Etsin kuumeisesti ohjetta poron lavasta tehtävälle poronkäristykselle kun sellainen mötikkä pakastimesta löytyi. En ollut ikinä kuullutkaan "vuolemisesta"... mutta Sipera opettaa. :)
Poronkäristys
Ainekset
Työvaiheet
Ota poron käristyslapa sulamaan. Vuole kohmeisesta mötikästä varovasti veitsellä lastuja. Käristyslapa koostui kätevästi ohuista levyistä, joten niiden väliin oli helppo ujuttaa veitsi ja sieltä hiljalleen vuolla lastuja.
Laita pata liedelle. Silppua sipuli ja pekoni. Vippase pataan voita ja pekonit. Kun pekonit ovat sopivasti rapeutuneet, siirrä sivuun. Sama käsittely sipulisilpulle, kun läpikuultavia niin siirrä sivuun.
Lisää voita pataan. Pata saa olla oikeasti kuuma. Tässä vaiheessa käristetään vuolemasi poronliha. Eli pienissä erissä käryämään pannulle. Aina kun erä näyttää hyvältä, niin siirrä syrjään ja pistä toinen erä tulille.
Kun poro on käristetty, heitä kaikki käristykset takaisin pataan sipulisilpun ja pekonipalojen kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorota pataan myös tummaa olutta. Huom! Käristyksen ei tarvitse uida nesteessä, mutta sen verran pitää olla ettei käristys pääse palamaan pohjaan.
Hauduttelukoulukuntia on monia. Osa sanoo 15min, osa sanoo 1,5h. Ota siitä nyt sitten selvää... Parasta on kuitenkin toimia fiilispohjalta. Eli pataan kansi päälle, matalalla lämmöllä hautumaan ja aina välillä voi käydä makustelemassa. :)
Meillä käristys hautui noin tunnin, joka johtui siitä että oli muuta puuhasteltavaa. Välillä kävin tarkastamassa, että nestettä riitti.
Tarjoile käristys perunamuussin ja puolukkasoseen kera.