Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 211 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-chorizo-juustopasta

Ainekset

1
l
keitettyä gnocchipastaa (7dl keittämätöntä)
2
tlk
tomaattimurskaa (á 400g) tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
dl
kasvislientä (2dl vettä + 2 rkl kasvisfondia)
3
valkosipulinkynttä
2
tl
ruokosokeria tai hunajaa
1
tl
kuivattua timjamia
ripaus suolaa
300
g
tuoremakkaraa (esim. karitsan yrttimakkaraa tai chorizoa)
Juustotahna
150
g
vuohenjuustotuorejuustoa
2
dl
raastettua pecorinoa tai parmesaanijuustoa
2
pkt
buffalomozzarellaa (á 125g)
1
kananmunankeltuainen

Työvaiheet

  1. Sekoita isossa korkeareunaisessa uunivuoassa (koko noin 25 cm x 35 cm) tomaattimurska, kasvisliemi, kuoritut ja viipaloidut valkosipulinkynnet, sokeri, timjami ja suola.
  2. Viipaloi makkarat ja ruskista pannulla. Nosta kastikkeen joukkoon.
  3. Sekoita juustotahnan ainekset keskenään kulhossa mahdollisimman tasaiseksi tahnaksi.
  4. Nostele pastat tomaattikastikkeen päälle. Lusikoi päälle juustotahnaa nokareina. Jos olet viitseliäs, lusikoi juustotahnaa gnocchien sisälle.
  5. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut pastan päälle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ota helpotettu béchamel haltuun ja teet siitä jatkossa kaikenlaista moussakasta sienimuhennoksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä broilerilasagne

Ainekset

400
g
maustamattomia broilerisuikaleita
5
valkosipulinkynttä
1
pieni sipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1⁄2
(punainen) paprika
1⁄2
ruukkua basilikaa
1
prk
tomaattimurskaa
1
tl
suolaa
1⁄2
tl
rouhittua mustapippuria
Juustokastike
8
dl
täysmaitoa
75
g
pehmeää voita
3⁄4
dl
vehnäjauhoja
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 1⁄2
dl
raastettuja mietoja juustoja (esimerkiksi mozzarella)
50
g
vuohenjuustoa
1⁄2
tl
suolaa
Lisäksi
9
lasagnelevyä
1⁄2
ruukkua basilikaa
mustapippuria
Päälle
noin 11⁄2
dl
raastettua voimakasta juustoa (esimerkiksi parmesaania)

Työvaiheet

  1. Valmista broilerikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita ja broilerinsuikaleita öljyssä isolla pannulla, kunnes broileri on kypsää.

  2. Hienonna paprika ja basilika joukkoon. Lisää myös tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua kannen alla sillä aikaa, kun teet juustokastikkeen.

  3. Sekoita pehmeä voi ja jauhot keskenään tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna maito kattilassa ja sekoita suurus kuuman maidon joukkoon ja sekoita koko ajan, kunnes kastike sakenee. Lisää juustoraaste ja mausteet ja sekoita, kunnes juusto sulaa.

  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  5. Voitele uunivuoka ja lado vuokaan ensin broilerikastiketta, sitten valkokastiketta ja päällimmäiseksi lasagnelevyjä. Rouhi kerrosten väleihin mustapippuria ja ripottele hienonnettua basilikaa. Jätä juustokastiketta hieman sivuun niin, että sitä riittää vielä päällimmäisen lasagnelevykerroksen pinnalle. Ripottele päällimmäiseksi vielä basilikaa ja lusikoi juustoraastetta.

  6. Paista lasagnea noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

Kokki-intoilua-84

Muista suolaa riittävästi. Itsellä tuli tästä todella mauton.

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 147 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kermainen ja täyteläinen stroganoff kestää reipastakin maustamista. Kokeile! Tämä versio klassisesta lihapadasta on täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen smetana-lihapata

Ainekset

700
g
naudan sisäpaistia
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
3⁄4
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria
2
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
kuivattua rosmariinia
2
tl
kuivattua oreganoa
3
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
lihalientä
½
sitruunan mehu
3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
täysjyväsinappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
currya
2
maustekurkkua
2
prk (250 g)
smetanaa
1
ruukku tuoretta persiljaa
Lisäksi
mauste- (tai suola-) kurkkuja ja keitettyä perunaa (sekä salaattia)

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja paloittele nopan kokoisiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulit hitaasti kullankeltaisiksi.

  3. Lisää lihakuutiot joukkoon ja lisää lämpöä. Ruskista lihapalat sekoitellen.

  4. Lisää mausteet ja kuivayrtit ja jatka paistamista vielä hetken. Pyörittele vehnäjauhot huolella joukkoon. Lisää lihaliemi, sitruunan mehu, tomaattipyree, sinappi, soijakastike ja curry ja sekoita.

  5. Kuutioi joukkoon maustekurkut. Anna hautua kannen alla reilut 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Sekoita joukkoon smetana. Tarjoa perunoiden ja suola- tai maustekurkkujen sekä salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Tähän syksyiseen risottoon tulee kurpitsaa monessa muodossa. Rivakka sekoittaminen tekee koostumuksesta ihanan samettisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsarisotto

Ainekset

1
pieni kurpitsa (1 kg, hokkaido TAI myski)
½
dl
oliiviöljyä
50
g + 2 rkl
voita
1
ruukku
salviaa
2
rkl
vaahterasiirappia
12–15
dl
kasvis- tai kanalientä
400
g
carnaroli-riisiä
60
g
parmesaania
2
salottisipulia
dl
kuivaa valkoviiniä
1–2–3-liemi
dl
vettä
1
dl
etikkaa
½
dl
sokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Leikkaa kurpitsa puoliksi ja sen jälkeen lohkoiksi. Poista siemenosa. Leikkaa terävällä veitsellä kuoret pois ja kuutioi 500 grammaa kurpitsaa samankokoisiksi paloiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Jätä loput kurpitsasta pöydälle odottamaan.)

  2. Valuta pellillä olevien kurpitsapalojen päälle 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla. Nosta pelti uuniin ja paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää eli noin 30 minuutin ajan.

  3. Leikkaa odottamaan jätetystä kurpitsasta noin desilitran verran mahdollisimman pieniä kuutioita. Mittaa pieneen kasariin 1–2–3-liemen ainekset. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja lisää kurpitsakuutiot kuumaan liemeen.

  4. Leikkaa lopusta kurpitsasta isompia kuutioita (noin 2 cm x 2 cm).

  5. Lämmitä oliiviöljyä pannussa ja ripottele siihen salvianlehdet. Anna tiristä hetki ja nosta lehdet sitten atuloiden avulla talouspaperille. Salvianlehti on valmis kun se on rapea, läpikuultava ja vihreä. Ruskeaksi muuttunut lehti on ollut liian pitkään pannulla.

  6. Lisää isot kurpitsakuutiot pannuun. Paista keskilämmöllä, kunnes kurpitsa pehmenee. Lisää vaahterasiirappi ja 2 rkl voita ja jatka paistamista, kunnes kurpitsa on karamellisoitunut rapeaksi ja kullanruskeaksi. Jätä odottamaan.

  7. Ota kurpitsapelti uunista, siirrä palat kulhoon ja kaada joukkoon muutama desilitra kasvis- tai kanalientä ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimen avulla.

  8. Lisää loppu kana- tai kasvisliemi kattilaan ja lämmitä höyryäväksi.

  9. Raasta parmesaani kulhoon. Kuori salottisipulit ja hienonna mahdollisimman pieneksi.

  10. Aloita risoton valmistus. Lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja kuullota keskilämmöllä sipulia muutaman minuutin ajan, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisi ja tarvittaessa vielä loraus oliiviöljyä, ja paahda riisiä muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes viini on haihtunut. Lisää sitten kauhallinen lientä ja keitä, kunnes liemi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää toinen kauhallinen ja anna imeytyä. Jatka näin 10 minuutin ajan. Lisää sitten kurpitsasose joukkoon lusikallinen kerrallaan. Maista riisiä ja jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on valmista eli riisissä on purutuntumaa, mutta se ei ole liian kovaa (noin 15–16 minuuttia). Lisää sitten vielä kauhallinen lientä. Risoton rakenne muistuttaa nyt velliä.

  11. Pyydä viimeistään tässä vaiheessa ruokailijat pöytään. Lisää raastettu parmesaani sekä voi pieninä kuutioina risoton joukkoon ja sekoita rivakasti. Voit toisella kädellä samalla heilautella pannua. Jatka näin, kunnes voi ja parmesaani ovat sulaneet, ja huomaat, että risoton rakenne on muuttunut kuohkeaksi, kiiltäväksi ja pehmeäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  12. Rakenna annokset. Lusikoi keko risottoa lautasen keskelle ja lyö kämmenellä lautasen pohjaa, kunnes riisi on levinnyt tasaisesti lautaselle. Ripottele päälle karamellisoitua kurpitsaa ja pikkelöityä kurpitsaa. Koristele rapeilla salvianlehdillä. Tarjoa heti.

  13. Tarjoile heti. Muista, risotto ei odota ruokailijaa vaan ruokailija risottoa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Mausteiset lihapullat ja punaviini-kermakastike ovat mahtavaa syysruokaa. Kerma saa punaviinin tanniinisuuden taittumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullat ja punaviini-kermakastike

Ainekset

1
prk (200 g)
kermaviiliä
1
dl
korppujauhoja
500
g
naudan jauhelihaa
1
rkl
tacomaustetta
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua oreganoa
Paistamiseen
50
g
voita
Punaviini-kermakastike
2
dl
kuohukermaa
dl
punaviiniä
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
täysjyväsinappia

Työvaiheet

  1. Sekoita kermaviili ja korppujauhot keskenään ja anna niiden tekeytyä muutaman minuutin ajan.

  2. Lisää jauheliha ja mausteet ja sekoita huolellisesti keskenään. Pyörittele kostein sormin massasta pullia.

  3. Sulata voi ja anna pannun kuumentua. Paista pullat kypsäksi ja nosta hetkeksi sivuun.

  4. Kaada kerma samalle pannulle ja keitä hetki kokoon. Lisää punaviini ja lämpöä ja jatka muutaman minuutin ajan kokoon keittämistä. Lisää loput ainekset ja keitä, kunnes kastike on saostunut sopivasti. Nosta pullat kastikkeeseen vielä muutamaksi minuutiksi, pyörittele kastiketta pullien päälle.

Kommentit (1)

Vierailija

Nyt alkoi jotakuinkin oikeilta lihapullilta vaikuttaa. Eli sipulit poissa eikä sitä kananmunaakaan ehdottomasti tarvita. Lisäisin kyllä vähän ruokaöljyä lihapullataikinaan, parantaa rakennetta Voisi olla hyvääkin. Tuosta viinikastikkeesta kun vielä jättää viinin pois, niin ok.