
Helvi-mummini tapasi tehdä tätä perunarieskaa, kun menimme kylään. Valurautapannu, jossa rieska valmistetaan, painoi enemmän kuin mummi.
Tämän perunarieskan "jumalaisuus" syntyy ihanan rapeasta pinnasta ja pehmeästä sisuksesta. Kermaviili antaa rieskalle viehättävän, hiukan happaman maun.
Helvi-mummin rapea perunarieska
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni päälle ja kuumenna se 250 asteeseen.
- Kun olet laittanut uunin päälle, kiehauta vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää perunat kiehuvaan veteen. Anna perunoiden kiehua kypsiksi, perunoiden koosta riippuen 20-30 minuuttia. Kaada sitten keitinvesi lähes kokonaan pois (jätä siis hiukan vettä kattilan pohjalle) ja soseuta perunat, jolloin saat tiivistä perunamuusia.
- Lisää perunamuusin sekaan kermaviili, kerma ja kaurahiutaleet sekä lopuksi suola. Tarkista maku.
- Voitele valurautapannu kevyesti. Nostele perunamuusiseos valurautapannuun ja tasoita pinta veitsellä tai nuolijalla.
- Paista rieskaa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut kunnolla, noin 20-30 minuuttia.
- Anna rieskan jäähtyä tunti ennen kuin teet sille mitään (sen sisus on uunista tullessa vielä kovin perunamuusimaista. Täyte kovettuu tunnissa). Laita sitten sopivan tarjoiluastian (esim ison lautasen) päälle leivinpaperi, aseta lautanen leivinpapereineen valurautapannua vasten ja keikauta varovasti valurautapannu ympäri, jolloin rieska siirtyy tyylikkäästi toisin päin tarjoiluastialle).
- Tarjoile sellaisenaan tai voin kera.