kolmeksi lohkoksi. Rullaa mizunanlehdet ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kasvikset kulhossa. Purista limetin mehu tyhjään pieneen kulhoon. Lisää kalakastike ja sokeri ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Jätä odottamaan.
  4. Tee ihmepippuri. Mittaa pippurit ja suola maustemyllyyn ja jauha hienoksi. Ihmepippuriin saa jäädä pippurisattumia ja karkeita pippurimuruja, tärkeintä on, että suola hienontuu.
  5. Jos grillaat kaasugrillillä, kuumenna grilli. Laita broileri halsterissa kuumaan grilliin, puu- tai hiiligrillissä lähelle hiillosta. Sivele maissit öljyllä ja grillaa niitä käännellen, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneita. Kääntele broilerihalsteria parin minuutin välein ja sivele broileri marinadilla aina kääntämisen jälkeen. Grillaa broileria noin 20 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Avaa halsteri ja kokeile kypsyyttä tekemällä veitsellä viilto koipilihaan; broileri on kypsä, kun lihasneste on kirkasta.
  6. Siirrä halsteri leivinpaperille lepäämään ja viimeistele salaatti. Nosta maissi pystyyn leikkuulaudalla ja leikkaa jyvät irti kuljettamalla terävää veistä kovaa ruotia pitkin. Lisää maissit salaattiin ja kaada kastike päälle. Pyörittele salaattia ronskilla otteella, jotta yrtit ja sipulit pehmenevät.
  7. Pese ja lohko limetit. Jaa ihmepippuri neljään pieneen dippikippoon. Purista limettimehua ihmepippuriin ja dippaa siihen broilerista revittyjä paloja. Tarjoa broileri maissisalaatin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Misolohiburgerit syntyvät hetkessä, kun grilli on valmiiksi kuuma.  Aasialaiset hölskykurkut viimeistelevät herkun. Viipaloi kurkku ja hienonna chili. Mausta limetinmehulla, suolalla ja sokerilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohiburgerit

Ainekset

600
g
lohifileetä (paksusta päästä)
Marinadi
1
rkl
misotahnaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
sitruunaruohotahnaa (esim. Spice Up)
1
rkl
sokeria
1
rkl
öljyä
ripaus
suolaa
Misomajoneesi
1 1/2
dl
majoneesia
1
rkl
misotahnaa
Lisäksi
1
pieni
paksoi
4
sämpylää

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi nahalliseksi annospalaksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lusikoi marinadi lohipalojen pintaan. Anna maustua noin 5 minuuttia ennen grillaamista.
  2. Sekoita majoneesi ja misotahna pienessä kulhossa. Leikkaa kokonainen paksoi pitkittäin lohkoiksi niin, että kanta pitää lohkot kasassa. Halkaise sämpylät.
  3. Kypsennä lohipaloja marinadin kanssa nahkapuoli alaspäin grillin parilalla noin 5 minuuttia. Grillaa paksoiviipaleita ritilällä noin 2 minuuttia. Grillaa sämpylöitä leikkuupinta alaspäin noin minuutti.
  4. Lusikoi misomajoneesia sämpylälle. Poista kypsästä lohipalasta nahka ja aseta lohipala ja paksoilohko majoneesin päälle. Levitä vielä lusikallinen majoneesia kansileivän leikuupinnalle.

Kommentit (0)