
Rosmariinilla ja hunajalla maustettu maukas gluteeniton leipä valmistetaan kätevästi uunipadassa. Tässä leivässä on rapea kuori, mehevä sisus ja rakenne, joka ei murene.
Huom: Pataleipä maistuu toki myös kaikille hyvän leivän ystäville!
Gluteeniton rosmariini-pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
Sekoita vesi, suola ja hunaja. Hienonna rosmariini ja lisää veteen. Sekoita kuivahiiva ja psyllium pariin desiin jauhoja. Lisää jauhoseos kylmän veden joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikinan kuuluu jäädä löysähköksi.
Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin 6-12 tunniksi. Kun taikina on levännyt, laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta kannellinen pata (3 l) uuniin lämpenemään. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreän leivän muotoon. Älä vaivaa.
Sivele kuuma pata oliiviöljyllä. Nosta taikina pataan ja sulje kansi. Paista leipää 250 asteessa 30 minuuttia. Nosta pata pois uunista ja laske uunin lämpö 200 asteeseen. Ota kansi pois ja sivele leivän pinta oliiviöljyllä. Paista leipää vielä 30–40 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta. Anna jäähtyä tunnin verran.
Vinkki: Saat vaihtelua leivän makuun vaihtamalla osan vaaleista Jytte-jauhoista Teff-jauhoihin.
Kiitos helposta ohjeesta! Vehnäjauhojen sijaan voi varmaan käyttää sämpyläjauhoja tai jotain muuta sekotusta? Ei varmaan vaikuta taikinan tekeytymiseen tms.?
Aina mielenkiintoisia nämä "VAIN YKSI RAAKA-AINE" reseptit, jos haluat mussuttaa vehnäjauhoa vedellä. niin se onnistuu kupissakin...
Miten gluteenittomat yön yli, kiitän ohjeesta.
Migotsi, nämähän ovat hyviä. Voi laittaa sekaan vähän oliiviöljyä. Tai vaikka auringonkukan siemeniä.
On ihan ok käyttää illalla aikaa siihen että saa aamulla tuoreita sämpylöitä, 45 min on vaan liian pitkä aika aamusella odottaa, kertokaa ihmeessä resepti minkä myötä voi sämpylät laittaa aamulla suoraan uuniin ja syödä 15 minuutin päästä tuoreita sämpylöitä?
Miksihän niin monet ovat rakastuneet näihin vehnäpulliin, joita sitten sämpylöiksi kutsutaan 🤔
Itse en käytä valkoista vehnää juuri missään leipä/sämpylätaikinoissa. Aina hiivaleipäjauhoja esim rukiilla ryyditettynä. Samoin joukkoon tulee yleensä jotain hiutaleita tms ja siemeniä. Hiukan öljyä taikinaan, samoin siirappia/hunajaa hiivan ruuaksi.
Leivällä pitäisi olla myös jotain ravintoarvoakin, eikä aina tarvi mennä siitä mistä aita on matalin.
Eikä oma pullataikinanikaan synny pelkästä valkoisesta jauhosta.
Ainoa myönnytys valkoiselle jauholle on Manitoba cream, jota käytän välillä juuren tekemiseen, koska sen sitkon kestävyys on kotimaisia jauhoja parempi.
Tarkoitukseni ei ole arvostella reseptin laatijaa, vaan tätä yleistä "pullamössö" leipäkulttuuria.
Samalla vaivalla sinne taikinaan sekoittaa hiukan terveellisempiäkin jauhoja, siinä ei mene sen kauemmin aikaa.
Taikinan voi sitten jättää yön yli kehittymään ja ottaa siitä sen jälkeen paistettavaksi esim kauhalla, tai kouralla (kertishanskat käteen) sopivan osan pellille. Eikä tehdä tönkköä taikinaa!
Aina pitää joka reseptin kanssa olla näitä ihme pätijöitä 🙄 Voi hyvää päivää, jos se vehnäjauho ahdistaa noin paljon, niin älä lue näitä reseptejä!
Öö, hiivaleipäjauhot ovat vehnää.
Resepti on aivan liian monimutkainen puolen tunnin lisänostatuksineen ja muotoiluineen, ja siinä on pari desiä liikaa jauhoja. Ei tuosta löysää taikinaa tule. Minä teen aina niin, että panen neljään desiin 7-8 desiä vehnäjauhoja, reilun desin porkkanaraastetta, 1 tl:n kuivahiivaa ja 1,5 tl suolaa. Neste sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, kulho peitetään kelmulla tai suljetaan muovipussiin ja annetaan nousta JÄÄKAAPISSA 12 tuntia. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan (nostattamatta uudelleen) pöydällä pötkö, joka leikataan 8 osaan. "Kiekot" nostetaan sellaisinaan pellille ja pannaan KYLMÄÄN uuniin. Uuninlämmöksi 250 astetta. Paistetaan n. 25 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lämpenevässä uunissa kylmät sämpylät pullistuvat ensin, sitten alkavat kypsyä.
Annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 h? Olisko kuitenkin jääkaapissa?
Juu tein taikinan ohjeen mukaan tarkasti mitaten, ei tullut löysää taikinaa vaikka lisäsin vettä 1.5dl. Oli ohjeessa varmaan joku pielessä?548