Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 523 keittokirjaan.
OHJE Thomas Svartsjö KUVA Tuomas Kolehmainen

Helsinkiläisravintolan sametinpehmeä vispipuuro tuo silmiin onnen kyyneleet. Se valmistetaan puolukoiden sijaan vadelmista. Viimeisen silauksen antavat sitruuna ja vaniljakerma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Ateljé Finnen vadelmavispipuuro ja vaniljakerma

Ainekset

400
g
(pakaste)vadelmia
1
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
½
sitruunan kuori raastettuna
Vaniljakerma
½
vaniljatanko
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

 

  1. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Paina marjat lusikalla tiiviin siivilän läpi kulhoon, jotta saat mahdollisimman paljon mehua. Lisää marjoista valuneeseen mehuun vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl vadelmalientä.
  2. Kiehauta vadelmaliemi kattilassa ja lisää siihen mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia usein sekoittaen. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se keittämisen lopuksi puuroon. Kaada puuro toiseen astiaan. Anna puuron jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, noin 2 tuntia.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
  4. Keitä vaniljakerma. Halkaise vaniljatanko ja raavi puolikkaan siemenet kattilaan. Lisää myös tangon puolikas, kerma ja sokeri. Keitä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Poimi vaniljatanko pois ja anna kerman jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  5. Annostele vispipuuro lautasille, kaada vaniljakerma ympärille. Koristele annokset vadelmilla.

Kommentit (21)

kirstitee

Tämä on aivan valtavan hyvää herkkua, valmistin heti kun Glorian Ruoka oli ilmestynyt. Kokeilin myös mustikoista, oli hyvää sekin vaikka väri mustikoista valmistettuna on vähän ikävämpi. Maku kruunaa! Kiitos ihanasta ohjeesta.

Vierailija

En ole vielä maistanut, ruoka on vasta tulollaan.  Ihmettelin kuitenkin reseptissä muutamaa asiaa. Ensin eroteltiin siivilällä vadelmamehu vadelmaröhnästä. Miksi? Sen jälkeen jatkettiin veden ja sitruunan lisäämisen jälkeen vadelmamehun keittämistä.  Puuro laitettiin toiseen astiaan ilmeisesti tarkoitettaen vadelmaröhnää. Sen jälkeen survottiin  puuro mutta kumpaa siinä nyt tarkoitetaan, vadelmamehua vai vadelmaröhnää, vai onko ne jossakin vaiheessa yhdistettävä toisiinsa? Jos ovat,  niin missä vaiheessa? 

Nipsutin

Edellinen kommentoija: Vadelmat siivilöidään keittämisen jälkeen siksi, että niistä poistetaan siemenet. Siemeniä ei käytetä enää vispipuuron valmistuksessa vaan ne voi laittaa biojätteeseen. Vadelmamehuun lisätään mannasuurimot ja niistä keitetään puuro.  Keittämisen jälkeen vadelmamehusta ja mannasuurimoista syntynyt puuro vatkataan. 

Kp

Just tein viime viikolla mansikkavispipuuroa. Ihan hyvää, mutta puolukka on parempaa.

Hyvääää....

Ravintolassa tämä vispipuuro on senverran kallis, että se jo kirvoittaa kyyneleet silmiin. Suosittelen kotitekoista laittamista, ja reseptin tarkkaa seuraamista, siitä tulee varsinainen makuelämys!

Vierailija

Kyllä herää syvä huoli suomalaisten luetunymmärtämisen tasosta, kun lukee kommentin 2/5.

Vierailija

Kait sen puuron voi antaa jäähtyä kattilassakin ja vatkata siinä. Niin  mä tekisin. Tulee vähemmän tiskattavaa.

Tolkkua

Ei ole järkevää laittaa kuumaa puuroa jäähtymään kotijääkaappiin. Mieluummin kylmään vesialtaaseen samassa keittokattilassa.

sepänsälli

Jääkaappiin lämmin puuro, ei hyvää päivää, mahtaa muut tavarat jääkaapissa pitää....

Vadelman siemenet on kyllä niin pieniä ettei ne tosiaankaan haittaa puurossa, ei mene järkeen mitä ne puurossa haittaa, anatavat vaan lisämakua.

Vierailija

Tää on taas näitä kun ravintolareseptit tarjoillaan muka kotikeittiöihin sopivaksi. Se on pikkusen eri asia viedä vadillinen puuroa jäähtymään ravintolan vaatehuoneen kokoiseen megakylmiöön kuin perusasunnon jääkaappiin. Jäähtytys kylmässä vesialtaassa on hyvä vinkki.

Niistä vadelman siemenistä. Mitään lisämakua niistä ei tule, ja kyllä ne haittaavat. Vadelmansiemenet on niin pieniä, että ne päätyvät joka ikiseen hampaankoloon ja hampaiden väliin, mistä niitä soramuruja sitten joutuu lopun päivää kaivelemaan.. 

Vierailija

Minä taas ihmettelen sitä, että terveellisin osa marjasta laitetaan biojätteeseen. Meillä käytetään koko marja, kun jotain tehdään.
Valmista vadelmamehua voi ostaa kaupasta pelkkää mehupuuroa varten.

Puuroilija

Uskomatonta  :D Mahtava puuro, mutta täällä porukka kommentoi jotain siemeniä ja jääkaapin kokoa.

Jos ei kelpaa, niin tehkää omilla ohjeillanne omat puurot niin kuin lystäätte! Itse mielellään noudatan näitä premium-luokan ohjeita, kuin teen sitä normipuuroa mitä ei tarttee jääkaapissa jäähdyttää. 

Kyllä on maailmassa pieniä ongelmia, ku jaksetaan tälläsestäkin vetää herneet ( tai siis puurot ) nenään.

Vierailija

Minä laitan puurokattilan tiskialtaaseen jossa kylmää vettä ja annan sen jäähtyä siinä,eikä sitä vademamössöä tarvitse erottaa,mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,appelsiinistä,ananaksesta,kookoksesta,banaanista,ym hedelmistä,marjoista tulee hyvää vispipuuroa,itse pidän appelsiinistä tehtyä,ja upean värinen se on myös,kokeilkaa

Vierailija

Ei niitä vadelman siemeniä joudu kaivelemaan hampaiden välistä,koloista kun ei ole hampaita,tekarit voi otraa pois suusta kun syö vattupuuroa,

Vierailija

"...mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,..."

Jos vain "hienostuneet rouvat" eivät pidä vadelmakivistä puuron joukossa, niin tietänet asian paremmin kuin kukaan muu. Ilmeisesti sinä sitten rouskuttelet puuron joukossa myös ne kirsikan ja luumun kivet?

Näytä kaikki kommentit (21)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lihapiirakat / keitinpiirakat

Ainekset

taikina
5
dl
Maitoa
40
g
hiivaa
0,4
dl
sokeria
100
g
voita
1
tl
suolaa
n 10
dl
vehnäjauhoja (ts sopivasti)
täyte
600
g
jauhelihaa
2
dl
Riisiä, josta osa täysjyväriisiä
2
isoa
Sipulia
pippuria, suolaa

Työvaiheet

Valmista taikina kuten pullataikina.

Paista jauheliha, keitä riisi kypsäksi, yhdistä aineet ja lisää reilusti suolaa ja pippuria.

Lisää seokseen pieneksi silputut sipulit. Joidenkin mielestä ne on hyvä freesata vähän pannulla, mutta koska itse pidän sipulista sellaisenaan en tee sille mitään muuta. Kypsyy uppopaiston aikana riittävästi.

Jaa valmis taikina n 25 osaan. Kauli taikinasta sokeita ohuita pohjia. Voitele sauman kohta kananmunalla, jotta puoliskot tartttuu hyvin.
Laita reilusti täytettä ja sulje kuori taittamalla se puoliksi. Rypytä reuna molemmilta puolilta sulkeutumisen varmistukseksi.

Kohota valmiit piirakat liinan alla. Kun alat lämmittää rasvaa poista liina, jotta piirakan pinta ihan vähän kuivahtaa, näin saat rapsakan pinnan.

Paista piirakat 190 ast rasvassa, mutta älä laita montaa piirakkaa yhtäaikaa vaan pidä aina pieni tauko ennen seuraavan piirakan lisäämistä rasvaan, jotta rasvan lämpötila ei laske likaa. Näin piirakat paistuu rasvassa eikä ime sitä liikaa.
(Tämä on tietysti makuun vaikuttava asia ei niinkään terveellisyyteen, sillä siitä on luovuttava siksi aikaa kun näistä nauttii)

Vaikka lihapiirakat on ihan perus einestä, niin kotitekoisina niitä saa harvoin jos koskaan.
tällä voi siis sävähdyttää perheen tai ystävät.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toscanan tomaattipiirakka 10.8.2013

Ainekset

Pohja
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
prk
rahkaa
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
150
g
juustoraastetta
n. 6
kpl
tomaatteja
3
rkl
sinappia
3
rkl
mannasuurimoita
4
kpl
kananmunaa
4
dl
kermaa
tuoretta basilikaa suolaa, musta pippuria, valkosipulin kynsi

Työvaiheet

Sekoita pohjan aineet keskenään ja levitä taikina piirasvuokaan.
Levitä sinappi pohjalle. Ripottele mannasuurimot päälle. Asettele tomaattisiivut ja levitä juustoraaste päälle.

Sekoita muna-kerma seos, johon olet silpunnut reilusti basilikaa (vaikka koko ruukullinen). Kaada se piirakalle ja paista 200 ast / n 30 min.

Sain tätä ystäväni Sonjan luona vieraillessa elokuussa. Sopii juuri tähän aikaan kun tomaatit kypsyy. Jotenkin vähän erilainen piirakka, jota voi hyvin tarjota sekä kahvin kaverina, että ihan lounaana.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun pakkasessa on aina pussi herneitä ja pinaattia, on raikkaan vihreä lounasmunakas vain parinkymmenen minuutin päässä. Helppo skagenröra antaa lisäproteiinia annokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä munakas

Ainekset

1
ps (150 g)
pinaattia (pakaste, sulatettuna)
8
kananmunaa
2
dl
kermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SKAGENRÖRA
1
ps (180 g)
isoja katkarapuja (MSC, pakaste, sulatettuna)
1
dl
majoneesia
1
dl
ranskakermaa
½
ruukku tilliä
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
25
g
voita paistamiseen
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste, sulatettuna)
1
dl
pecorinojuustoa hienoksi raastettuna
(silmusalaattia)

Työvaiheet

  1. Sulata pinaatti. Sekoita kulhossa pinaatti, munat, kerma ja mausteet keskenään.

  2. Sulata katkaravut ja valuta ne huolellisesti. Sekoita kulhossa majoneesi ja ranskankerma, ja lisää katkaravut joukkoon. Hienonna tilli ja kevätsipuli, ja lisää ne katkarapuseokseen. Mausta pippurilla.

  3. Sulata nokare voita pannulla ja paista herneitä pari minuuttia. Siirrä herneet syrjään pannulta, lisää voita ja kaada puolet munakasmassasta pannulle. Paista yhdeltä puolen noin 5 minuuttia. Munakkaan tulisi juuri ja juuri hyytyä tässä ajassa. Lusikoi puolet herneistä täytteeksi ja raasta pecorinoa munakkaan päälle. Paista toinen munakas samalla tavalla.

  4. Tarjoa munakkaat katkaraputahnan kanssa. Viimeistele halutessasi silmusalaatilla.

Kommentit (1)

Vierailija

Se on munakas. Munakkaan voi maustaa ja päällystää monella eri tavalla...

Tästähän saakin seuraavat kolmekymmentä uutta munakasreseptiä kun vaan alittaa riman ja vaihtaa lisukkeet...

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Puurolla voi todellakin herkutella! Puolukkapiirakalta maistuvaan uunipuuroon tulee mausteeksi kardemummaa ja mantelirouhetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + uunissa 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkapiirakka-uunipuuro

Ainekset

4
dl
ruishiutaleita
2
dl
puolukoita (pakaste)
1
dl
mantelirouhetta
1⁄4
dl
sokeria
1⁄2
tl
kardemummaa
1⁄4
tl
suolaa
1
l
vettä

Työvaiheet

  1. Laita ruishiutaleet, puolukat, mantelirouhe, sokeri, kardemumma, suola ja vesi voideltuun uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla.

  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia, ja ota sitten folio pois. Jatka kypsentämistä vielä 1–1½ tuntia.

  3. Tarjoa puuro maidon tai kaurajuoman kanssa.

Vinkki Lisää puuron päälle lopuksi puolukoita ja ripaus sokeria.

Kommentit (1)

Vierailija

Tosi outo taikina, periaatteessa paistettua puuroa. Kaurahiutaleet oli ihan turha tässä 👎