Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Tässä on annos isoon nälkään. Ennen grillaamista entrecôte marinoidaan tummassa oluessa maukkaaksi. Lisukkeeksi haudutetaan eilisen aterialta jääneitä uusia perunoita lihaliemessä. Kastikkeeksi tehdään majoneesi karamellisoidusta sipulista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti 20 min + 4 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Tumma olutpihvi

Ainekset

600–800
g
entrecôtea tai naudan ulkofileetä
Olutmarinadi
1/2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
dl
tummaa olutta (esim. Krombacher Dark)
1/2
dl
ruokosokeria
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
chilijauhetta
Lisäksi
1
rkl
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita ensin pihvit marinoitumaan. Pane pihvit kaksinkertaiseen vahvaan muovipussiin. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki marinadiainekset pussissa ja kääntele pihvit marinadin peittoon. Sulje pussi hyvin ja nosta se viileään 4 tunniksi. Käännä pussia pari kertaa maustumisen aikana.
  2. Tee majoneesi ja perunat ja laita balsamicoretiisit kypsymään uuniin perunoiden kanssa (ks. ohjeet).
  3. Kuumenna grilliparila. Pyyhi pihveistä ylimääräinen marinadi ja öljyä pinta. Paista pihvejä molemmin puolin noin 3–4 minuuttia, riippuen pihvien paksuudesta. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Anna lihan vetäytyä pari minuuttia ja leikkaa sitten viipaleiksi.

Annoksessa on paljon runsaita, suun täyttäviä ja raikkaitakin makuja. Juomana toimii tumman marjaisa ja hieman yrttinen Yalumba Organic Shiraz, 12,83 e. Australialaisen viinin kirsikkainen, raikas maku yhdistää annoksen elementit. Oluen ystäville annos vasta onkin nautinto. Englantilaisen Fuller’s Golden Priden, 4,86 e/0,5 l, salmiakkinen maku nostaa annoksen uudelle tasolle. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

Sipulimajoneesi

Ainekset

1
huoneenlämpöinen kananmunankeltuainen
1
rkl
dijoninsinappia tai balsamicosinappia (esim. Aura)
½
rkl
siideriviinietikkaa
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä
2 1/2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
Lisäksi
1
keskikokoinen makea sipuli
1
rkl
öljyä
1
rkl
siideriviinietikkaa
1
tl
juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se paistinpannussa öljyssä läpikuultavaksi. Jatka paistamista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on karamellisoitunut ja se on keskiruskeaa. Lisää etikka. Kääntele hetken aikaa. Siirrä sipuli toiseen kulhoon ja anna jäähtyä.
  2. Valmista majoneesi. Vatkaa keltuainen, sinappi, etikka, suola ja pippuri sähkövatkaimella. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Nosta majoneesi jääkaappiin, jos sipuli ei ole vielä jäähtynyt.
  3. Sekoita jäähtynyt sipuli ja hunaja majoneesiin. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.[ruutu id="1330667"]

Kahteen kertaan kypsennetyt uudet perunat

Ainekset

1
kg
(edellisenä päivänä) keitettyjä uusia perunoita
3
rkl
hienonnettua ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
vettä
1
lihafondikuutio (esim. Knorr)
50
g
juustoraastetta (esim. parmesaani tai emmentaali)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Viipaloi keitetyt perunat. Voit tarvittaessa myös kuoria ne. Lado viipaleet uunivuokaan (vet. n. 2 l); ripottele ruohosipulia, suolaa ja pippuria väleihin.
  2. Kiehauta vesi ja lihafondi kattilassa. Kaada liemi uunivuokaan. Ripottele juustoraaste pinnalle.
  3. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja lihaliemi on lähes imeytynyt perunaviipaleisiin.

Balsamicoretiisit

Ainekset

24
kpl
(300 g) retiisejä
2
rkl
vaaleaa balsamikastiketta (esim. Rajamäen)
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita balsamikastike, öljy, suola ja pippuri kulhossa. Pese retiisit ja halkaise ne kulhoon. Kääntele retiisit liemeen.
  2. Levitä retiisit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes retiisit ovat napakan pehmeitä ja saaneet hieman väriä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.