
Rosmariinilla ja hunajalla maustettu maukas gluteeniton leipä valmistetaan kätevästi uunipadassa. Tässä leivässä on rapea kuori, mehevä sisus ja rakenne, joka ei murene.
Huom: Pataleipä maistuu toki myös kaikille hyvän leivän ystäville!
Gluteeniton rosmariini-pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
Sekoita vesi, suola ja hunaja. Hienonna rosmariini ja lisää veteen. Sekoita kuivahiiva ja psyllium pariin desiin jauhoja. Lisää jauhoseos kylmän veden joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikinan kuuluu jäädä löysähköksi.
Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin 6-12 tunniksi. Kun taikina on levännyt, laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta kannellinen pata (3 l) uuniin lämpenemään. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreän leivän muotoon. Älä vaivaa.
Sivele kuuma pata oliiviöljyllä. Nosta taikina pataan ja sulje kansi. Paista leipää 250 asteessa 30 minuuttia. Nosta pata pois uunista ja laske uunin lämpö 200 asteeseen. Ota kansi pois ja sivele leivän pinta oliiviöljyllä. Paista leipää vielä 30–40 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta. Anna jäähtyä tunnin verran.
Vinkki: Saat vaihtelua leivän makuun vaihtamalla osan vaaleista Jytte-jauhoista Teff-jauhoihin.