Hanna Jensen on lisännyt 30 reseptiä.
Linkitetty 286 keittokirjaan.
Resepti Helvi Suomalainen

Helvi-mummini tapasi tehdä tätä perunarieskaa, kun menimme kylään. Valurautapannu, jossa rieska valmistetaan, painoi enemmän kuin mummi.

Tämän perunarieskan "jumalaisuus" syntyy ihanan rapeasta pinnasta ja pehmeästä sisuksesta. Kermaviili antaa rieskalle viehättävän, hiukan happaman maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4:lle
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Helvi-mummin rapea perunarieska

Ainekset

5
ISOA perunaa tai 10 pienempää tai pussi pakasteperunamuusi"hilettä"
1
dl
kermaviiliä
1
rkl
kermaa
5
rkl
kaurahiutaleita
suolaa maun mukaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni päälle ja kuumenna se 250 asteeseen.
  2. Kun olet laittanut uunin päälle, kiehauta vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää perunat kiehuvaan veteen. Anna perunoiden kiehua kypsiksi, perunoiden koosta riippuen 20-30 minuuttia. Kaada sitten keitinvesi lähes kokonaan pois (jätä siis hiukan vettä kattilan pohjalle) ja soseuta perunat, jolloin saat tiivistä perunamuusia.
  3. Lisää perunamuusin sekaan kermaviili, kerma ja kaurahiutaleet sekä lopuksi suola. Tarkista maku.
  4. Voitele valurautapannu kevyesti. Nostele perunamuusiseos valurautapannuun ja tasoita pinta veitsellä tai nuolijalla.
  5. Paista rieskaa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut kunnolla, noin 20-30 minuuttia.
  6. Anna rieskan jäähtyä tunti ennen kuin teet sille mitään (sen sisus on uunista tullessa vielä kovin perunamuusimaista. Täyte kovettuu tunnissa). Laita sitten sopivan tarjoiluastian (esim ison lautasen) päälle leivinpaperi, aseta lautanen leivinpapereineen valurautapannua vasten ja keikauta varovasti valurautapannu ympäri, jolloin rieska siirtyy tyylikkäästi toisin päin tarjoiluastialle).
  7. Tarjoile sellaisenaan tai voin kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2184 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Paahda varsiselleri, purjo ja valkosipulit uunissa ja soseuta ne perunoiden kanssa suloiseksi sopaksi. Mascarpone tekee keitosta ihanan täyteläisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu selleri-mascarponekeitto

Ainekset

1
nippu (400 g)
varsiselleriä
½
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
4
perunaa (jauhoinen lajike)
8
dl
vettä
1 ½
rkl
kasvisfondia
¾
prk (à 250 g)
mascarponea
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa sellerit, purjo ja valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi uunipellille. Kääntele öljy, suola ja pippuri käsin kasviksiin. Paahda uunissa 12–15 minuuttia.

  2. Kuori perunat ja kuutioi ne kattilaan. Lisää vesi ja fondi, ja anna kiehua hiljalleen kannen alla. Kun uunikasvikset ovat paahtuneet, lisää ne kattilaan ja jatka keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä, yhteensä noin 15 minuuttia.

  3. Lisää mascarpone ja sitruunamehu ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna vielä ennen tarjoamista.

Vinkki! Lopun mascarponen voit lusikoida keittoannosten pinnalle tai herkutella vaikka leivän päällä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Muhkeita papuja, mehukkaita kirsikkatomaatteja ja mureaa fetajuustoa! Purkkiin ladottu pastasalaatti saa lounaskaverit kateellisiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min + maustuminen 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Purkkipasta

Ainekset

1
punasipuli
250
g
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½
rkl
tummaa balsamiviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria
1
pieni kesäkurpitsa
tilkka
öljyä paistamiseen
1
tlk (285 g)
suuria valkoisia kypsiä papuja
100
g
fetajuustoa
4
dl
keitettyä pastaa
2
rkl
punaista pestoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuenohuiksi renkaiksi. Puolita kirsikkatomaatit.
  2. Jaa sipulit ja tomaatit kahden lasipurkin pohjalle. Jaa päälle oliiviöljy, balsamiviinietikka, suola, sokeri ja mustapippuri. Sekoita.
  3. Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa. Pilko lohkot pieniksi paloiksi.
  4. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja paista kesäkurpitsapaloihin nopeasti hyvä pintaväri. Jaa purkkeihin.
  5. Valuta säilötyt kypsät valkoiset pavut siivilässä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Jaa purkkeihin. Murenna päälle fetajuusto.
  6. Yhdistä kypsä pasta ja pesto, sekoita hyvin ja jaa purkkeihin. Sulje purkit ja anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
  7. Kumoa lautaselle ja lämmitä, tai syö kylmänä pastasalaattina.

Vinkki: Vaihtele kasviksia! Paista kesäkurpitsan tilalle kuutioitua munakoisoa, sieniä tai erivärisiä paprikoita.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 26 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Tämä perunasalaatti on uskomattoman maukasta ja raikasta. Perunasalaatti on herkullinen lisuke esimerkiksi grilliruoalle. Omena tuo salaattiin mukavaa raikkautta. Aineksia voi toki muokata oman maun mukaan ja esimerkiksi jugurtin voi halutessaan korvata kermaviilillä. Perunat kannattaa keittää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
60 min + perunoiden keitto ja jäähdytys 2h
Vaikeustaso
Helppo

Paras perunasalaatti

Ainekset

1
kg
perunoita (kiinteä lajike)
2
kpl
hapokasta omenaa
200
g
suolakurkkua
1/2
kpl
sitruuna
1,5
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
hunajaa
1
rkl
kapriksia
2
tl
mietoa sinappia
500
g
kreikkalaista jugurttia
viimeistelyyn ruohosipulia ja/tai basilikaa

Työvaiheet

Keitä perunat napakan kypsiksi kuorineen. Jäähdytä ne esimerkiksi ensin huoneenlämmössä ja sitten yön yli jääkaapissa. Kuori jäähtyneet perunat.
Pilko perunat n. 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Kuori omenat ja pilko samankokokoisiksi kuutioiksi kuin perunat.
Pilko myös suolakurkku ja laita suolakurkku-, omena- ja perunakuutiot kulhoon.
Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Mausta suolalla ja pippurilla.
Mittaa joukkoon hunaja, kaprikset, sinappi ja jugurtti.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.
Anna makujen tasaantua vähintään 30 minuuttia.
Perunasalaatti on parhaimmillan vasta vuorokauden jääkaapissa maustumisen ja tekeytymisen jälkeen.
Juuri ennen tarjoilua viimeistele salaatti hienonnetuilla yrteillä.
Tarjoile vaikkapa grilliruoan lisukkeena :)

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Panu Pälviä

Kääri munakoisot rullalle! Rullien täytteenä on herkullista, pinjansiemenillä höystettyä juustotahnaa ja basilikanlehtiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munakoisorullat tomaatti­kastikkeessa

Ainekset

2
(yhteensä noin 800 g)
munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
TOMAATTIKASTIKE
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
½
tl
chilihiutaleita
1
tlk
laadukasta tomaattimurskaa
1
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
dl
punaviiniä)
1
rkl
sokeria
pari
appelsiininkuorisuikaletta
1
tl
suolaa
mustapippuria
TÄYTE
1
pallo (125 g)
mozzarellaa
50
g (noin 2 dl)
parmesaania raastettuna
½
pieni valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
½
dl
pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa
PÄÄLLE
½
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
pinjansiemeniä (paahdettuna)
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Leikkaa munakoisot pitkittäin runsaan puolen sentin paksuiksi viipaleiksi. Viipaleita pitäisi tulla yhteensä 16 kappaletta. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille ja ripottele viipaleille suolaa. Jätä ”itkemään” noin vartiksi.
  2. Pyyhi munakoisojen pintaan noussut neste huolellisesti pois talouspaperilla. Sivele munakoisojen pintaan oliiviöljyä ja nosta pellit 200-asteiseen uuniin. Pidä uunissa, kunnes viipaleet ovat kypsyneet ja saaneet hyvän värin, eli noin 15–20 minuuttia.
  3. Nosta pellit uunista ja anna munakoisoviipaleiden hieman jäähtyä (jotta pystyt pyörittämään niistä rullia).
  4. Tee munakoisojen kypsyessä tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna tilkka öljyä ison kattilan pohjalla. Kuullota sipuleita öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten valkosipuli ja jatka paistamista parin minuutin ajan.
  5. Lisää joukkoon vielä chilihiutaleet ja sekoittele hetki.
  6. Kaada kattilaan tomaattimurska ja säilötyt kirsikkatomaatit. Lisää halutessasi joukkoon tilkka viiniä. Lisää myös (luomu)appelsiinista leikatut kuorisuikaleet sekä sokeri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 15 minuutin ajan. Sekoita varovasti, jotta et riko kirsikkatomaatteja.
  7. Mausta tomaattikastike suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.
  8. Tee munakoisorullien täyte. Revi mozzarellapallo paloiksi kulhoon, lisää raastettu parmesaani, hienonnettu valkosipuli ja tilkka oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella tahnaksi.
  9. Sekoita tahnan joukkoon pinjansiemenet. (Älä enää soseuta.)
  10. Aloita rullien pyörittäminen. Aseta munakoisoviipaleelle pari basilikanlehteä. Nosta noin ruokalusikallinen juustotäytettä munakoisoviipaleen päähän ja rullaa munakoiso tiiviiksi kääröksi. Laita käärö uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Jatka, kunnes kaikki kääröt on tehty.
  11. Kaada tomaattikastike kääröjen päälle vuokaan. (Poista kaataessasi joukosta appelsiininkuorisuikaleet). Nosta vuoka 200-asteiseen vuokaan 20–25 minuutiksi eli kunnes pinnalla olevat tomaatit ovat hieman saaneet väriä.
  12. Ripottele päälle vielä parmesaania, kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä sekä tuoretta basilikaa. Tarjoa tuoreen maalaisleivän kera vaikka perjantai-illan iltapalana. Ruuasta riittää iltapala-annokseksi neljälle.

Kommentit (0)